Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La saună şi la notariat cu `alde Darie Toporan îşi ascunde afacerile în spatele socrului?! (documente)

ro

21 Oct, 2010 00:00 8428 Marime text
toporan_-_mihai_toporan_04.jpg Numele lui Mihai Toporan, şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase a revenit în atenţia publică în contextul deja-celebrei „partide“ de saună la care au participat şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Dumitru Catană şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Darie. Scopul întâlnirii: stabilirea noului adjunct al şefului IPJ.

În mod evident, numele lui Toporan nu apare în nicio afacere, însă nevasta şi socrul său par foarte pasionaţi de business. Aurora Toporan şi Nicolae Niţu împart SC Aurora SRL, firmă cu sediul pe str. Soveja nr. 77, având ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul al textilelor. Însă, societatea este în întrerupere temporară de activitate. Potrivit unui Monitor Oficial din 2006, SC Aurora SRL a avut un punct de lucru pe str. Ştefan cel Mare nr. 33 în incinta Mini Mall, pe care cei doi asociaţi l-au închis în acel an. Aurora Toporan este unic asociat al SC A.M.I.A. Import-Export SRL, firmă care are sediul social pe bd. Mamaia nr. 173 şi al cărei principal obiect de activitate este fabricarea altor produse alimentare. Dacă ne uităm puţin în istoricul firmei regăsim numele Darie. De data aceasta nu pe cel al fostului coleg al comisarului-şef Catană şi al vicelul CJC, ci pe al soţiei acestuia, notarul Ruxandra-Luminiţa Darie. În 2007 George Secărea, unic asociat al SC A.M.I.A. Import-Export SRL a cooptat-o în afacere pe Aurora Toporan. În conformitate cu un contract de vânzare-cumpărare părţi sociale autentificat de notarul Ruxandra-Luminiţa Darie. În acte se menţionează faptul că nevasta lui Mihai Toporan a cumpărat cele 24 de părţi sociale, reprezentând 100% din capitalul social al SC A.M.I.A. Import-Export SRL de la Secărea pentru 100.000 de euro. George Secărea s-a retras din afacere, iar modificarea actului constitutiv s-a făcut, evident, tot la soţia lui Cristian Darie. Sediul SC A.M.I.A. Import-Export SRL era, la acea dată, în staţiunea Mamaia, Complex Comercial Perla însă, un an mai târziu, în 2008, a fost mutat pe bd. Mamaia 173. mai mult decât atât, presa a mai scris despre socrul-paravan al lui Toporan, Nicolae Niţu.

Blocul din cartierul consilierilor

Publicaţia Bună ziua, Constanţa scria în toamna anului 2007 că Nicolae şi Virginia Niţu, părinţii Aurorei Toporan sunt beneficiarii unui proiect de construire al unui imobil de locuinţe colective P+ 8E  pe strada Pescarilor/Belvedere 16C. Mai exact, la intrarea în aşa-numitul cartier al consilierilor. Reproducem în continuare un fragment din materialul apărut în Bună ziua, Constanţa, sub titlul „Socrul lui Toporan de la AEST îşi face bloc cu opt etaje pe malul mării“: „Construcţia, proiectata de Icard SRL are ca termen de finalizare doi ani şi presupune o investiţie de peste patru milioane RON. Planul se pare că nu necesita evaluare de mediu, urmând a fi supus procedurii de adoptare fără aviz, dar după rezolvarea a două probleme. Familia Niţu are nevoie de un punct de vedere al Direcţiei de Sănătate Publică, pentru că imobilul se va afla la doar 6,4 metri distanţă de blocul BM 7, o construcţie de doar patru etaje. Cerinţele de distanţă dintre imobile nu sunt respectate şi cel mai probabil va fi nevoie de un studiu de însorire, pentru a se stabili în ce măsură va afecta construcţia blocului de opt etaje imobilul vecin. Cea de-a doua problemă o constituie lipsa locurilor de parcare. Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru fiecare apartament, beneficiarii sunt obligaţi să asigure un loc de parcare. Suprafaţa terenului, de 502,70 mp, nu poate asigura cele 18 locuri de parcare, construcţia urmând a ocupa peste 83% din teren. Soluţia oferită de Nitu nu este tocmai o soluţie. Acesta propune folosirea parcărilor existente în imediata vecinătate până la amenajarea unei parcări noi prin concesionarea sau cumpărarea suprafeţei de teren limitrofă proprietăţii. Trebuie să spunem că cei 502,70 mp au fost cumpăraţi de Niţu în primăvara acestui an, de la Primăria Municipiului Constanţa, contra sumei de 60.100 euro. Preţul pe terenul vândut în 2006 a fost stabilit conform unui proces de evaluare întocmit in 2004. În ceea ce-l priveşte pe Nicolae Niţu, acesta deţine un sfert din acţiunile societăţii Aurora SRL, restul de trei sferturi aparţinând fiicei acestuia, Aurora Toporan, soţia lui Mihai Toporan. Acesta din urma a ocupat funcţia de sef al Poliţiei Municipiului Constanţa, fiind demis pentru management defectuos în actul de comandă, în vara anului trecut. Despre terenurile din aceasta zonă, precizam că, în 2001, într-o şedinţă a Consiliului Local Municipal s-a autorizat execuţia de lucrări de construcţie pe o suprafaţă de 1,89 ha, terenuri cuprinse între linia de blocuri BM7-BM9 şi MZ9- MZ11 li mare. Terenul a fost lotizat în 63 de parcele cate 300 mp fiecare“.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii