Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:47 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cele mai apreciate jocuri de masă online

ro

28 May, 2021 01:15 2961 Marime text

Termenul englezesc de board games sau tabletop games a fost tradus la noi, mot a mot, ca joc de masă sau de societate. Acesta presupune desfășurarea activității jocului pe suprafața plată a unei mese, între doi sau mai mulți jucători. Jocurile de masă includ jocurile de cărți, de zaruri, de tablă, de rol și multe altele.
Jocurile de masă au fost dintotdeauna apreciate de către mințile competitive ale oamenilor, încă de la apariția lor, de pe vremea egiptenilor antici. Popularitatea lor a crescut considerabil odată cu apariția Internetului, și, mai târziu, a aplicațiilor pe telefonul mobil. Pentru a ține pasul cu vremurile curente, o multitudine de jocuri de masă si de societate, precum pokerul, Monopoly, Scrabble, Ludo etc., au migrat din spațiul fizic în cel virtual, pe calculcator, pe consolă sau pe telefon.
Accesibilitatea crescută oferită de Internet și de telefonul mobil a atras și atrage în continuare din ce în ce mai mulți jucători din toate colțurile lumii, fie ei barbați sau femei, copii sau oameni în floarea vârstei, începători sau deja profesioniști ai jocurilor online.
Pentru că jocurile de masă și de societate se regăsesc deseori în topul preferințelor celor care frecventează spațiul online, am hotărât asupra unei liste a celor care sunt, după parerea mea, cele mai apreciate.
 

Pokerul

Părerea generală susține că pokerul a apărut ca rezultat a unui mix de mai multe jocuri de cărți între doi sau mai mulți jucători bazate pe talentul acestora de a paria excesiv și de a-și blufa adversarii. Explozia în popularitate a pokerului a avut loc odată cu indroducerea sa în grila de jocuri disponibile online, pe diferite platforme, chiar și pe telefonul mobil. În momentul de față, jucătorii au posibilitatea să se delecteze jucând online, pe bani reali sau numai pentru distracție, cu prieteni sau cu oponenți străini, mai multe variante de jocuri de poker, printre care și cele clasice de Texas Holdem și Omaha, dar și SNAP, BLAST și 7 Card Stud.
Românii se numără și ei printre cei care sunt pasionați de acest joc al minții care oscilează între a fi un joc de noroc și un joc de strategie, numărul estimat fiind peste 100 de mii. În 2017, ziarul Libertatea spunea că numărul jucătorilor profesioniști de poker de pe teritoriul României ar fi de ordinul miilor. O dovadă a popularității pokerului la noi o reprezintă și emisiunea Road to Vegas difuzată de canalul de televiziune B1TV, unde orice iubitor sau împătimit al jocului de poker avea ocazia să câștige un loc la renumitul turneu World Series of Poker din Las Vegas.
 

Monopoly

Încă din primul an de la lansare, Monopoly un joc care se bazează pe strategie și pe conceptul economic de monopol asupra pieții de către o singură entitate, a fost cel mai vândut joc de pe teritoriul american. Deși un joc foarte popular în lume înainte de apariția Internetului, el fiind tipărit in peste 40 de limbi, distribuit în peste 110 țări, și vândut în peste 270 de milioane de exemplare, Monopoly a câștigat popularitate și jucători și în spațiul online, unde poate fi jucat împreună cu prietenii sau cu persoane complet străine, în aplicația de pe telefonul mobil, sau în variantele disponibile pentru calculator și tabletă.
 

Scrabble

De la apariția lui în 1931, până în prezent, jocul de cuvinte Scrabble a evoluat dintr-un joc distractiv desfășurat între prieteni și persoane apropiate într-un joc care poate fi jucat la nivel competițional. Chiar la noi în țară, sub supravegherea Federației Române de Scrabble, au loc diferite competiții și turnee, în cadrul cărora, periodic, iubitorii jocului de cuvinte au ocazia să-și exercite cunoștintele și vocabularul extins.
Asemănător multor jocuri care au fost adaptate pentru lumea virtuală, popularitatea jocului de Scrabble a crescut odată cu apariția versiunii lui online, el putând fii jucat acum cu prietenii sau cu persoane complet necunoscute, pe diferite platforme precum cea pentru PC, Gameboy, Playstation, dar și sub formă de aplicație pe telefonul mobil.
Popularitatea jocului de Scrabble a dus la apariția unor noi jocuri de cuvinte online, cu reguli asemănătoare, unul dintre cele mai cunoscute fiind Words with Friends de pe platforma Facebook.
 

Catan

Creat în anii 90 de către un german, jocul Catan, cunoscut și sub numele de Coloniștii lui Catan, este un joc de strategie, considerat de multi bunicul jocurilor de masă și de societate. Scopului jocului este de a construi și de a extinde orașe în urma tranzacțiilor și a schimbului de resurse, jucătorii acumulând astfel un punctaj. Primul jucător care ajunge la un anumit număr de puncte este cel care câstigă jocul.  
Catan este foarte apreciat printre pasionații jocurilor de strategie, fiind deseori prezent în sufrageriile și pe rafturile dulapurilor acestora. Transferul în mediul online nu a făcut decât să-i crească popularitatea, el putând fii jucat acum, în diferite versiuni și îmbunătățiri, în Windows, IOS, Nintendo Switch, și pe telefonul mobil.
Datorită firii competitive a omului și a nevoii sale de socializare, jocurile de masă vor rămâne în continuare o parte inerentă a speciei umane, indiferent de mediul în care se dispută.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii