Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:35 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In timp ce mai-marii locali inaugurau anul scolar, profesorii faceau greva

ro

16 Sep, 2004 00:00 872 Marime text

Dezbinare intre cadrele didactice

Autoritatile locale, in frunte cu conducerea ISJ, au inaugurat anul scolar la Liceul Teoretic "Lucian Blaga" * Cadrele didactice au participat la manifestare in proportie de 100% chiar daca, potrivit listelor intocmite, figurau ca fiind in greva * Conducerea ISJ a anuntat ca de anul viitor liceul va beneficia de o scoala noua * Proiectul in valoare de 400 de milioane de euro a fost deja finalizat si presupune construirea a sase noi sali de curs * La ora actuala, din totalul scolilor din judet 80% au autorizatie sanitara de functionare

Oficialitatile locale au inaugurat, ieri, la Liceul Teoretic "Lucian Blaga" din Constanta inceperea noului an scolar. Alaturi de copii si parinti, la eveniment au participat toate cadrele didactice de la aceasta unitate de invatamant. Paradoxul este ca majoritatea semnasera ca sunt in greva. Prezenta oficialitatilor insa i-a determinat sa aleaga sa participe la deschiderea anului scolar. Multe dintre cadrele didactice au declarat ca de dimineata se intrebau ce sa faca: sa mearga la deschiderea noului an scolar sau in fata Prefecturii pentru a protesta? Evenimentul de la "Lucian Blaga" s-a desfasurat fara incidente, in prezenta conducerii liceului, a reprezentantilor autoritatilor judetene si ai Inspectoratului Scolar judetean. De asemenea, a avut loc o slujba religioasa prin care s-a marcat inceputul unui nou an scolar. Curtea liceului cu clasele I-XII s-a dovedit neincapatoare. Elevii au venit in numar mare, cei mai entuziasmati fiind cei de clasele I si a IX-a. Petrica Miu, inspectorul scolar general, a declarat ca, in ultimii ani, in invatamant s-au facut o serie de progrese. "In primul rand, a fost imbunatatita baza materiala a scolilor. Au fost vizate problemele majore, incepand cu lucrarile de reparatii si consolidare a cladirilor si pana la dotarea unitatilor de invatamant cu mobilier nou, calculatoare si materiale didactice. Si scolile de la sate au fost reabilitate, in special cele care se confrunta cel mai acut cu lipsa fondurilor. La nivel national, in ultimii ani au fost reabilitate 1200 de scoli", a declarat Petrica Miu. Noul an scolar a fost inaugurat cu o veste buna pentru Liceul "Lucian Blaga". Inspectorul scolar general adjunct, Constantin Caracoti, a declarat ca din 2005 liceul va avea o scoala noua, care costa aproximativ 400 de mii de euro. Acest program a fost deja finalizat si consta in construirea a sase noi clase de curs. Conducerea inspectoratului a decis construirea unei scoli in cartierul Poarta 6, deoarece populatia scolara este in crestere. La nivelul judetului Constanta au inceput scoala 131.000 de elevi, dintre care 6.500 au pasit pentru prima data pragul scolii. Petrica Miu a declarat ca si in acest an s-a acordat o atentie deosebita copiilor care provin din familii cu o situatie materiala precara.

Rechizite gratuite

Programul de asigurare a rechizitelor scolare gratuite pentru toti elevii care provin din familiile cu venituri reduse a continuat si in acest an, cu 971.250 beneficiari, suma totala alocata pentru suportarea cheltuielilor fiind de 195 de miliarde de lei. Setul de rechizite este adaptat la cerintele fiecarei clase. De asemenea, programul national de protectie sociala "Bani de liceu" pentru elevii care urmeaza, la cursuri de zi, liceul sau scoala de arte si meserii, a demarat in acest an si consta in acordarea unui sprijin financiar lunar din sume alocate de la bugetul de stat. Beneficiari ai acestui program sunt elevii aflati in intretinerea familiilor al caror venit brut lunar pe membru de familie, realizat in ultimele trei luni, anterioare depunerii dosarului, este de maximum 1,5 milioane de lei. Programul national de protectie sociala "Bani de liceu" se desfasoara pe perioada cursurilor scolare, inclusiv pe timpul pregatirii si sustinerii examenului de bacalaureat sau de diploma si pe perioada practicii in productie. Cuantumul sprijinului financiar se stabileste anual prin hotarare a Guvernului, inainte de inceperea anului scolar. Pentru anul scolar 2004/2005 cuantumul sprijinului financiar este de 1,8 milioane de lei lunar.

20% din scoli nu au autorizatie sanitara

In vederea deschiderii anului scolar 2004/2005 in conditii cat mai bune, conform unei adrese venite de la minister, inspectoratele scolare, precum si conducerile unitatilor de invatamant au fost solicitate sa tina permanent legatura cu autoritatile locale si sa se implice in ceea ce priveste finalizarea lucrarilor de reparatii, constructii si igienizari, functionarea normala a instalatiilor de apa si canalizare, functionarea grupurilor sanitare si a instalatiilor aferente, amenajarea corespunzatoare a salilor de clasa si dotarea acestora cu cele necesare desfasurarii unor activitati eficiente si curatenia in unitatile de invatamant, in salile de sport, in atelierele-scoala, precum si in spatiile de joaca din jurul scolilor. La nivelul judetului, in prezent, lucrarile de reparatii si de igienizare sunt finalizate in proportie de 90%, iar 80% din unitatile de invatamant au, la aceasta data, autorizatia sanitara de functionare, urmand ca restul ca primeasca aceasta autorizatie in curand.

Modificari in structura de invatamant

Schimbarile la nivel de curriculum national pentru anul scolar 2004-2005 au fost determinate de nevoia de adaptare a acestuia la schimbarile intervenite in structura invatamantului preuniversitar ca urmare a aplicarii prevederilor Legii 268 pentru modificarea si completarea Legii invatamantului 84/1995, respectiv generalizarea invatamantului obligatoriu de zece clase si introducerea traseului de formare profesionala prin scoala de arte si meserii. In aceste conditii s-a procedat la aprobarea noilor planuri-cadru de invatamant pentru clasele a IX-a si a X-a si a programelor scolare pentru clasele a IX-a - ciclul inferior al liceului si scoala de arte si meserii si a X-a pentru scoala de arte si meserii. Astfel, scoala de arte si meserii asigura conditiile pentru pregatirea certificabila cu nivel I de calificare, intr-o durata de pregatire de 1800 ore (echivalenta cu 30 credite) si dobandirea certificatului de absolvire a invatamantului obligatoriu, prin cresterea ponderii saptamanilor de studiu mixte (cultura generala, cultura de specialitate, instruire practica) in totalul saptamanilor de studiu. De asemenea, ciclul inferior al liceului asigura conditiile pentru finalizarea educatiei de baza, prin continuarea dezvoltarii competentelor-cheie urmarite in cadrul invatamantului obligatoriu - conditie pentru asigurarea egalitatii de sanse pentru toti elevii, oricare ar fi specificul liceului (filiera, profil) si prespecializarea elevilor in vederea continuarii studiilor in ciclul superior al liceului si dobandirii, in cazul filierei tehnologice, a nivelului III de calificare profesionala. Noile programe scolare pentru clasa a IX-a au fost elaborate astfel incat sa apara in mod explicit contributia fiecarui obiect de studiu din planul-cadru de invatamant la dobandirea competentelor-cheie ale educatiei de baza.

Ministri de stat prezenti la deschiderea anului scolar

Tot ieri, secretarul de stat de la Departamentul pentru Relatii Interetnice, din cadrul Guvernului Romaniei, Cristian Jura, a participat la deschiderea anului scolar in doua unitati de invatamant din Constanta. Acestea au fost Scoala nr. 12 "Bogdan Petriceicu Hasdeu" si Scoala nr. 31, unde invata copii apartinand mai multor minoritati nationale. De mentionat ca Scoala nr. 12 are ca specific predarea cursurilor in limbile materne apartinand minoritatilor nationale din regiunea Dobrogea. Aceasta initiativa de a deschide anul scolar 2004/2005 la Scoala nr. 12 este urmarea unei serii de evenimente realizate de catre Departamentul pentru Relatii Interetnice de-a lungul acestui an. De asemenea, deschiderea anului scolar a avut loc si la Scoala nr. 31, aceasta din urma fiind reprezentativa pentru minoritatea rroma, dar si la Liceul International de Informatica.

Greva la Prefectura

Potrivit declaratiilor presedintelui Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar Constanta, Ioana Purcarea, penultima oferta pe care Guvernul le-a facut-o cadrelor didactice i-a socat pe acestia, procentul de 1,42% fiind mai mult decat jignitor pentru profesori. Astfel, in urma negocierilor s-a mai decis ca, pana in noiembrie 2004, sa se elaboreze un proiect de Lege privind etapele de majorare a salariilor pentru cadrele didactice, proiect care va fi inaintat Parlamentului pana la data de 1 decembrie anul curent, pentru a fi dezbatut si aprobat. Aceasta a precizat ca membrii de sindicat de pe raza judetului Constanta sunt foarte mahniti in legatura cu decizia mai-marilor de a semna protocolul cu guvernantii. Din spusele acesteia am aflat ca majorarile salariale au fost acceptate de trei confederatii sindicale, respectiv "Alma Mater", "Spiru Haret" si Federatia Nationala din Educatie, in timp ce Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant nu este de acord cu semnarea acordului privind cresterile salariale. Ca urmare, profesorii constanteni au participat in cursul zilei de ieri la un miting de protest in fata Prefecturii, boicotand astfel deschiderea noului an scolar. Astfel, in 75% din unitatile de invatamant din judetul Constanta, debutul orelor a fost amanat pentru astazi, profesorii refuzand sa intre la ore. Referitor la acest lucru, presedintele Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar Constanta, Ioana Purcarea, a declarat: "Nu suntem de acord cu ce ne-a propus Guvernul si, ca urmare, vom continua protestele dupa calendarul stabilit initial si vom merge chiar si pana la greva generala daca Guvernul nu accepta revendicarile noastre". La Constanta, in peste 50% din unitatile de invatamant, profesorii au boicotat inceputul noului an de invatamant. Protestul a durat trei ore, timp in care profesorii au incercat sa aduca la cunostinta prefectului Gheorghe Martin problemele cu care se confrunta, insa acesta a ramas de-a dreptul consternat de faptul ca dascalii constanteni protesteaza si ca nu se afla la scoala, alaturi de copii. Se pare ca prefectul habar nu avea de miscarea de protest a cadrelor didactice, el afirmand ca auzise la radio ca profesorii si-au rezolvat problemele. Cele cateva sute de profesori care au participat la mitingul de protest in fata Prefecturii au sanctionat dezinteresul Guvernului fata de problemele invatamantului. "Oferta pe care ne-a propus-o ministrul nu ne multumeste si, prin urmare, am respins-o. Noi am cerut 25% de la data de 1 octombrie si alti 25% de la 1 ianuarie 2005. Ca urmare, am ales sa boicotam prima zi de scoala", a mai declarat Ioana Purcarea. Presedintele FSLIP a precizat ca federatia a solicitat cresteri salariale de 50%, procent care insa nu a fost acceptat si de reprezentantii Guvernului. In plus, presedintele FSLI a afirmat ca unitatile de invatamant afiliate la FSLI vor continua organizarea de mitinguri. Profesorii prezenti in fata Prefecturii au declarat ca dezaproba faptul ca ceilalti parteneri sindicali au semnat un protocol cu Guvernul, ei sustinand ca "au fost tradati"."Am fost tradati si nu stim ce a fost in capul celorlalti lideri de sindicate. Noi nu vom renunta pana nu vom obtine o lege speciala pentru invatamant si salarii decente, chiar daca actiunea noastra a fost sabotata de cei pe care i-am considerat parteneri". Purcarea a adaugat ca celelalte trei federatii sindicale din invatamant (FEN, "Spiru Haret" si "Alma Mater") au acceptat, marti seara, dupa mai multe ore de negocieri, acordul propus de Guvern referitor la cresterea salariala si la suspendarea actiunilor de protest. Cu toate acestea, cea mai numeroasa organizatie sindicala din educatie, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, a refuzat acordul, lasand la latitudinea liderilor din teritoriu decizia privind participarea la festivitatile de deschidere a anului scolar. Reprezentantii profesorilor semnatari au fost convinsi sa renunte la proteste in schimbul unei cresteri salariale de aproximativ 27 %, despre care liderii sindicali afirma ca este cu circa 4% mai mare decat cea oferita cu o seara inainte, si au dezaprobat faptul ca ceilalti parteneri sindicali au semnat un protocol cu Guvernul. Purcarea a mai declarat ca in mediul rural neparticiparea profesorilor la cursuri a fost mai buna ca in oras, aici cadrele didactice protestand in curtile bisericilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii