Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:35 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lafarge, ocolit de Consiliul Concurentei

ro

01 Sep, 2004 00:00 871 Marime text

Agentii economici din parcurile industriale din judet sunt supravegheati

Inspectoratul pentru Concurenta Constanta a elaborat un studiu de piata privind mediul de afaceri din judet * Strategia care va fi aplicata de institutie va consta si in supervizarea respectarii prevederilor legale privind concurenta de catre agentii economici locali # Printre verificarile care se vor demara pana la sfarsitul anului se numara si cele privind acordarea facilitatilor fiscale societatilor comerciale a caror activitate se deruleaza in zonele libere din judet si in cele doua parcuri industriale: Rompetrol Navodari si Centrul Roman de Afaceri "Marea Neagra" * Consiliul Concurentei isi gaseste de lucru prin alte parti, avand tendinta sa inchida ochii in fata marilor afaceri facute de catre producatorii de ciment din tara * Fabrica de ciment a Lafarge Romcim din Medgidia este un teritoriu unde inspectorii nu vor mai calca mult timp de acum incolo, cu atat mai mult cu cat Consiliul Concurentei a demarat o investigatie privind crearea unui monopol pe piata de ciment romanesc * Cei trei producatori nationali - Lafarge Romcim Bucuresti, Holcim si Heidelberg Cement - sunt investigati de doi ani pentru realizarea acestui monopol si inca lucreaza in acelasi regim * Intre timp, fabricile Lafarge din tara continua mascat politica dura de tarifare a productiilor de ciment pe piata romaneasca

Inspectoratul Teritorial pentru Concurenta Constanta a realizat un studiu de piata asupra mediului de afaceri in judetul Constanta, intitulat "Prezent si perspective", reprezentand o analiza asupra modului concurential in care se dezvolta economia locala. Studiul a fost solicitat de catre Consiliul Concurentei din Bucuresti, in vederea formarii unei imagini de ansamblu asupra mediului de afaceri existent la ora actuala, pentru a se putea stabili strategiile profesionale si organizatorice. Principalele domenii atacate in lucrare, data fiind preponderenta obiectelor de activitate derulate in judetul nostru, au fost cele portuare, de administrare a canalelor navigabile. In final, lucrarea cuprinde si strategia care va fi aplicata de catre Consiliul Concurentei prin reprezentanta sa in teritoriu privind respectarea Legii concurentei de catre agentii economici autohtoni. Inspectoratul va avea in vedere doua aspecte: promovarea mediului concurential in randul oamenilor de afaceri din teritoriu prin organizarea unor seminarii tematice si supervizarea respectarii prevederilor legale privind concurenta. Astfel, pana la sfarsitul anului, se vor organiza doua intalniri cu oamenii de afaceri din localitatile Medgidia si Navodari, pe tema impactului aplicarii Legii concurentei dupa modelul european, evenimente organizate in colaborare cu CCINA Constanta. Cat despre supervizarea aplicarii in mod corect si principial a prevederilor legale in vigoare, se va urmari evolutia agentilor economici aflati in pozitii dominante, precum SC Dobrogea Grup SA si SC Dobre si Fiii SRL, ambele din Constanta, precum si a acelora in pozitie de monopol: SC Congaz SA, SC Electrica SA si RAJA Constanta.

Actiunile viitoare ale Consiliului Concurentei in teritoriu

Se vor identifica in perioada care urmeaza toti agentii economici la care s-au instituit acorduri de distributie exclusiva. Un astfel de caz nominalizat de catre Ioan Badica, inspector-sef in cadrul Inspectoratului Teritorial pentru Concurenta, depistat la nivelul municipiului nostru este cel al SC Policolor SA Bucuresti, care a incheiat un acord de distributie exclusiva a unor produse cu doua societati din Constanta. Societatea-mama a intrat in mod ilegal in politica de preturi a firmelor, impunandu-le practicarea unui anumit pret pe piata, stabilit de catre aceasta. Printre investigatiile care se vor demara pana la sfarsitul anului se numara si cele privind acordarea facilitatilor fiscale societatilor comerciale a caror activitate se deruleaza in zonele libere, in cele doua parcuri industriale: Rompetrol Navodari si Centrul Roman de Afaceri "Marea Neagra", si nu in ultima instanta, intelegerile de fixare a preturilor intre agentii economici din anumite sectoare de activitate.Sectorul cel mai labil, dar si cel mai evitat de catre inspectorii Consiliului Concurentei este cel al productiei de ciment. Consiliul a demarat in urma cu doi ani o investigatie privind crearea unui monopol pe piata romaneasca de catre cei trei producatori: Lafarge Romcim, Holcim si Heidelberg Cement. Iata ca institutia statului care vegheaza la buna aplicare de catre afaceristii autohtoni a prevederilor Legii concurentei isi propune sa verifice mediul de afaceri din parcurile industriale din judet, in timp ce producatorul francez continua politica de discriminare tarifara pe piata interna. Lafarge a practicat preturi fara egal in comercializarea cimentului catre constructorii romani. Explicatiile primite de la reprezentantii din teritoriu ai Consiliului Concurentei referitor la faptul ca Lafarge Romcim, punctul de la Medgidia, nu este inscris in nici una dintre pozitiile dominante sau de monopol, raportat la nivel de judet si ramura economica, au fost mai mult decat puerile: "Fabrica de la Medgidia este doar o sucursala, investigatia vizand intregul colos Lafarge Romcim". Prin urmare, daca investigatia se realizeaza la centru, fabricile imprastiate prin intreaga tara, ale Lafarge Romcim Bucuresti, pot sa se strecoare printre degete privind respectarea si aplicarea intocmai a prevederilor legale care reglementeaza un mediu de afaceri in care toata lumea poate castiga si manca o paine cinstit. Este evident ca din acest cerc vicios scapa Lafarge.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii