Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:56 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Precursoarea FC Farul a învins campioana! În urmă cu 64 de ani, Locomotiva PCA reuşea prima victorie a Constanţei în Divizia A

ro

25 Mar, 2019 00:00 2943 Marime text

S-au împlinit, sâmbătă, 64 de ani de când echipa de fotbal Locomotiva PCA (precursoarea FC Farul) a realizat prima victorie a Constanţei în prima ligă a României. Meciul, în care formaţia de pe litoral a întâlnit campioana en-titre, s-a jucat la Constanţa.
 
Promovată în premieră în Divizia A la finele sezonului 1954, Locomotiva PCA întâlneşte pe 23 martie 1955 campioana Flamura Roşie UTA, pe „Stadionul Nou“ din Constanţa, aşa cum i se spunea pe atunci actualei arene din str. Primăverii. În faţa unei asistenţe record, Locomotiva PCA s-a impus cu 1-0, printr-un gol marcat în repriza a doua. „Aproape 25.000 de spectatori au aplaudat miercuri, 23 martie a.c., pe Stadionul Nou din oraşul nostru victoria repurtată de Locomotiva PCA asupra campioanei RPR pe 1954 Flamura Roşie UTA. În faţa arbitrului Taşula St. (Bucureşti) s-au aliniat formaţiile: Locomotiva PCA: Nebela - Doicescu, Tatomir, Stăncescu - Manole, Jarnea - Cojocaru, Ispas, Sever, Cadariu, Popescu; Flamura Roşie UTA: Kiss - Lupeş, Dusan, Fazekaş - Capas, Serfozo - Jurcă, Ioanovici, Birău, Mercea, Dumitrescu III“, nota ziarul local „Dobrogea Nouă“. 
 

Henţ în careu trecut cu vederea

 
După cum se precizează în cronica partidei, gazdele au deţinut iniţiativa în prima repriză, dar scorul a rămas 0-0. „Jocul începe în nota de dominare a constănţenilor, încurajaţi de spectatori. În minutul 3, Ispas trage afară. Textiliştii iniţiază un atac terminat cu un şut neprecis al lui Dumitrescu III. Apoi, Locomotiva PCA pune stăpînire pe joc şi atacă în trombă. Un corner acordat de Fazekaş rămîne fără rezultat. Sever, Cădariu şi Popescu pierd câteva ocazii favorabile de gol. Atacanţii Flamurei Roşii întreprind acţiuni sterile, lămurite cu uşurinţă de Tatomir, Doicescu şi Stăncescu. Dominarea teritorială a Locomotivei se accentuează şi în minutul 30 arbitrul trece neobservat un hands în careu comis de Duşan“, se menţionează în articol. 
 

Şut de la 25 de metri. Goooool!

 
Scorul a fost deschis în minutul 63, cu un şut foarte frumos, din afara careului. „După pauză, tot constănţenii sînt cei care au iniţiativa. Sever trimite în braţele lui Kiss de la numai 6 m. Atacul constănţean combină frumos cu schimburi de locuri şi-şi creează numeroase situaţii la poarta arădanilor, dar imprecizia în trasul la poartă împiedică deschiderea scorului. După un corner Sever reia puternic afară o centrare a lui Cădariu. Flamura Roşie ratează o lovitură liberă de la 20 m prin Ioanovici. În minutul 63 Cădariu trimite mingea pe dreapta la Manole. Acesta face câţiva paşi şi de la 25 m, şutează prin surprindere extrem de puternic în colţul de sus al porţii. Cu tot saltul disperat al portarului Kiss mingea se opreşte în plasă şi astfel scorul devine 1-0 pentru Locomotiva PCA“, punctează „Dobrogea Nouă“.
 

„Victorie meritată a localnicilor“

 
După golul marcat, constănţenii au gestionat bine restul timpului până la final, reuşind o victorie de prestigiu, în care o nou promovată a învins campioana. „După acest gol splendid, campionii se trezesc din amorţeală şi atacă insistent. Birău şi Mercea creează câteva situaţii periculoase la poarta constănţenilor. În minutul 78 Birău e înlocuit cu Capaş în locul căruia intră Ieney. Locomotiva PCA îşi retrage interii în apărare şi se apără organizat. Textiliştii domină în cîmp timp de 10 minute, dar acţiunile lor sînt destrămate la marginea careului de 16 m, de apărătorii constănţeni. Manole şi Ispas lansează contra atacuri la poarta arădanilor. O lovitură liberă executată de Sever de la 16 m e apărată de Kiss. Cu aceasta jocul ia sfîrşit, tabela de afişaj marcînd rezultatul de 1-0 pentru Locomotiva PCA, rezultat care consfinţeşte victoria meritată a localnicilor. Raport de cornere 4-3 pentru constănţeni“, a mai menţionat ziarul local.
 

Penultimii în clasament, au retrogradat

 
La finele campionatului, Locomotiva a retrogradat însă, clasându-se pe locul 12 din 13 echipe. Au picat în eşalonul secund ultimele trei clasate, Locomotiva Tg. Mureş (locul 11, cu 20 de puncte), Locomotiva PCA (locul 12, cu 15 puncte) şi Avântul Reghin (locul 13, cu 9 puncte). În 24 de partide susţinute în sezonul 1955, formaţia de pe litoral a înregistrat cinci victorii, cinci egaluri şi 14 eşecuri, golaveraj 19-45.    
 

„S-a speriat că am putea s-o batem pe Dinamo“

 
Grigore (Gogu) Cojocaru (foto) a rămas în istoria fotbalului de la mal de mare drept marcatorul primului gol al Constanţei în Divizia A. Meciul de debut al Locomotivei PCA în Divizia A s-a jucat pe 6 martie 1955, pe terenul lui Dinamo Bucureşti. Oaspeţii au pierdut cu 1-4, iar Gogu Cojocaru a semnat reuşita oaspeţilor. „A fost golul de 0-1, am deschis scorul. Am înscris în minutul 15, cu un şut plasat de la 14 metri, la colţ. Peste zece minute, Sever a înscris şi el, un gol valabil în opinia mea, dar arbitrul l-a anulat. S-a speriat că am putea s-o batem pe Dinamo”, a precizat Cojocaru, astăzi în vârstă de 91 de ani.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
Citeşte şi:
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii