Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:21 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța. Prin ce a trecut antrenorul Octavian Tileagă O aniversare de pomină, cu ”împușcături” și ”inundație”!

ro

28 Oct, 2020 00:00 3456 Marime text
  • Antrenorul sub bagheta căruia Răzvan Florea a urcat pe podiumul olimpic, în 2004, a împlinit 70 de ani.
  • Ca la fiecare aniversare a sa, antrenorul emerit a avut parte de mai multe farse.
  • De ”regie” s-au ocupat opt foști sau actuali sportivi constănțeni.



Cunoscutul antrenor de natație din Constanța Octavian Tileagă nu a scăpat de farse din partea actualilor sau foștilor săi elevi, cu ocazia zilei sale de naștere, nici în acest an.
Tehnician sub bagheta căruia Răzvan Florea a obținut, la Atena, în 2004, prima (și singura până acum) medalie olimpică a înotului masculin românesc, Octavian Tileagă a împlinit 70 de ani și, potrivit tradiției, trebuia să aibă parte de o aniversare specială, cu multe surprize pregătite de ”delfinași”. Pus în gardă de regiile din anii trecuți, antrenorul emerit le-a așteptat și acum, s-a pregătit, însă acestea nu veneau în ziua sa de naștere, părând că ”domn profesor” a fost ”iertat” în acest an. Da de unde! Era doar un plan al ”delfinașilor”, pentru a-i înșela vigilența și a lovi la câteva zile după aceea, când se presupune că Octavian Tileagă era cu garda jos, răsuflând ușurat că, în anul de grație 2020, scăpase!
 

O zi și o noapte, cu ochii în șase

Până într-o dimineață, când, la ora 5.30, cineva a sunat la ușa apartamentului antrenorului emerit, iar când acesta a deschis, a înțeles că ziua Z venise. ”Curată ”strategie”! La aniversarea mea am stat o zi și o noapte în stand-by, cu ochii nu ”în patru”, ci în şase, așteptând “cu groază” să văd ce surpriză îmi rezervă “Delfinașii” în acest an. Din două în două ore am ieșit la geam să verific dacă nu-mi “decorează” cineva mașina. Nimic! A trecut ziua mea. Am răsuflat ușurat că "am scăpat” ieftin și teafăr în acest an. În realitate însă, “pungaşii” au așteptat să-mi relaxez “vigilența”, pentru a mă surprinde când mă aşteptam mai puţin. Adică dimineaţa, la ora 5.30. Din câte am aflat ulterior, se pare că nici presa sportivă locală nu e străină de această “conspirație”. Dar pot să zic ceva? Pot să mă supăr pe niște oameni pe care îi iubesc și care an de an şi-au amintit cu regularitate de aniversarea mea? Vă îmbrăţişez, cu mare drag, îngeraşilor! Vă mulțumesc pentru dragostea cu care mă înconjurați de ani și ani de zile!”, a fost mesajul lui Octavian Tileagă.
 


”Zid” din pahare, pufuleți și polistiren

Dar ce ”vrăji” au făcut ”delfinașii” în acest an? Și-au îndreptat atenția către ușa antrenorului, casa scării, mașina profesorului și pomii din fața blocului. Cei opt care s-au ocupat de regie sunt Cristian Tranulea, Vlad Pascale, Alex Preda, Andreea Vlaicu (foști elevi de-ai lui Octavian Tileagă), Răzvan Strâmbeanu, Vlad Talpeș, Vladimir Nicolaev și Dervis Feysal (actuali sportivi pregătiți de el). La ușă au așezat 100 de pahare de plastic umplute cu apă, 25 de pungi cu pufuleți și, cireașa de pe tort, polistiren, din belșug, toate acestea ținute de o folie. Inițial, ”delfinașii” voiau să ”construiască” din aceste materiale un fel de perete la nivelul ușii, care, odată deschisă aceasta, să vină peste profesor, din cap până în picioare, cât e el de mare. Întrucât folia nu rezista greutății, planul nu a ținut, astfel că s-a ridicat doar un mini-zid, dar, chiar și așa, tot s-a revărsat în casă, când Octavian Tileagă a deschis.



Copacii, împodobiți ca niște sorcove

Pe palier și în holul de la intrare în scară, tinerii au adus o mulțime de baloane colorate, care i-au dat ceva de furcă antrenorului, acesta strângându-le pe toate în casă și spărgându-le cu acul. Afară, în fața blocului, nu a scăpat nici mașina lui Tileagă, acoperită cu foi de hârtie, peste care a fost pusă cifra ”70”, vârsta antrenorului. Pe jos, confetti, iar câțiva copaci - împodobiți, ca niște sorcove, de parcă era Revelionul. De asemenea, pe pereții de pe lângă ușa antrenorului au fost lipite mai multe mesaje: ”La Mulți Ani, domn profesor Octavian Tileagă!”, ”Doar nu trece ziua dumneavoastră fără să o serbăm așa cum trebuie” sau ”PS: aveți în față în jur de 100 de pahare cu apă! aveți grijă la ușă!”.

 

”Macaroane, ce-s astea?”

Octavian Tileagă s-a amuzat teribil de ce pregătiseră ”delfinașii” și nu s-a supărat că a trebuit să-și înceapă ziua... făcând curățenie, la ora 6.00. Antrenorul a creat și un filmuleț cu toată tărășenia, cu titlul ”Din lunga serie ”Delfinașii în acțiune”, o nouă surpriză aniversară”. Profesorul făcea curățenie și râdea, boscodindu-i, în glumă, pe farsori: ”Nu se poate, nu ți-o fac eu de ziua ta? Ce mi-au pus? Macaroane, ce-s astea? Ei lasă că mă ocup eu de ziua ta de acum încolo. Ia uite ce de saci a trebuit să adun după curățenie. Și încă nu am terminat. Vă arăt eu vouă! Să te ții muncă acum! Ia uite câte baloane am de spart, că toate-s ghinioane”.



A ieșit afară cu inima cât un purice

Odată încheiată curățenia preliminară din bloc, Tileagă a ieșit afară, ”cu inima cât un purice să văd dacă parcarea a scapat ”teafără”... ”Pungașii” mei erau toți pitiți prin tufișuri. Deja se făcuse ”târziu”: ora... 6.10 dimineața”. Tinerii l-au așteptat în fața blocului cu un platou cu savarine și i-au cântat sărbătoritului La mulți ani. ”Ei, nu mă ocup eu de ziua voastră de acum încolo? Vă pup! Iar nu dormiți noaptea, mă?”, i-a amenințat în glumă antrenorul, pe când lui Cristian Tranulea i-a spus: ”Iară umbli cu banditisme? M-ați pus la lucru!”.
 


”Sunteți iubit! Și asta spune tot!”

Aceste pățanii matinale i-au amuzat și pe prietenii antrenorului, care i-au transmis pe Facebook fel de fel de mesaje. ”Sunteți iubit! Și asta spune tot! Sănătate și bucurii! Cu drag!”, ”Tavi, să te bucuri toată viața de aprecierile celor ce te iubesc pentru ce ai facut pentru ei!”, ”Cam cât trebuie să ții la un om, pentru a ”meșteșugi” cu așa un spor și... imaginație, la așa o oră?!” sau ”Ce fain! Bravo vouă, Delfinași!”, au fost câteva dintre mesaje.

 

Nu se mai panichează nimeni

”Cred că vecinii știu povestea asta din fiecare octombrie... sunt ”vaccinați”. Dacă pleca vreunul dimineața la muncă și dădea de baloane? Din apartamentul dumneavoastră se aud ”împușcăturile” alea de baloane sparte, pe hol inundație cu 100 de pahare... în parcare o mașina ... ce loc, ce vecin!”, a punctat altcineva, cu umor. ”Exact așa s-a și întâmplat, Magda. Norocul meu că vecinii îi știu deja pe ”Delfinași” din anii trecuți și nu se panichează nimeni la 5-6 dimineața. Ba mai mult, încep să mă sune la telefon pentru a-mi ura La Mulți Ani. E drept că și pe linia asta am noroc de vecini de excepție!”, a răspuns Tileagă.

 

”Vecini liniștiți, nu fac probleme...”

”Sunt curios cum ar suna un anunț de vânzare al unui apartament din blocul respectiv: ”Vecini liniștiți, nu fac probleme...”. Să-l cumpere cineva și a doua zi să vadă asta!”, a râs și Cristian Tranulea.

În secțiunea Galerie Foto a acestui articol găsiți mai multe imagini de la farsele pe care i le-au făcut ”delfinașii” lui Octavian Tileagă.


Citește și:

S-a dat alarma! Antrenorul Octavian Tileagă, sunat la 5 dimineaţa „Domn profesor, vedeţi că nişte indivizi vă umblă la maşină!“

A fost mâna „diavolilor tasmanieni” Cum şi-a găsit maşina Octavian Tileagă în curtea de la Palatul Copiilor Constanţa (galerie foto)

Octavian Tileagă, reputatul antrenor de natație din Constanța, la 70 de ani ”Un nou prefix, o noua etapă din viață”
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii