Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:12 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„RAJA, o firma capusa, deasupra legii"

ro

20 Jul, 2009 00:26 6969 Marime text

cap_1.jpgAsociaţia Investitorilor în Staţiunea Turistică Venus-Mangalia (AISTV), prin preşedintele ei, Lucian Iftimie, acuză RAJA Constanţa că aplică un adaos comercial de 13.600%.

Societatea a intrat în colimatorul AISTV după ce a majorat preţul apei cu 22%. Asociaţia condusă de Lucian Iftimie acuză RAJA că achiziţionează apa de la Apele Române cu 0,04 lei metrul cub şi o vinde cu 5,44 de lei pe metru cub. De aici rezultă, potrivit celor de la AISTV, un adaos comercial de 13.600%. „Este incredibil acest jaf «la drumul mare», pe care îl practică RAJA, nerespectând nicio regulă, ei umflând numai facturile. Să nu mai discutăm faptul că, de 20 de ani, în staţiuni nu s-a făcut nicio cheltuială de investiţii, cu schimbări de coloane de alimentare cu apă şi canalizare. Tot ceea ce înseamnă reparaţii şi schimbare de apometre le executam tot noi, cu toate că ei, în preţul de exploatare, au datoria să execute reparaţiile şi întreţinerea. Ei au devenit o mare firmă căpuşa, care se crede deasupra legii, mărindu-ne facturile şi agăţându-se de argumentarea unor cheltuieli şi hotărâri locale", se menţionează într-un comunicat de presă trimis de Asociaţia Investitorilor în Staţiunea Turistică Venus-Mangalia.

Facturile, la judecată

Preşedintele Iftimie a mai făcut un apel către toţi cei interesaţi, să solicite de urgenţă o negociere cu RAJA a metrului cub, inclusiv de apă meteorică şi, în cazul în care nu vor găsi înţelegere, să solicite modul de cheltuire a banilor, justificarea creşterii anuale a preţului apei, dar şi sesizarea Curţii de Conturi şi a Consiliului Concurenţei. De asemenea, s-a solicitat atacarea în justiţie a facturilor, în vederea suspendării preţurilor.

SC RAJA SA a răspuns atacului AISTV pe aceeaşi cale, a comunicatului de presă. „Având în vedere perioada economică prin care trecem, SC RAJA SA Constanţa nu a mărit tarifele la serviciile de alimentare cu apă potabilă şi canalizare de la sfârşitul anului trecut, penultima ajustare a tarifelor având loc în luna iunie 2007, chiar dacă preţurile la ceilalţi furnizori au crescut uneori chiar şi lunar. Ajustarea tarifelor la apa potabilă şi canalizare s-a realizat în urma unor analize laborioase şi temeinice de către cele două instituţii abilitate, Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Publice şi Consiliul Judeţean Constanţa", se spune în comunicat. Reprezentanţii societăţii mai precizează că apa furnizată de SC RAJA SA este extrasă din sursele de subteran, de la adâncimi cuprinse între 120 şi 300 metri, din puţuri proprii, cu echipamente de pompare proprii, cu propriul personal.

lucian_iftimie.jpgCine se scuză se acuză?!

Cu toate acestea, RAJA plăteşte, lunar, o factură foarte mare către administratorul acestor surse de apă, Direcţia Apelor Dobrogea-Litoral. „Dat fiind faptul că RAJA Constanţa îşi desfăşoară activitatea într-o zonă de şes, extragerea apei din subteran necesită un consum foarte mare de energie electrică. Pentru transportul apei, societatea exploatează 153 de staţii de pompare, care împing apa pe un sistem ce măsoară peste 2.000 kilometri de reţele pentru transportul apei potabile şi alţi 2.000 de kilometri pentru transportul apelor uzate. SC RAJA SA are în exploatare şi nouă staţii de epurare, care prelucrează apele reziduale la cele mai înalte standarde naţionale. Realizarea acestor servicii implică cheltuieli foarte mari cu energia electrică, facturile către Enel ridicându-se la câteva milioane de lei, ceea ce reprezintă peste 35% din costul apei", se mai subliniază în comunicat.

RAJA - simplu operator

RAJA mai susţine că, pentru modernizarea staţiilor de epurare de pe litoral, pentru a se asigura o calitate corespunzătoare a apelor de îmbăiere şi, implicit, pentru creşterea confortului turiştilor veniţi pe litoral, se derulează două mari proiecte de investiţii cu Uniunea Europeană. „În acest sens, RAJA a fost obligată să contracteze două împrumuturi de la BERD, pentru care societatea plăteşte, anual, o rată de peste 21 milioane lei", se mai arată în comunicat. Ca răspuns la acuzele lui Iftimie, RAJA menţionează că este un simplu operator şi că este responsabilă de reţeaua publică de alimentare cu apă, nicidecum de reţelele interioare care aparţin utilizatorilor.

Societatea constănţeană îl acuză, la rândul ei, pe preşedintele AISTV, Lucian Iftimie, că nu ar cunoaşte preţul real al apei „La ora actuală, preţul pentru un metru cub de apă este de 2,71 lei cu TVA, iar pentru unul de canal este 2,53 lei cu TVA", spun cei de la RAJA, care şi-au exprimat convingerea că acţiunea AISTV urmăreşte denigrarea societăţii.

{mos_ri:RAJA}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • RITA 20 Aug, 2009 14:57 NE MERITAM SOARTA CU TOTII .
  • bautorul de apa 20 Jul, 2009 17:47 Lucian Iftimie ştie preţul real al apei. 2.71 lei 2.53 lei=5,44 lei. Toţi consumatorii care plătesc apa potabilă utilizată plătesc automat aceeaşi cantitate de apă reziduală menajeră la care se adaugă şi apa pluvială. Dacă preţul apei potabile poate fi justificat într-o oarecare măsură prin consumul de energie necesar pompării din puţurile de mare adâncime ( care se compensează parţial prin calitatatea acesteia fapt ce nu mai implică tratamente pentru a o face potabilă cum se procedează cu apa din surse de suprafaţă) preţul apei reziduale nu se justifică deoarece evacuarea şi colectarea se face gravitaţional, iar staţia de epurare de la Mangalia a fost construită majoritar cu fonduri externe. Preţul apei este mare datorită supradimensionarii personalului cu funcţii de conducere al acestei regii şi salariile uriaşe pe care aceştia le primesc raportat le activitatea prestată. De exemplu directorul general al RAJA avea conform declaraţiei de avere, din 19.01 2006 venitul declarat, din salariul de director (pentru anul 2005) , de 74.261,591 lei adică 6188,46 lei lunar. Nici şeful statului nu avea acest salariu. Şi salarii de 2.500-3.500 lei au cam toţi şefii de compartimente şi birouri . O altă cauză a preţului mare al apei este faptul că, fiind o regie autonomă complet politizată, consumatorii, persoane juridice, care sunt membri marcanţi ai PSD, primesc reduceri substanţiale la consumul de apă potabilă plus ce se cotizează pentru filiala PSD Constanţa. De exemplu scaunele din sediul PSD au fost achiziţionate de către RAJA.