Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:17 27 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Musulmanii din România celebrează Kurban Bayram-ul Pachete cu alimente pentru familiile nevoiaşe, oferite de Muftiat şi de UDTTMR

ro

24 Sep, 2015 00:00 2944 Marime text
Anul acesta, musulmanii din întreaga lume sărbătoresc, în zilele de 24, 25, 26 şi 27 septembrie, Qurban Bayram-ul (Sărbătoarea Sacrificiului), unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu semnificaţie comemorativă din religia islamică, ce are loc la finalul pelerinajului organizat la locurile sfinte de la Mecca.
 
Respectând tradiţia, muftiul Iusuf Muurat va oficia Marea Rugăciune Comună (Bayram Namazi) la Geamia „Hunkiar“ din Constanţa. Ulterior, el va participa la o serie de sacrificii ritualice şi va oferi 2.000 de pachete ce vor conţine carne de kurban pentru familiile nevoiaşe din judeţele Constanţa, Tulcea şi Călăraşi, oferite de Muftiatul Cultului Musulman din România, împreună cu reprezentanţii Fundaţiei Hassene din Köln şi cu Direcţia Ministerului Cultului Islamic din Republica Turcia (Diyanet Isleri Baskanligi), prin intermediul Consulatului General al Republicii Turcia din Constanţa. De asemenea, alte peste 3.000 de pachete ce vor conţine carne de kurban vor fi acordate de asociaţii şi fundaţii culturale credincioşilor musulmani.

UDTTMR va oferi peste 1.200 de pachete membrilor comunităţii

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) a pregătit, şi de data aceasta, cu prilejul Sărbătorii Sacrificiului, peste 1.200 de pachete care sunt împărţite membrilor comunităţii cu posibilităţi materiale reduse şi văduvelor. Pachetele conţin carne, ulei, făină, zahăr şi orez. „Produsele alimentare au fost achiziţionate cu banii strânşi din donaţiile membrilor UDTTMR. Este de datoria noastră să ne gândim şi la semenii noştri, mai ales în aceste zile de sărbătoare, iar comunitatea noastră a dat dovadă mereu de unitate, fiind solidară cu cei aflaţi în suferinţă. Cu acest prilej, le transmitem tuturor membrilor comunităţii noastre că îi aşteptăm la activităţile uniunii, pentru o cât mai bună promovare a valorilor noastre tradiţionale şi pentru consolidarea relaţiilor de la nivelul comunităţii. Cu ocazia Kurban Bayram-ului, transmit atât în nume personal, cât şi în calitate de preşedinte al UDTTMR, tradiţionala urare Qurban Bayramınız Qayırlı Bolsın!“, a declarat preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep.

Gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim

Sărbătoarea Sacrificiului comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creştini), cel care, pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu şi adoraţia pentru Allah, optează pentru confirmarea devoţiunii faţă de divinitate. Potrivit Coranului, pentru a-şi exprima credinţa necondiţionată şi supunerea faţă de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-şi sacrifice fiul, pe Ismail, dar Creatorul, văzându-i determinarea şi neclintita credinţă, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuţitului taie gâtul animalului, şi nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului, ceremonie ce reconfirmă anual credinţa în Allah.
 
Tradiţia sacrificării unui animal (berbec, oaie, cămilă, bivol sau capră) de către fiecare musulman adult şi înstărit a apărut în anul al II-lea al islamului, având semnificaţia unui gest de bunăvoinţă şi de adorare a lui Allah, ca prinos de mulţumire şi recunoştinţă pentru împlinirea unor năzuinţe, credinciosul musulman oferind în dar nevoiaşilor 2/3 din animalul jertfit şi oprind pentru cina din familie doar 1/3 din kurban.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii