Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:13 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Doamnelor și domnilor, vă rog, ridicați-vă pentru Imnul Național al României!“ Lacrimi de fericire pentru Amalia Niță. Campioana europeană de la CSM Constanța! (GALERIE FOTO + VIDEO)

ro

05 May, 2023 00:00 2735 Marime text

 
  • Pentru a treia oară în ultimii trei ani, Amalia a ascultat imnul țării sale, în calitate de campioană continentală, iar emoția a fost mare.
 
Momente în egală măsură de emoție și de mare fericire pentru Amalia Niță, pe prima treaptă a podiumului Campionatului European de tineret la box. Campioană continentală de trei ori în trei ani la rând, sportiva de la CSM Constanța nu și-a putut înfrâna lacrimile atunci când i s-a intonat Imnul Național al României.
 
În Armenia, la Erevan, unde s-a încoronat regină a Europei și la categoria de vârstă tineret, după triumfurile similare de la juniori, din 2021 (de la Tbilisi) și din 2022 (de la Montesilvano), incredibila Amalia Niță (originară din comuna constănțeană Lumina) a arătat că e imbatabilă pe continent, rămânând neînvinsă în carieră. Și la Erevan s-a impus categoric în toate meciurile, în finală învingând-o pe Nikolett Kovacs, din Ungaria, cu o decizie în unanimitate, 5-0. „Doamnelor și domnilor, vă rog să vă ridicați pentru Imnul Național al României!“, a anunțat crainicul evenimentului, la festivitatea de premiere. Pentru a treia oară în ultimii trei ani, Amalia a ascultat imnul țării sale, în calitate de campioană europeană, iar emoția a fost mare. Ce momente! Ochii i s-au inundat de lacrimi, iar bărbia i-a tremurat.
 
„Lacrimi de fericire și imnul României la Erevan! Medalie de aur pentru Amalia Niță și emoții greu de stăpănit după a treia medalie de aur europeană, consecutivă! Doamnelor și domnilor, Amalia Niță!“, se arată pe pagina de Facebook a CSM Constanța. „Amalia Niță! Cu lacrimi în ochi de fericire! CSM Constanța! Triplă Campioană Europeană și desemnată cea mai bună sportivă la acest Campionat European! Mulțumim domnului Director Andrei Talpeș pentru încrederea și susținerea acordată!“, nu și-a ascuns fericirea nici tatăl sportivei, Cătălin Marian Niță.
 
Citește și:

Box. Amalia Niță, campioana europeană din Lumina
Are joc de picioare de la dansuri populare și îi place să se plimbe prin ploaie (galerie foto)

    
Într-un interviu postat la finele lunii ianuarie a acestui an pe contul de Youtube al CSM Constanța, Amalia Niță a vorbit pe larg despre ea, după ce devenise pentru a doua oară campioană europeană.  
 
Când ai luat contact cu lumea boxului prima dată?
 
În copilărie, aveam o greutate corporală mai mare decât trebuia și am zis că trebuie să mă apuc de sport ca să slăbesc. Primul contact cu sportul a fost la vârsta de cinci ani, când am făcut arte marțiale. După aceea, a venit un domn la noi la școală și ne-a adus niște pliante. Fratele meu a zis să mergem, iar eu am spus OK. Atunci am mers pentru prima oară la kickboxing. Aveam nouă ani. Mi-am dat seama însă că locul meu nu e în kickboxing. Când îmi puneam ghetele în picioare, simțeam că boxul mă atrage și că mi se potrivește.
 
Ce provocări au fost la început de drum?
 
Făcând sport, box, mi-am pierdut prieteni, pentru că nu mai aveam timp să ies afară. La școală, nu mai aveam timp să învăț. În timpul zilei, mergeam la școală, după făceam antrenament, mâncam, iar seara iar antrenament.
 
Ce ar trebui să știe orice fată care încearcă acest sport de contact?
 
Unei fete care vrea să facă box i-aș spune ca după primele luni să nu se lase. Va fi greu și vor fi multe eșecuri, dar apoi va veni și satisfacția. Boxul merită toate sacrificiile pe care le faci.
 
Citește și:

Box feminin
Campioana Amalia Niţă, din Lumina, a câştigat „Provocarea Panterei”. „Juratul” Sorin Tănăsie, impresionat


Cum te vezi în viitor, peste câțiva ani?
 
Peste mai mulți ani, cinci ani, tot antrenându-mă mă văd. Până nu ajung la Jocurile Olimpice, nu mă las de box. Acesta e visul meu.
 
O campioană are slăbiciuni?
 
Îmi lipsesc atacurile, nu sunt pregătită să fac eu un atac. Aștept adversarul, iar, când se întâmplă aceasta, e în defavoarea mea. În viață, nu știu ce să mă fac după ce mă las de box. Aceasta cred că e cea mai mare slăbiciune a mea. Dacă mâine va trebui să-mi închei cariera, nu știu ce voi face.
 
Un moment controversat în carieră?
 
Am luptat, acum vreo patru ani, într-o gală de Kempo, adversara fiind fata antrenorului și mi s-a furat meciul. Ne-au dat amândurora locul întâi, chiar dacă eu bătusem clar.
 
Ai un ritual special înaintea unu meci de box?
 
De obicei, nu bag pe nimeni în seamă, mă concentrez și mă focusez pe meci. Proteza nu am mai schimbat-o de ceva timp și cred că ea îmi aduce noroc. Am avut o perioadă în care credeam că bandajele îmi aduc noroc. Dar, după ce le-am schimbat și am văzut că tot câștig, mi-am dat seama că totul era din cauza emoțiilor și că nu există superstiții.
 
Citește și:

De Ziua Națională a României, sportivei Amalia Niță i-a fost acordat titlul de cetățean de onoare al comunei Lumina (GALERIE FOTO)
 
Care este cea mai dulce amintire legată de box?
 
Așteptam decizia cu englezoaica. Ea ridicase mâna, crezând că victoria îi va aparține, în condițiile în care era un tabel jos, iar antrenorii ei îi puteau spune. Eu eram cu brațul jos, iar, când arbitrul mi l-a ridicat, în semn că am câștigat, era uimită, deși nu înțeleg de ce. Pierdusem, e adevărat, prima repriză, dar apoi mi-am revenit, nu m-am pierdut în meci. Restul de două reprize le-am câștigat și chiar nu știu de ce ridicase ea mâna și se arăta foarte surprinsă că a pierdut.
 
Ai o lovitură preferată?
 
Da, mi-a intrat în instinct ieșirea, croșeul, iar acum, mai nou, am început să dau câte trei lovituri, după ce dă adversarul, să mă duc peste ea cu trei lovituri.
 
Cine te inspiră?
 
Tati, în fiecare zi, și Katie Taylor, care e campioană olimpică și multiplă campioană mondială și europeană. Dar inspirația mea sunt și eu, vreau să mă autodepășesc și să ajung și eu la rând meu inspirația cuiva. Cineva să-și dorească să facă o poză cu mine și să fie mândru că a reușit asta.
 
Ce strategie ai în timpul unui meci de box?
 
Niciodată nu poți avea strategia făcută dinainte, pentru că fiecare meci e diferit și fiecare adversar e diferit. Chiar dacă are un meci postat pe Internet, a trecut ceva timp de atunci, s-a mai antrenat, și-a mai schimbat stilul pe parcurs. Pur și simplu, țin stânga pe adversar și aștept să văd ce face. Prima repriză e mai mult tatonare și nu intru la luptă. În celalalte două însă, deja am studiat adversarul și știu ce poate.
 
Citește și:

„Mândru de fata mea!“
Luptătoarea Amalia Niță, de la CS Medgidia, campioană în ring, dar și la școală (galerie foto)

 
Ce pasiuni are Amalia Niță?
 
Îmi place să dorm. Dorm o grămadă și îmi place să mănânc foarte mult.
 
Salate sau fast-food?
 
Fast-food.
 
Coca Cola sau Pepsi?
 
Pepsi.
 
Plimbare în natură sau în oraș?
 
În natură.
 
Genul de film, drama sau comedie?
 
Dragoste.
 
Blond…sau brunet?
 
Brunet.
 
Ai un mesaj pentru cei care te urmăresc?
 
Le mulțumesc tuturor celor care îmi sunt alături și care mă susțin la fiecare meci. Ar trebui ca sporul românesc să fie mult mai apreciat și să încercăm să-l dezvoltăm mult mai mult, pentru că sunt o grămadă de sportivi care chiar merită și nimeni nu-i ajută. Ar trebui să investim în ei și în sport în general, pentru că vom avea rezultate foarte bune. Sportivii reprezintă un model de urmat și de disciplină.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Facebook (CSM Constanța) 
 
Citește și:
 
Box
Amalia Niță, de la CSM Constanța, campioană europeană pentru a treia oară! (GALERIE FOTO)


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii