Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:42 19 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medic celebru alături de greviştii din Spitalul Judeţean Constanţa (galerie foto)

ro

26 Nov, 2013 00:00 3265 Marime text
Sute de medici, asistenţi, infirmiere din spitalele judeţene din Constanţa au participat, luni dimineaţă, la greva de avertisment, în perioada grevei pacienţii continuând să meargă la spitale, însă doar urgenţele beneficiind de asistenţă medicală.
 
La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, medici, asistenţi, infirmiere s-au adunat în holul de la parterul unităţii sanitare, între orele 08.00 şi 10.00, raliindu-se astfel grevei de avertisment a Federaţiei Sanitas. Printre participanţi a fost şi directorul medical dr. Cătălin Grasa. Preşedintele Sanitas Constanţa, Nicolae Manea, a declarat că i-a informat pe toţi managerii de unităţi sanitare cu privire la protest şi a fost asigurată o treime din personal, astfel încât pacienţii să nu aibă de suferit. „S-au asigură o treime din activitate şi urgenţele, iar ceilalţi s-au adunat în holurile unităţilor. O parte din cadre a rămas să asigure acea treime - exact ce presupun urgenţele şi tratamentele, iar restul au ieşit pe holuri. Suntem însă foarte puţini”, a declarat liderul Sanitas Constanţa. Angajaţii din sistemul sanitar s-au aflat în grevă de avertisment, luni, între orele 8.00 şi 10.00, reprezentanţii Federaţiei Sanitas spunând că în unităţile sanitare a fost oprită activitatea în cele două ore, fiind asigurate o treime din activitate şi urgenţele.
 
6 la sută din PIB pentru Sănătate şi o lege a salarizării
 
Federaţia urmăreşte să obţină creşterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar şi deblocarea a peste 1.200 de posturi în sistem. Negocieri cu Ministerul Sănătăţii vor mai avea loc marţi şi miercuri, iar începând de joi, pe termen nelimitat, este programată greva generală. Angajaţii din sănătate cer minimum 6 la sută din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat în 20 noiembrie, după întâlnirea cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, că greva generală anunţată este ilegală, iar prima măsură ar fi sesizarea instanţei, care să constate acest lucru. Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a decis, pe 14 noiembrie, declanşarea grevei de avertisment pentru luni, 25 noiembrie, între orele 8.00 - 10.00, şi a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii