Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:47 24 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În trecut, banii au curs fără număr. Consiliul Judeţean Constanţa limitează sumele acordate pentru rezolvarea unor cazuri medicale. Şapte persoane disperate aşteaptă ajutor!

ro

04 Apr, 2018 00:00 1682 Marime text
Astăzi este şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Constanţa. Pe ordinea de zi se regăseşte şi un proiect de hotărâre ce vizează completarea HCJC nr. 161/2014 pentru aprobarea procedurii de sistem privind instrumentarea cazurilor sociale transmise spre soluţionare Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Constanţa de către Consiliul Judeţean Constanţa.
 
Potrivit legislaţiei, Consiliul Judeţean poate iniţia şi aproba programe şi proiecte medico-sociale şi, de asemenea, are competenţă în acordarea unor ajutoare financiare persoanelor care, la un moment dat, pe parcursul ciclului de viaţă, din cauze socio-economice, de sănătate şi/sau care rezultă din mediul social de viaţă dezavantajat, şi-au pierdut sau limitat propriile capacităţi de integrare socială; în situaţia de dificultate se pot afla familii, grupuri de persoane şi comunităţi, ca urmare a afectării majorităţii membrilor lor.
 
Cererile prin care se solicită Consiliului Judeţean Constanţa ajutor financiar pentru rezolvarea situaţiei medicale pot fi formulate de către părinţi, bunici, autorităţi publice locale, copii, vecini sau de către orice altă persoană care ia cunoştinţă de cazul respectiv. Intervenţia specializată constă în: suport de natură psihologică, socială, medicală, economică - sprijin financiar pentru acoperirea cheltuielilor generate de investigaţii şi intervenţii medicale de specialitate, tratamente medicale sau recuperare medicală.
 
Petenţii pot solicita CJC ajutor financiar pentru: rezolvarea problemei locative (materiale de construcţie, achitarea datoriilor pentru utilităţi etc.), achiziţionarea unor bunuri (alimente, îmbrăcăminte, rechizite, calculator etc.), când, din motive independente de voinţa lor, nu pot satisface nevoile minime de locuinţă, hrană, îmbrăcăminte şi educaţie ale copiilor sau ale persoanelor adulte aflate în îngrijire.
 
Prin completarea HCJC nr. 161/2014 pentru aprobarea procedurii de sistem privind instrumentarea cazurilor sociale, preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Horia Ţuţuianu, propune aleşilor judeţeni să voteze plafonarea ajutorului acordat pentru rezolvarea unor cazuri medicale la maximum 50.000 de lei, respectiv 10.800 de euro. Decizia este cel puţin discutabilă, în condiţiile în care până în prezent nu exista un plafon, cel puţin pentru cazurile medicale.
 
În acest moment, şapte cazuri disperate aşteaptă sprijinul administraţiei judeţene, însă acordarea sumelor necesare pentru intervenţii chirurgicale sau tratamente se amână, din informaţiile noastre, până după sărbătorile pascale.
 
Vă reamintim că, în cadrul şedinţei de CJC din luna martie, vicepreşedintele administraţiei judeţene Daniel Learciu a solicitat introducerea pe ordinea de zi a unui proiect foarte urgent. El a explicat că este vorba de acordarea unui ajutor financiar, în valoare de 37.000 de euro, unei persoane care este bolnavă de cancer. Aleşii de la PSD (cu excepţia lui Mircea Pintilie) şi PMP au votat împotrivă, pe motiv că proiectul va fi reintrodus pe ordinea de zi cu altă ocazie, când vor fi luate în calcul şi alte cazuri asemănătoare. Doar liberalii şi cei de la ALDE au fost de acord, dar proiectul nu a trecut la vot deoarece nu a întrunit numărul necesar de voturi.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii