Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:55 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au depăşit graniţele competiţiilor tradiţionale de yachting Veliştii constănţeni au concurat la Regata „Moş Nicolae" în Insulele Comore (galerie foto)

ro

04 Dec, 2012 03:55 2299 Marime text
regata.jpgPrima regată virtuală de yachting din România, „Moş Nicolae" (ediţia a doua), s-a desfăşurat la Constanţa, în organizarea Clubului Nautic Român şi a unei companii informatice, care a fost gazda evenimentului. Au participat 28 de sportivi de la Yacht Club Regal Român, Electrica Constanţa, Ştiinţa Constanţa şi Clubul Nautic Român. Primele trei locuri au fost ocupate de: la Clasa Optimist - 1. Robert Lică (CS Electrica Constanţa), 2. Octavian Soare (CS Ştiinţa Constanţa), 3. Andrei Grecu (CS Electrica Constanţa); la Clasa Laser 4.7 - 1. Cristian Mitoi, 2. Radu Nagy, 3. Marcel Frangopol (toţi trei, de la CS Ştiinţa Constanţa); la Clasa Laser Radial - 1. Defne Agi-Acai (CS Ştiinţa Constanţa), 2. Alexandru Cârlan (Clubul Nautic Român), 3. Denis Derviş (CS Ştiinţa Constanţa). Premiile au fost de aproape 1.000 de euro. Autoritatea organizatoare a acordat diplome de participare tuturor sportivilor prezenţi la start, iar veliştii clasaţi pe primele trei locuri la fiecare clasă competiţională au primit carduri de servicii medicale preplătite, în valoare de 150 de euro, 100 de euro şi 50 de euro, şi o reducere de 10% la orice alte servicii de asistenţă, analize şi intervenţii într-o reţea medicală privată.

Simulatorul era necesar

„E-Regata a deschis o nouă perspectivă veliştilor profesionişti, sportivi şi antrenori deopotrivă - competiţia virtuală pe simulatorul de navigaţie cu vele achiziţionat şi donat de compania gazdă", a declarat Andreea Mihăescu, directorul executiv al Clubului Nautic Român.

Timp de două zile, veliştii constănţeni au depăşit graniţele competiţiilor tradiţionale de yachting, evoluând într-un mediu virtual, exotic, locul de desfăşurare a regatei fiind Insulele Comore. Pentru câteva ore, sportivii au înlocuit cârma cu mouse-ul, au controlat şi reglat vela cu ajutorul unui panou de comandă, au avut o viziune de ansamblu asupra întregii competiţii, iar arbitrii au fost înlocuiţi cu un sistem computerizat de notare.

„Din punctul de vedere al antrenorilor, al profesorilor de la cluburi, achiziţionarea şi utilizarea unui astfel de echipament modern, de înaltă performanţă, sunt indispensabile în momentul de faţă. Eu susţin de doi ani achiziţionarea acestui simulator, mai ales că avem în pregătire o grupă la Colegiul Naţional «Mihai Eminescu», pe structura Cursului opţional de yachting. Simulatorul era necesar atât pentru îmbunătăţirea pregătirii şi repetării schemelor tactice, cât şi pentru organizarea de mici competiţii de loturi restrânse, în cadrul grupelor de sportivi de la cluburi, din sezonul rece, atunci când activitatea specifică este întreruptă", a spus Stelian Marinescu, antrenorul Clubului Nautic Român.

Echipament profesional olandez

E-regata „Moş Nicolae" s-a desfăşurat în reţea, cu echipamentul profesional Stentec Sail Simulator 5 Deluxe, produs de o firmă olandeză foarte cunoscută pe piaţa echipamentelor maritime de navigaţie electronică. Competiţia a fost guvernată de Regulile de Cursă pentru Veliere ale Federaţiei Internaţionale de Yachting (ISAF) 2009-2012, sub asistenţa directă a antrenorilor de cluburi.

În prima zi, e-regata a debutat cu trei curse de acomodare şi antrenament, ulterior fiind organizate trei starturi la Clasa Optimist şi alte patru starturi pentru Laser 4.7 şi Laser Radial.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii