Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:56 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vești bune pentru locuitorii din Valu lui Traian SC RAJA SA va extinde sistemul de canalizare cu bani europeni (galerie foto)

ro

07 Jun, 2013 00:00 2823 Marime text
Societatea RAJA SA Constanța a semnat, ieri, cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice un proiect de extindere a sistemului de canalizare din comuna Valu lui Traian.

La Constanţa a fost semnat, ieri, contractul de finanţare pentru extinderea canalizării din localitatea Valu lui Traian. Proiectul are o valoare de 26,3 milioane de lei, din care cinci milioane este contribuţia SC RAJA SA. Acest proiect se refer[ la extinderea sistemului de canalizare cu 36,8 kilometri, urmând să fie acoperite 108 străzi, cuprinzând întreaga comună. Documentul a fost semnat de către Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Felix Stroe, director general al SC RAJA SA şi Cristinel Dragomir, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. Evenimentul a avut loc în cadrul celei de-a XII-a reuniuni a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operaţional Sectorial „Mediu” (CM POS Mediu), care s-a desfășurat la hotelul Best Western Savoy din Statiunea Mamaia. La eveniment a participat şi Ministrul Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene. „Acest proiect este foarte important pentru comună. Datorită bunei colaborări cu societatea RAJA, contribuția Consiliului Local este de 1,4%”, a precizat primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi.

Rovana Plumb: „Rata de absorbţie pe Programul Operaţional de Mediu este în creștere”

Pe lângă proiectul semnat cu RAJA SA, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a mai semnat, ieri, alte cinci contracte de finanţare pentru realizarea unor proiecte europene în valoare totală de circa 25 milioane de euro. Beneficiarii proiectelor sunt autorităţi locale şi societăţi din Tulcea, Vrancea şi Bucureşti, și anume conservarea pădurii Letea, îmbunătăţirea managementul siturilor Marea Neagră, Natura 2000 Soveja, Cenaru şi Reghiu Scruntaru, dar și realizarea unui plan integrat pentru zona Deltei Dunării. „La un an de la preluarea mandatului, rata de absorbţie pe Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu a crescut de la 4,37%, la 16%. Mai exact între 2007 şi mai 2012 sumele venite de la Uniunea Europeană au reprezentat 197 de milioane de euro. Acum am ajuns la o sumă de 500 de milioane de euro”, a declarat Rovana Plumb.

Oficialul a mai spus că România a reușit să flexibilizeze absorbţia fondurilor europene. „S-au depus eforturi considerabile din partea tuturor structurilor, în special a Autorităţii de Management, astfel încât să putem să reluăm plăţile după o perioadă dificilă de aproape 5 luni de zile, când acestea au fost blocate ca urmare a neregulilor identificate în perioada anilor 2010 - 2011. Am parcurs în această perioadă, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, mecanisme flexibile ce au putut fi implementate astfel încât să fim în acord cu toate condiţiile impuse de Comisia Europeană, de a flexibiliza şi de a fluidiza absorbţia fondurilor europene în România”, a mai spus Rovana Plumb. De altfel, Rovana Plumb a mai menționat că tebuie respectate angajamentelor asumate de România. „În tratatul de aderare există două angajamente  importante.

Primul este legat de infrastructura de apă şi canalizare, care până în anul 2018 trebuie să ajungă la o rată de 80% de beneficiari, iar pentru managementul integrat al deşeurilor, angajamentul României este ca, până în 2017, să realizeze toate acele depozite şi tot sistemul integrat de management, respectiv staţii de tratare mecano-biologică, o serie întreagă de alte instalaţii. În acest fel vom putea diminua impactul asupra mediului prin generarea de deşeuri”, a conchis ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice. Reamintim că Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, și Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, au participat la cea de-a XII-a reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operaţional Sectorial „Mediu”. La reuniune au mai luat parte reprezentanţi ai Comisiei Europene, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Finanţărilor Europene, Autorităţii Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunale, Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Institutului Naţional de Sănătate Publică, Administraţiei Naţionale Apele Române, ai Academiei Română şi ai Autorităţii Naţionale de Reglementare a Achiziţiilor Publice, precum şi reprezentanţii celor mai mari operatori regionali de la nivel naţional.    
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii