Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:29 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfantul Valentin face furori printre tinerii indragostiti

ro

12 Feb, 2003 00:00 970 Marime text

Sarbatoare de imprumut

Pentru comerciantii mai inventivi, Sfantul Valentin reprezinta un mijloc de a-si mari cifra de afaceri * In general, cadourile care au impanzit magazinele in aceasta perioada sunt pentru toate buzunarele * Magazinele de bijuterii au cunoscut vanzari foarte mari, podoabele reprezentand un cadou extrem de apreciat, mai ales de catre fete * Multi tineri evita sa cumpere pentru iubitele lor inele, de teama ca acestea sa nu inteleaga gestul ca pe un semn de logodna * Un alt tip de cadou cu trecere il constituie si obiectele in miniatura * Intr-o zi a indragostitilor nu pot lipsi florile si cina romantica

De cativa ani incoace, o sarbatoare straina prinde tot mai mult teren in randul romanilor, mai ales in randul celor tineri. Este vorba de ziua Sfantului Valentin, considerata a fi deja, in mod traditional, sarbatoarea indragostitilor. Inca de la jumatatea lunii ianuarie incepe fierberea in legatura cu cadouri, cine romantice, excursii, logodne sau chiar pregatiri de casatorie. Si nimic nu este precupetit pentru a acorda o clipa de bucurie unei fiinte dragi.Pentru comerciantii mai inventivi, Sfantul Valentin reprezinta un mijloc de a-si mari cifra de afaceri, intrucat cei care vor sa faca o bucurie fiintei iubite nu se dau inapoi sa cheltuiasca oricat. In general, cadourile care au impanzit magazinele in aceasta perioada sunt pentru toate buzunarele, de la nimicuri de cateva mii de lei pana la cadouri costisitoare, care usureaza buzunarele de cateva sute de mii de lei sau chiar cateva milioane, in functie de larghetea pungii cumparatorului. Cele mai numeroase sunt jucariile din plus: traditionalele inimioare sau perechi de animalute imbratisate, amorasi cu zulufi si alte asemenea simboluri ale iubirii. Magazinele de bijuterii au cunoscut, in aceasta perioada, vanzari foarte mari, podoabele reprezentand un cadou extrem de apreciat, mai ales de catre fete. Camelia S., vanzatoare intr-un astfel de magazin, ne-a spus ca cele mai cautate sunt inelele. "Prin ele insele, inelele reprezinta un simbol al iubirii si de aceea au o valoare sentimentala extrem de mare", ne-a declarat tanara. Tot de la ea am aflat insa ca multi tineri evita sa cumpere pentru iubitele lor inele, de teama ca acestea sa nu inteleaga gresit gestul ca pe un semn de logodna. "Pe acestia ii sfatuiesc sa aleaga intre cercei, bratari sau lanturi cu pandantiv sau fara", ne-a mai spus vanzatoarea. Foarte cautate si la moda sunt bijuteriile din argint sau strasurile, al caror pret poate ajunge de multe ori sa rivalizeze cu bijuteriile din metal pretios. Daca gestul are valoare mai profunda, cu alte cuvinte, daca logodna are cu adevarat loc de Sfantul Valentin, se prefera inelele din aur.

Copaci ca simbol al iubirii

Un alt tip de cadou cu trecere il constituie si statuetele in miniatura, copaceii bonsai, clepsidre, vaporase, piese de ornament, cu cat mai mici cu atat mai bine. Insa si pretul acestora este invers proportional cu marimea. Un arbore japonez miniatural, artificial, costa intre 100.000 si 500.000 de lei, in functie de migala cu care a fost realizat, iar cei naturali pot sari binisor de un milion de lei sau chiar mai mult, fiind considerati obiecte de lux. Dorite si cautate sunt si esentele orientale, candelele, betisoarele aromate, suporturile pentru acestea sau pentru lumanarile parfumate. Considerate a fi obiecte de lux, acestea sunt scumpe, insa de mare efect, in primul rand datorita atmosferei deosebite pe care pot sa o creeze. Un alt cadou potrivit si dorit il constituie parfumurile. O esenta deosebita, de firma, poate costa chiar si cateva milioane de lei. Si cum gestul conteaza, vanzarile din magazine sunt o dovada ca cei care iubesc nu se dau inapoi de la nimic. Si cum o zi a indragostitilor fara flori nici nu poate fi conceputa, si acestea ocupa locul pe care il merita. Si, bineinteles, in schimbul unor preturi pe masura. Clasicul trandafir ramane floarea-simbol a iubirii, iar cel mai mare farmec il are un singur fir de trandafir rosu, al carui pret poate ajunge in ziua respectiva si la 150.000 de lei. Sau chiar mai mult, intrucat, atunci cand e vorba de preturi mai mari, totul este posibil.

O cina romantica

Imaginatia celor mai multi tineri nu poate concepe o zi a indragostitilor fara o cina romantica. Acest aspect poate capata diferite forme in functie de gusturile si, nu in ultimul rand, de posibilitatile materiale ale celor in cauza. Astfel, o cina romantica poate fi organizata acasa, intr-un bar unde trebuie facute rezervari din timp sau intr-un restaurant select, unde, de asemenea, trebuie facuta rezervare si unde tinuta este obligatorie. Majoritatea cluburilor din oras organizeaza, cu ocazia sarbatorii indragostitilor, petreceri si mese festive, anuntate prin adevarate campanii publicitare, in vederea atragerii unui numar cat mai mare de participanti. Acestea au mare trecere in randul tinerilor si nu numai al lor, caci se stie ca nu este nimeni prea batran ca sa iubeasca.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii