Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:49 01 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi începe turneul internaţional de handbal de la Constanţa La Trofeul Carpaţi, România îşi verifică forţele pentru Euro (galerie foto)

ro

23 Jun, 2017 00:00 4252 Marime text
Prima ediţie a Trofeului Carpaţi la handbal feminin rezervat categoriei tineret se va desfăşura timp de trei zile la Constanţa, în Sala Sporturilor, începând de astăzi
  
Participă echipele României, Rusiei, Franţei şi Olandei, iar programul turneului este următorul: vineri, 23 iunie - Rusia - Franţa (ora 17.00), România - Olanda (ora 19.00); sâmbătă, 24 iunie - Rusia - Olanda (ora 17.00), România - Franţa (ora 19.00); duminică, 25 iunie - Olanda - Franţa (ora 11.00), România - Rusia (ora 13.00). Antrenorul principal al echipei tricolore este constănţeanul Ion Crăciun, iar în lot se află şi o jucătoare de la Constanţa, dar care joacă acum la Corona Braşov, Daria Bucur.
 
„La acest turneu vrem să vedem la ce nivel ne aflăm, pentru a aborda Campionatul European la capacitate maximă. Participă echipe puternice, venind şi campioana mondială a acestei generaţii, astfel că această întrecere este exact ce ne trebuia în momentul de faţă al pregătirii, una de încărcare fizică, de început. Echipa a muncit foarte mult, iar fizic suntem aproape de ceea ce putem face noi. Ar fi extraordinar să avem cât mai mulţi spectatori la meciuri, care să vadă viitorul handbalului românesc în direct. Avem câteva jucătoare care promit foarte mult. Îi invit pe constănţeni să vină la sală în număr mare, dacă tot am adus aici acest turneu.
 
Aş vrea, cu acest prilej, mai mult să omogenizez grupul. Sunt primele jocuri internaţionale pe care le avem după o perioadă destul de lungă. În calificări nu au participat toate jucătoarele. N-aş vrea să pun prea mare presiune pe ele, dar sunt convins că ambiţia şi valoare lor îşi vor spune cuvântul până la urmă şi ele vor lupta exemplar, chiar dacă în teren n-am ajuns încă să ne simţim foarte bine. Până la Campionatul European, vom avea timp să punem la punct capitolele la care vom vedea după acest turneu că mai avem de lucru“, a spus Ion Crăciun.

În cantonament la Constanţa

Echipa României se află de mai multe zile la Constanţa în cantonament, iar Trofeul Carpaţi va încheia această etapă a pregătirii. Din lotul tricolor care participă la acest turneu fac parte Alexandra Banciu (ACS Şc. 181 Bucureşti), Alexandra Badea (CS Dinamo), Daria Bucur (Corona Braşov), Raluca Petruş (CSS 2 Bucureşti), Daciana Hossu (Corona Braşov), Andreea Panaite (CSM Bucureşti), Elena Nagy (LPS Slatina), Raluca Kelemen (CSS Caracal), Teodora Popescu (CSM Bucureşti), Andreea Tecar (CSS2 Baia Mare), Sorina Târcă (Corona Braşov), Alexandra Severin (Viitorul Cluj), Narcisa Verde (CSM Bucureşti), Ionela Leuştean (CSM Bucureşti), Cristina Oancea (CSS Slatina), Ana Maria Gijulete (CS Chimia Rm Vâlcea), Claudia Lăcătuş (Corona Braşov), Lorena Stoican (CSM Bucureşti) şi Ana Văcariu (CNE Braşov).

Căpitanul României este Sorina Târcă

„Turneul este un test util pentru noi. Vrem să vedem în ce formă suntem înaintea Euro şi ce mai avem de îmbunătăţit în perioada următoare. E o etapă în pregătirea noastră pentru Campionatul European, dar vrem să jucăm foarte bine şi să câştigăm Trofeul Carpaţi. Vom lua fiecare meci în parte. Grupa de la Euro (n.r. România joacă alături de Ungaria, Suedia şi Olanda) este foarte grea, orice echipă poate merge mai departe şi poate ajunge într-o finală şi la o medalie. Favoritele Euro sunt aceleaşi, Rusia şi Danemarca“, a spus căpitanul echipei României, Sorina Târcă.

Daria Bucur, încercată de nostalgii 

„Vrem să facem o figură frumoasă pe parcursul turneului de la Constanţa. Ne pregătim bine pentru Campionatul European, unde trebuie să dăm tot ce putem. România s-a înfruntat de multe ori cu Rusia până acum. Sperăm ca de data aceasta duelul să ne revină nouă şi să arătăm că suntem mai bune. România poate ajunge din nou campioană europeană. Muncim pentru a aduce performanţe ţării, ceea ce ne motivează foarte bine. Eu am crescut în Sala Sporturilor, iar prezenţa la Constanţa pentru acest trofeu mă face nostalgică şi îmi induce o stare bună. Vreau să joc cu plăcere“, a precizat şi Daria Bucur.

„La Euro, trebuie să o luăm pas cu pas“

Vicecampioană mondială de tineret en-titre, Rusia vine la Constanţa cu multe dintre jucătoarele campioane mondiale de junioare în 2016. Medaliată cu bronz la CM de Tineret în 2016, România a promovat deja patru jucătoare din acea generaţie de excepţie la Naţionala de senioare (Iulia Dumanska, Cristina Laslo, Alina Ilie şi Florentina Craiu - au fost în lotul pentru barajul cu Austria). „La Euro, trebuie să o luăm pas cu pas. Întâi să trecem de grupe, după aceea este posibil orice. Favorite sunt mai multe. Rusia este o forţă, iar la juniori şi tineret a avut mereu echipe în finale şi semifinale la întrecerile de anvergură. Danemarca investeşte şi ea foarte mult în tineret, dar cred că şi Norvegia, chiar Suedia sunt redutabile. Şi Ungaria are o generaţie bună. Şi medalia este importantă şi mi-aş dori ca şi această generaţie să urce pe podium pentru România, dar e important să formezi jucătoare pentru lotul de senioare. De la generaţia precedentă sunt patru jucătoare care au ajuns la prima echipă şi sunt convins că şi de la aceasta mai multe fete vor face pasul către prima reprezentativă“, a declarat Ion Crăciun.

Întâlnesc amical şi Ungaria

Naţionala de tineret a României îşi întâlneşte două dintre adversarele din grupa de la Euro în turnee amicale, Olanda acum, iar Ungaria în următorul trofeu internaţional. „Ne putem urmări pe viu adversarele şi ar trebui să ne ajute aceste turnee. De regulă, Campionatul European este mai puternic decât cel mondial. În acest moment, forţele handbalului sunt în Europa. Ne aflăm într-o grupă foarte puternică, în care se poate întâmpla orice“, a precizat Ion Crăciun.

„Sunt ceva probleme“

Principalul Naţionalei României speră ca elevele sale să se poate concentra la un nivel înalt la turneul de la Constanţa. „Sunt ceva probleme. Unele fete au susţinut bacalaureatul, iar altele îşi aleg formaţia de club. M-aş bucura să nu se simtă aceste probleme în cadrul grupului, să reuşim să ne unim şi să demonstrăm că fetele au valoare şi perspectivă frumoasă. Nu ştiu însă dacă au toată concentrarea, fiecare individ având frământările lui. Mi-aş dori ca echipele de care aparţin să le sprijine, să le ajute şi să le dea încredere, folosindu-le în teren. Acesta este un handicap pe care noi, România, îl avem faţă de alte ţări. Mai toate jucătoarele cu care ne vom confrunta la Euro joacă în prima ligă. Încrederea de care ar avea nevoie în acest moment fetele noastre nu prea li se acordă de către antrenorii de club, care au şi ei obiective imediate şi nu îşi permit să rişte cu un jucător tânăr, în formare. Trebuie să ai însă puţină răbdare cu ele, pentru ca mai târziu să te ajute şi ele“, a mai spus Ion Crăciun.

Biletele se găsesc şi la Sala Sporturilor

Biletele pentru prima ediţie a Trofeului Carpaţi la tineret s-au pus deja în vânzare în reţeaua Eventim online. Tichetele pot fi găsite şi la partenerii Eventim, dar şi la Sala Sporturilor din Constanţa, după următorul program: 23 iunie - între orele 12.00 şi 20.00, 24 iunie - 10.00 - 20.00, 25 iunie - 10.00 - 13.30. Preţul biletelor este de 10 lei / zi, iar abonamentul pentru întreaga durata a competiţiei este de 25 de lei. „Fiind constănţean, am ales Constanţa pentru prima ediţie a trofeului şi în perspectiva echipei locale, pentru că la Constanţa există o frumoasă tradiţie în handbalul feminin la nivel de primă ligă. Mi-aş dori să se reînnoade această tradiţie, care a fost întreruptă de anumite interese locale, atunci când s-a desfiinţat cam tot sportul constănţean, iar echipele de primă ligă au căzut. Îmi pare rău, n-am vrut să plec din Constanţa la altă echipă, mi-aş fi dorit să lucrez aici şi să ajut pe cât pot, pentru că aici m-am format, iar apoi, la rândul meu, am crescut generaţii de jucători şi chiar jucătoare. Se pare însă că nu se doreşte echipă de fete în prima ligă“, a mai spus Ion Crăciun.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?

Comentarii