Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:22 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Legendarul Gogu Cojocaru, la 97 de ani! Marcatorul primului gol al litoralului în Divizia A, vizitat de prieteni la momentul aniversar

ro

09 Oct, 2023 17:00 2984 Marime text

 
  • Meciul de debut în Divizia A al echipa Locomotiva PCA Constanța s-a jucat pe 6 martie 1955, pe terenul lui Dinamo Bucureşti.  
 
Moment aniversar în istoria fotbalului din Constanța! Legendarul Gogu Cojocaru (cel care a marcat primul gol al orașului de la malul mării în Divizia A, acum 68 de ani), a ajuns la venerabila vârstă de 97 de ani!
 
În 1954, echipa Locomotiva PCA Constanța (precursoarea Farului Constanța) a dus fotbalul constănţean în premieră în primul eşalon. Meciul de debut în A s-a jucat pe 6 martie 1955, pe terenul lui Dinamo Bucureşti. Locomotiva PCA a pierdut cu 1-4, iar Grigore (Gogu) Cojocaru a semnat reuşita oaspeţilor. „A fost golul de 0-1, am deschis scorul. Am înscris în minutul 15, cu un şut plasat de la 14 metri, la colţ. Peste zece minute, Sever a înscris şi el, un gol valabil în opinia mea, dar arbitrul l-a anulat. S-a speriat că am putea s-o batem pe Dinamo”, declara peste ani Gogu Cojocaru.
 
Echipa cu care Locomotiva PCA a promovat în Divizia A, cu antrenorul Ion Troancă la timonă, a fost: Nebela - Doicescu, Zlotea, Marcu - Tatomir, Jarnea - Neli Ispas, Gogu Cojocaru - Vultur, Sever, Cristof. Sistemul de joc era 3-2-2-3, celebrul W - M, iar Gogu Cojocaru evolua ca inter stânga.
 
A jucat fotbal pe plajă cu prietenii până la 84 de ani
 
Anii au trecut, iar primul marcator al Constanței în prima divizie a ajuns la 97 de ani. Prietenii nu l-au uitat, iar, la acest moment aniversar, mai mulți colegi mult mai tineri de-ai săi, alături de care a jucat fotbal pe plajă până la o vârstă înaintată, l-au vizitat acasă, au ciocnit cu el un pahar de șampanie, au depănat amintiri, bucurându-se de această întâlnire, și i-au urat în continuare multă sănătate.
 
I-au fost alături legendarului Gogu Cojocaru la împlinirea vârstei de 97 de ani Costică Dumbravă, Viorel Leonțescu, Valentin Popescu, Ataturk Dauda, Nicolae Enciu, Metin Sadula, Florin Tizu, Florin Chiriță și Marian Lemnaru.
 
„Suntem un grup de prieteni care, duminica, de mulți ani, jucăm fotbal pe plaja de la Modern. Și nea Gogu a jucat cu noi, până la vârsta de 84 de ani. Ne-am bucurat mult că ne-am putut întâlni cu el de ziua sa de naștere. Ar mai fi vrut să vină doi dintre noi, foștii fotbaliști ai Farului Marian Dumitru și Sorin Tufan, dar nu au reușit. E important să se știe că una dintre legendele fotbalului constănțean a ajuns la 97 de ani. Am vorbit despre fotbalul de pe plajă, despre Port, despre echipa actuală a Farului. Glumind, nea Gogu a spus că așteaptă vârsta de 100 de ani, pentru a marca momentul cu lăutari“, a declarat Costică Dumbravă. 
 
Câmpul Aviației a scos mulți fotbaliști
 
Gogu Cojocaru a început să bată mingea pe maidan de la şase ani, iar prezenţa sa în fotbalul constănţean, ca jucător sau conducător, a durat peste 75 de ani. „Am început fotbalul pe maidan, pe Câmpul Aviaţiei, un mare triunghi între reperele de astăzi Cimitirul Central, Casa de Cultură şi intersecţia străzii Poporului cu bulevardul Lăpuşneanu. De aici au ieşit mulţi fotbalişti. Cel care m-a scos în lumea fotbalului a fost Adam Munteanu. În 1942, evoluam într-o reprezentativă a oraşului, alături de fraţii Marinescu, Neli Ispas, Hrant sau Chirţibuş“, a povestit Gogu Cojocaru.
 
În staff-ul conducător al Locomotivei PCA
 
După promovarea din 1954, Locomotiva PCA nu a rezistat decât un an în primul eşalon, unde a revenit apoi în 1958. La a doua promovare, Gogu Cojocaru nu mai juca însă, pentru că, în 1955, la 29 de ani, se retrăsese de la echipă ca jucător, nemaiputând face faţă şi serviciului (era contabil-şef în Port), şi fotbalului. A rămas însă alături de Locomotiva PCA în staff-ul conducător, iar în 1958, când echipa s-a întors în A, îndeplinea această calitate. „În septembrie 1959, Locomotiva PCA, care era în Divizia A, a trecut la clubul Farul, a cărui denumire o va prelua şi unde va scrie, în timp, o nouă istorie”, a mai spus nea Gogu.
 
Turnee externe cu echipa orașului
 
În 1955, Cojocaru a alcătuit, din foşti fotbalişti, o echipă a oraşului, cu care a participat la numeroase turnee externe, în Bulgaria (de vreo 20 de ori), Polonia sau Germania. De asemenea, în anul 1987, Gogu Cojocaru a pus pe roate campionatul de old-boys, conducând întrecerea mulți ani, până când problemele de sănătate l-au determinat să se oprească.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Constanţa. Fotografie-document
Stadionul pe care a jucat Locomotiva PCA când a promovat, în 1954, în Divizia A. Ce se află acum pe locul fostei arene (galerie foto)

 
Legenda Gogu Cojocaru
Marcatorul primului gol al Constanţei în Divizia A împlineşte astăzi 90 de ani (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii