Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:25 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa. Patru ani fără Adrian Tinca. Fostul rugbyst şi antrenor! „Am rămas cu dorul şi cu amintirile!”

ro

04 Mar, 2021 00:00 5687 Marime text
  • Adrian Tinca s-a stins din viaţă în 2017, la vârsta de 50 de ani.
  • Fostul sportiv a început rugby-ul la Şcoala Sportivă nr. 2 Constanţa, cu antrenorul Peter Ianusievici.
  • FRR i-a acordat, în 2009, şi o diplomă de excelenţă pentru întreaga carieră în rugby-ul românesc.
 

Au trecut patru ani de când fostul mare rugbyst constănţean Adrian Tinca nu mai este printre cei vii. A urcat la ceruri la numai 50 de ani, chemat subit, într-o zi de martie, să antreneze, într-o altă lume, şi echipa îngerilor.

„Au trecut 4 ani fără tine. Mi-e dor de tine, Fratello. Sper că ești fericit... oriunde te-ai afla...” şi „Am rămas cu dorul şi cu amintirile”, sunt două mesaje din partea familiei lui Adrian Tinca, a cărui moarte i-a lăsat îndureraţi pe veci pe cei apropiaţi. „Un om frumos, tare frumos, Dumnezeu să-l odihnească în lumină!” şi „La toți ne este dor de un om ca el! Dumnezeu să-l odihnească în liniște și pace!”, îl plâng şi prietenii. În memoria fostului sportiv şi antrenor de rugby, care îşi doarme somnul de veci în Cimitirul Central din Constanţa, a fost creat şi un filmuleţ, iar mesajul de final, „Cu ultima fentă, ai luat suflarea tuturor, ai ales ca ultimele clipe ale vieţii să-ţi fie la fel de spectaculoase ca şi viaţa sportivă. Acum a rămas... doar legenda... TU, legenda noastră!”, spune totul despre golul pe care l-a lăsat Adrian Tinca în sufletele celor dragi.

Adrian Tinca s-a stins din viață în urma unui stop cardiac, pe când se afla în Franţa, la Castres, cu o grupă de copii, la un turneu (onorând invitaţia fostului său coechipier Adrian Lungu). În luna ianuarie a acestui an, Adrian Tinca ar fi împlinit 54 de ani.
 

Două titluri de campion şi o Cupă a României cu Farul

Fostul sportiv a început rugby-ul la Şcoala Sportivă nr. 2 Constanţa, cu antrenorul Peter Ianusievici, 1979 fiind anul primei sale legitimări. În 1985, a devenit campion naţional de juniori, iar un an mai târziu s-a transferat la CSA Steaua. Din 1987 a evoluat la Farul Constanţa, echipă cu care a cucerit titlurile de campion al României la seniori în sezoanele 1994/1995 şi 1996/1997, iar în 1992 a intrat în posesia Cupei României. Adrian Tinca a fost şi internaţional al României, fiind convocat prima dată în 1987.
 

În top zece centri din istorie

Postul său în echipă era centru, iar Adrian Tinca s-a numărat printre marii rugbyşti ai României care au interpretat acest rol. De altfel, el a şi fost nominalizat în top zece centri din istorie, cu ocazia Centenarului rugby-ului românesc, primind şi o diplomă în acest sens, în 2013, de la Federaţia Română de Rugby. FRR i-a acordat, în 2009, şi o diplomă de excelenţă pentru întreaga carieră în rugby-ul românesc. În 1999, Adrian Tinca a primit titlul de maestru al sportului. Ca antrenor a activat, din 2002, la Farul Constanţa, Cleopatra Mamaia şi Tomitanii Constanţa.


Cântec - ritual lângă sicriu

În ziua când fostul rugbyst şi antrenor a fost condus pe ultimul drum, cortegiul funerar s-a oprit şi la stadionul „Mihai Naca“, acolo unde Adrian Tinca a cunoscut mari satisfacţii, atât ca sportiv, cât şi ca antrenor. Rugbyştii de la Tomitanii Constanţa au ţinut să-şi ia adio de la Adrian Tinca interpretând, pe gazonul arenei, lângă sicriul cu trupul neînsufleţit, un cântec - ritual pe care îl învăţaseră de la fostul antrenor. Pe când era junior, Adrian Tinca a participat la un turneu în străinătate şi a învăţat şi el acest cântec, pe care, ulterior, l-au cântat toţi colegii săi de echipă. Peste ani, Adrian Tinca a transmis acest ritual şi elevilor săi, iar Tomitanii l-au cântat şi după ce au ieşit campioni naţionali de juniori.
 

„Transmitea în jurul său numai bucurie şi prietenie”

„Familia rugby-ului a pierdut un om. Ne pare rău, întrucât a fost o persoană de calitate, care s-a integrat bine în societate şi care a devenit educator. Ceea ce a trăit el pe teren a încercat să-i înveţe şi pe tineri. A vrut să le transmită un mesaj puternic în acest sens, să-i formeze în primul rând ca oameni, din punct de vedere caracterial, să se poată descurca în societate. A făcut lucruri frumoase, atât pe teren, cât şi în afara acestuia. Transmitea în jurul său numai bucurie şi prietenie. Am avut şansa să petrec câţiva ani deosebiţi alături de el la echipa naţională. De acolo sus, de unde este, aşa cum îl ştiu eu, ne priveşte şi ne spune să fim mai buni, mai îngăduitori şi să ne bucurăm de viaţă. Dumnezeu să-l odihnească!“, a spus, acum patru ani, reprezentantul Federaţiei Române de Rugby la înmormântarea lui Adrian Tinca, Hari Dumitraş.

Video:



Sursa foto: ZIUA de Constanţa


Citeşte şi:

„Ne-ai lăsat cu inima îndurerată pentru toată viața!“
Trei ani fără fostul rugbyst și antrenor Adrian Tinca. A murit la numai 50 de ani!


Adrian Tinca a fost comemorat. Un an fără fostul mare rugbyst şi antrenor!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii