Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:18 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Seful ITC a depistat neconformitati la Centura Constantei

ro

05 Jul, 2010 02:35 2082 Marime text
cap_5.jpg„Am constatat multiple disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte comunicarea între proiectant, constructor şi executantul lucrării, dar şi o serie de neconformităţi generate de refuzul proiectantului de a transmite în timp util unele modificări de proiect şi asumarea prin înscrisuri a acestora", a declarat inspectorul-şef al ITC, Gigi Chiru

centura__.JPGAşa cum a promis, inspectorul-şef teritorial din cadrul Inspectoratului Teritorial în Construcţii Sud - Est, Gigi Chiru, supraveghează îndeaproape lucrările la şoseaua de Centură a Constanţei.

gigi_2.jpg„Este vorba despre o lucrare de mare importanţă şi trebuie să ne asigurăm că sunt respectate toate normele de proiectare şi calitate în construcţii", a declarat Gigi Chiru. În acest sens, la sfârşitul săptămânii trecute, şeful ITC s-a deplasat pe teren unde a avut întâlniri cu reprezentanţii investitorului, executantul lucrării şi proiectantul, timp în care a verificat modul în care se desfăşoară lucrările. „Am constatat multiple disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte comunicarea între proiectant, constructor şi executantul lucrării, dar şi o serie de neconformităţi generate de refuzul proiectantului de a transmite în timp util unele modificări de proiect şi asumarea prin înscrisuri a acestora. Mai sunt şi alte aspecte privind calitatea unor produse folosite, acestea urmând a fi supuse unor probe de laborator. Recomand constructorului să procedeze ori la înlocuirea proiectantului ori la normalizarea dialogului cu acesta. Situaţia actuală influenţează foarte mult calitatea unei lucrări de asemenea importanţă", a mai declarat Chiru.

În cadrul acţiunii a fost controlată existenţa şi conformitatea documentelor de autorizare, de proiectare şi de calitate în execuţie, conformitatea execuţiei cu prevederile proiectelor, standardelor şi normelor tehnice, procedurilor sau caietelor de sarcini. Astfel, au fost depistate mai multe nereguli care ţin de datele tehnice ale proiectului - nu este precizat numărul de piloţi de probă necesari pe întregul amplasament al lucrării, nu sunt declarate fazele determinante, lipseşte studiul geotehnic, dar şi clauzele de calitate în contractul de proiectare, proiectul de execuţie nu este încadrat în condiţiile avizului CTE la lucrările finanţate de la bugetul de stat. Totodată, a fost depistat faptul că proiectantul nu respectă prevederile normativelor în vigoare referitor la verificarea capacităţii portante a piloţilor prin încercarea de probă, aceasta trebuind să fie realizată înaintea sau în timpul execuţiei piloţilor din lucrare şi trebuie finalizată, iar rezultatele să fie analizate înainte de încorporarea în structură a piloţilor în lucru.

Verificările continuă

„Voi continua să urmăresc îndeaproape lucrările la şoseaua de Centură a Constanţei, această lucrare fiind una dintre cele mai importante şi mai costisitoare investiţii ce se realizează în judeţul nostru pe bani publici, iar garanţia că această lucrare va dura în timp, o constituie modul în care ea este realizată. Tocmai de aceea se impune o monitorizare strictă atât a proiectului cât şi a execuţiei în detaliu. Sunt încrezător că printr-un efort comun pot fi remediate toate neconformităţile depistate până acum, cerinţă obligatorie pentru un rezultat final pozitiv", a conchis Gigi Chiru.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii