Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:16 21 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un episod nou din povestea copiilor din centrele de plasament Trupa „Arca“, ajunsă la finalul repetiţiilor, pleacă în Finlanda (galerie foto)

ro

19 Jun, 2017 00:00 4850 Marime text
Trupa „Arca“, formată, în prezent din copii din centrele de plasament, dar şi din copii din familii organizate, reuşeşte să surprindă prin reuşitele constante, evidenţiate atât în mediul şcolar, cât şi în cel artistic. Activitatea lor voluminoasă, reprezentată prin munca de echipă, pe care o susţin la Centrul Cultural „Teodor T. Burada“, sub îndrumarea părintelui lor artistic, Dan Cojocaru, coordonator al trupei, a oferit roade, pe care copiii le-au cules la Festivalul de Teatru „D-ale lui Caragiale“. Astfel, boboceii trupei, care fac parte din Centrul de Plasament „Delfinul“, de la Agigea, au obţinut menţiuni, pentru sceneta jucată, numită „Five o'clock“.
 
Despre rezultatele lor, obţinute atât pe plan artistic, cât şi la nivel şcolar, vorbeşte, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Dan Cojocaru, îndrumătorul trupei: „E întotdeauna o bucurie să lucrez cu membrii trupei, pe care am format-o de-a lungul timpului. Au mers la acest festival cu plăcere şi cu bucuria de a juca şi de a participa. Sunt foarte fericit pentru una dintre fete, care a avut un parcurs sinuos, a venit la cursurile de teatru, după care s-a îndepărtat, iar acum, gustând din succesul acesta, a revenit la trupă şi nu-şi mai doreşte să plece. Mă bucură, de asemenea, faptul că acum, la sfârşit de an şcolar, membrii trupei «Arca» sunt premianţi, ocupând locul al doilea sau al treilea în clasele în care sunt integraţi, la şcolile la care învaţă“.

Urmează zborul succesului, către Finlanda

Roadele muncii trupei „Arca“ nu se opresc însă aici. Ele vor creşte la turneul din Finlanda, care va începe din 22 iulie, cu o amplă serie de spectacole, care includ dansuri tradiţionale pentru etniile ce populează Dobrogea. Câteva zile, copiii îi vor încânta pe spectatori cu dansurile realizate şi exersate sub îndrumarea coregrafului Chenan Iomer.
 
Referitor la organizarea reprezentaţiilor ce vor avea loc în acest turneu, Dan Cojocaru dezvăluie detalii din culisele spectacolului: „Am plusat, de această dată, spre deosebire de alte participări ale noastre la mai multe festivaluri internaţionale, introducând un dans cu sprijinul comunităţilor armenilor din Constanţa, care ne-au dat şi costumele tradiţionale. Avem câte un dans specific pentru fiecare etnie: armenesc, grecesc, aromân, turcesc, tătăresc. În încheiere, îi vom invita pe privitori să danseze «Ciuleandra» alături de copiii noştri. Spectacolele sunt deja organizate! Vom ajunge pe data de 20 la Helsinki, pe 21, copiii vor avea posibilitatea să se plimbe şi să viziteze, şi din 22 vom avea în fiecare zi câte un spectacol. Unul dintre ele va fi la ambasada noastră de la Helsinki“.

Noile apariţii în familia „Arca“ 

În cadrul spectacolelor vor apărea, cu un număr mare de reprezentaţii, două eleve de la secţia de canto din cadrul Centrului Cultural „Teodor T. Burada“. Este vorba despre Florentina Gârţu şi Lorena Babaşcu, eleve care, la vârstele de 11, respectiv 16 ani, au repertorii impresionante. Despre acestea şi despre rolurile lor în cadrul turneului, Dan Cojocaru apreciază: „Se simte foarte mult în economia spectacolului participarea a două viitoare soliste de muzică uşoară. De această dată, vor cânta muzică populară, dar ele cântă îndeosebi muzică uşoară. Au experienţa participării la festivaluri, le ajută foarte mult“.
 
Iubitoare de muzică şi interprete de armonie, fetele susţin că au moştenit talentul din familie şi că vor să se specializeze în acest domeniu. „Muzica, pentru mine, înseamnă foarte mult, mă încarcă cu o doză mare de energie, bucurie şi optimism. Îmi place foarte mult să cânt, pentru că prin muzică se transmit emoţii, stări sufleteşti. Când sunt pe scenă şi cânt, simt că pot să mă exprim lumii mult mai uşor“, a spus Lorena Babaşcu

Ti-a placut articolul?

Comentarii