Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:09 28 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O pacientă a reclamat mâncarea primită Ce au constatat inspectorii DSP și DSVSA Constanța la Arimex Comexim 2000 SRL. ‚„Nu au găsit deficiențe“

ro

23 Dec, 2017 00:00 2092 Marime text
În data de 12.12.2017, la masa de prânz, o pacientă internată la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța a susținut că în preparatul „trunchi de pește la tavă cu mămăliguță“, furnizat de societatea Arimex Comexim 2000 SRL, a găsit un vierme.
 
Reprezentanții societății au fost anunțați despre această situație la ora 14.00. În consecință, administratorul societății a sunat imediat la DSVSA Constanța, unde a relatat acest aspect și a solicitat efectuarea de verificări din partea acestei instituții. De asemenea, a fost înaintată o solicitare scrisă.
 
„Având în vedere sesizarea pacientei, societatea noastră a procedat la retragerea din consum a acestui produs până la elucidarea situației. Am preparat acest meniu pentru 222 de persoane, respectiv 73 pentru Spitalul de Boli Infecțioase Constanța și 149 pentru Spitalul Județean de Urgență Constanța și încă alte nouă pentru Spitalul CFR. Aceasta situație nu s-a întâlnit decât în cazul acestei paciente. Una dintr-un total de 231 de persoane. Administratorul societății noastre s-a prezentat personal la Spitalul de Boli Infecțioase și a discutat cu persoana care a găsit acel parazit în pește. Pacienta nu a vrut să discute.
 
Precizăm că produsul trunchi de merluciu eviscerat congelat, în cantitate de 150 kg, cu termen de valabilitate 3.05.2018, a fost achiziționat în data de 9.12.2017 de la societatea Macromex SRL, cu factura nr. 00800199 din data de 9.12.2017.
Acest produs a fost însoțit de declarația de conformitate înregistrată de societatea noastră sub nr. 1839 din 9.12.2017. Produsul a fost transportat în condiții de frig, recepționat și depozitat conform prevederilor legale. A fost preparat în condiții de igienă, cu respectarea procesului tehnologic, și a fost recoltată probă alimentară. Din cantitatea de 150 kg, pe stoc au mai rămas de 69 kg, care, la inițiativa noastră, a fost retrasă din consum până la soluționarea verificărilor. În data de 13.12.2017 s-au prezentat în control echipe de inspectori atât de la ANSVSA, cât și de la DSP Constanța“, a explicat administratorul Arimex Comexim 2000 SRL, Vergil Drăghici.
 
Cele două echipe au verificat probele alimentare, originea și proveniența produselor alimentare, termenele de valabilitate ale materiilor prime și ale produselor alimentare, elementele de identificare ale acestora, condițiile de igienă, modul de recepție și depozitare, funcționarea spațiilor de frig, dotarea acestora cu termometre, funcționarea sistemelor de ventilație, monitorizarea temperaturilor, circuitul alimentelor și respectarea înregistrărilor documentelor, carnetele de sănătate, fișele de aptitudini, diplomele de igienă, respectarea procedurilor de dezinfecție, analizele medicale ale salariaților, triajul și declarațiile zilnice, dotările specifice, utilitățile, prezența materialelor de curățenie și a dezinfectanților, a avizelor substanțelor biocide, efectuarea dezinsecției, a dezinfecției și a deratizării, conformitatea autorizațiilor sanitar-veterinare ale mijloacelor de transport, contractele de salubritate, de colectare și distrugere a produselor din categoria III-a, contractele de colectare a deșeurilor.
 
S-a verificat și existența truselor de prim ajutor și a termenelor de valabilitate ale acestora. S-a verificat echipamentul de protecție și de lucru al salariaților. Referitor la produsul incriminat, „trunchi de merluciu congelat“, inspectorii au constatat ca acesta fusese deja retras din consum din propria inițiativă a societății, că era în termen de valabilitate, respectiv până la data de 3.05.2018, și că era depozitat în condiții corespunzătoare. Inspectorii au recoltat probe din acest produs și le-au trimis către laboratorul ANSVSA, în vederea expertizării. În ceea ce privește produsul „mălai“, s-a constatat că acesta era conform, era depozitat în condiții corespunzătoare de microclimat, conform instrucțiunilor producătorilor. Inspectorii au recoltat probe din acest produs, care au fost trimise către laboratorul ANSVSA, în vederea expertizării.
 
„În urma controlului, nu au constatat deficiențe. Prin urmare, societatea noastră respectă toate prevederile legale. Conform buletinului de analiză nr. 25139 din data de 14.12.2017 emis de către DSVSA Constanța, în urma examinării parazitologice efectuate de Serviciul de Microbiologie Alimente a produsului «trunchi de merluciu eviscerat», a rezultat că «în proba examinată nu au fost identificați paraziți vizibili». Conform buletinului de analiză nr. 25138 din data de 18.12.2017 emis de către DSVSA Constanța, în urma examinării efectuate de Serviciul de Microbiologie Alimente a produselor «mălai Aro» și «mălai Selgros», a rezultat că acestea sunt conforme.
 
De 10 ani, furnizam servicii de preparare și livrare a hranei. Niciodată beneficiarii noștri nu au înregistrat vreun caz de toxiinfecție alimentară, vreun incident grav. Aceasta o demonstrează direct pacienții, prin fișele de monitorizare a satisfacției acestora, reprezentanții spitalelor, beneficiarii serviciilor noastre, care au declarat că niciodată nu am creat vreo nemulțumire sau vreo problemă pacienților sau spitalului și că ne-am îndeplinit clauzele contractuale; o demonstrează recomandările transmise; o demonstrează analizele de laborator efectuate de către ANSVSA pentru toate probele de hrană. În fiecare lună trimitem spre verificare probe de hrană preparată la laboratorul public, fie prin Programul de Autocontrol, fie prin Programul Strategic Național de Supraveghere și timp de 10 ani nu s-a întâmplat să fie vreo neconformitate, vreun preparat necorespunzător; o demonstrează și toate controalele DSVSA și DSP efectuate în decursul acestor 10 ani, în urma cărora nu au fost găsite nereguli. Asigurăm toți beneficiarii noștri de preocuparea noastră“, a adăugat Vergil Drăghici, administratorul societății Arimex Comexim 2000 SRL.

Ti-a placut articolul?

Comentarii