Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:01 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protestul maraton

ro

02 Oct, 2003 00:00 947 Marime text

Toamna se numara mitingurile

Reprezentantii a trei confederatii vor picheta sediul autoritatilor locale * Protestatarii, care fac parte din confederatiile BNS, CDSR si Cartel Alfa, cer guvernantilor stoparea politicilor de crestere nejustificata a preturilor utilitatilor publice si combaterea pietei negre din economie, a muncii ilegale si a coruptiei * Pe 15 octombrie, incepand cu ora 12.00, in Piata Revolutiei din Bucuresti va avea loc un miting, urmat de un mars pe traseul spre Guvern * Actiuni de protest desfasoara si membrii sindicatelor din sistemul de sanatate, ieri fiind declansata de catre asistentii medicali o greva de avertisment

Trei sute de persoane din mai multe sectoare de activitate vor picheta astazi sediul Prefecturii Constanta. Mitingul este organizat de Filiala CNS Cartel Alfa, Filiala BNS Constanta si Uniunea Judeteana a Sindicatelor Democratice Constanta, afiliata CSDR. Fiecare confederatie sindicala va participa la pichetare cu cate o suta de reprezentanti. Actiunea se va desfasura timp de doua ore, incepand cu ora 13.30. Presedintele CSDR, Ioana Purcarea, a declarat ca scopul adunarii publice il constituie protestul in legatura cu stoparea politicilor de crestere nejustificata a preturilor utilitatilor publice si combaterea pietei negre din economie, a muncii ilegale si a coruptiei. "Dorim un sistem fiscal echitabil pentru salariati si stimulativ pentru mediul economic. De asemenea, solicitam demararea unei reforme economice in folosul tuturor cetatenilor, care sa dezvolte prioritatile nationale si componenta sociala", a specificat Ioana Purcarea. Modificarea Constitutiei si asigurarea justitiei sociale vor fi alte motive pentru care cei 300 de participanti vor picheta pe platoul din fata Prefecturii Constanta.

Salarii de 330 de euro

Presedintele BNS Constanta, Vasile Otelea, a precizat ca printre solicitarile reprezentantilor celor trei organizatii sindicale se numara si reducerea cotei de impozitare pentru salariile mici si medii la 14%, precum si pentru salariile care depasesc suma de 40.000.000 de lei la nivelul impozitului pe profit. Membrii confederatiilor au vedere si cresterea salariului minim la 100 de euro incepand cu data de 1 ianuarie 2004, precum si alte majorari treptate. Astfel, se solicita ca, la 1 ianuarie 2005, salariul minim sa fie de 150 de euro, in 2006 de 225 de euro, iar in 2007, anul decisiv pentru intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, la 330 de euro. Revendicarile au in vedere si sectorul social mai putin favorizat, prin stabilirea venitului minim garantat la nivelul cosului minim pe economie si micsorarea varstei de pensionare cu cel putin doi ani.

Miting-mars la Bucuresti, pe 15 octombrie

Ioana Purcarea a mentionat ca o echipa formata din sase reprezentanti ai celor trei confederatii vor inmana prefectului o lista cu revendicarile organizatiilor sindicaliste, acesta urmand sa ajunga pe masa prim-ministrului Adrian Nastase. Pe langa pichetarea care va fi organizata in toate resedintele de judet de catre structurile teritoriale ale celor trei confederatii, pe 8 octombrie 2003, agentii economici vor intrerupe activitatea incepand cu ora 11.00. Liderul Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar, Ioana Purcarea, a precizat ca actiunea de protest de pe 8 octombrie nu se va derula in scolile constantene. In data de 15 octombrie, incepand cu ora 12.00, in Piata Revolutiei din Bucuresti va avea loc un miting-mars pe traseul spre Guvern. "Este posibil ca membrii CSDR sa nu participe la mitingul din Piata Revolutiei, pentru ca nu avem timp suficient sa-i mobilizam. Insa daca aceasta problema va fi rezolvata, vom fi prezenti cu siguranta la miting", a conchis presedintele Uniunii Judetene a Sindicatelor Democratice Constanta, afiliata CSDR, Ioana Purcarea.

Trei zile de greva de avertisment in sanatate

Actiuni de protest desfasoara si membrii sindicatelor din sistemul de sanatate, ieri fiind declansata de catre asistentii medicali o greva de avertisment. Liderul sindicatului constantean Siampa-Sanitas, Ani Borsi, a declarat ca, incepand de ieri, asistentii membri ai sindicatului se afla in greva de avertisment. Protestul nu va atrage dupa sine si incetarea activitatii medicale. Timp de trei zile, acestia vor purta banderole si ecusoane, in semn de protest fata de nerespectarea acordului semnat de acestia cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii. Mentionam faptul ca acest acord a fost semnat pe data de 8 iulie 2003 si se referea, printre altele, la acordarea celui de-al XIII-lea salariu tuturor angajatilor din sistemul sanitar si acordarea bonurilor de masa.In cazul in care protestul nu va avea nici o finalitate in favoarea asistentilor medicali, acestia vor organiza, pe data de 8 octombrie, manifestatii in fiecare resedinta de judet, mai departe continuand, pe 13 octombrie, cu incetarea activitatii timp de doua ore si culminand cu declansarea grevei generale, pe data de 15 octombrie a acestui an.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii