Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:39 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gabriel Tufeanu, asociatul colegilor de inculpare ai lui Mazare (galerie foto)

ro

17 Feb, 2009 03:05 4036 Marime text

cinema_Republica.jpgZvonurile spun că social-democraţii lui Mazăre ar dori să-l numească pe Gabriel Tufeanu la conducerea filialei locale a RADEF RomâniaFilm

Ceea ce, probabil, nu au aflat PSD-iştii este că structura locală a fost dizolvată din 2004. Însă, un alt scenariu poate fi conturat. Potrivit noii legi a cinematografiei, adoptată pe 30 decembrie 2008, sălile de cinema revin, după caz, consiliilor locale or celor judeţene.

Aşa că în momentul acesta administraţia condusă de Radu Mazăre are în „avuţie" cinematografele. Actul legislativ spune că, „la data intrării în vigoare a prezentei legi, salile şi gradinile de spectacol cinematografic, prevăzute în anexa nr. 1 la Ordonanţa Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 328/2006, cu modificările şi completările ulterioare, aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor «România-Film», împreună cu terenurile şi bunurile mobile aferente, trec în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale locale, comunale, orăşeneşti, municipale şi al sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, şi în administrarea consiliilor locale respective. (...) Pentru realizarea interesului public general privind accesul la cultură, autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să asigure, pentru o perioadă de minimum 15 ani, cu periodicitatea necesară, difuzarea de film cinematografic - cu prioritate a acelor producţii cinematografice, precum şi alte activităţi culturale. (...) Consiliile locale sunt obligate ca, în termen de maximum 4 ani, să asigure prin investiţiile necesare reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic preluate".

Republica PSD

Aşadar, Radu Mazăre va administra sălile de cinema, printre care şi celebra şi defuncta Republica. Despre care se zvonea că ar fi râvnită de Traian Vasea, împreună cu un afacerist orădean. Însă, pentru a reveni la „problema zilei", Gabriel Tufeanu va fi numit probabil şef peste cinematografe din partea primăriei, nicidecum a RADEF. Faptul că, în plan local, RomâniaFilm nu mai are niciun fel de filială la Constanţa a fost confirmat şi de consilierul personal al directorului regiei bucureştene, Ioan Moraru. „Aşa au zis, că pun şef la RADEF Constanţa? Păi să mă sune pe mine PSD-iştii de acolo, că le explic eu cum stă treaba. Astea sunt vise, gânduri, lăcomie ale unora", a declarat Moraru. Însă, dacă ar fi să ne luăm după zvonuri, Tufeanu va fi şef peste patrimoniul valoros, lăsat moştenire de RADEF Primăriei Constanţa.

Afaceri cu mama şi cu tata

Dar cine este acest Gabriel Tufeanu? Numele său a apărut pentru prima dată într-un scandal comentat într-un articol publicat în ediţia din 5 iunie 2007, în cotidianul Gardianul, în care se preciza faptul că Tufeanu a cumpărat teren în pădurea Băneasa, de la o anume familie Cuturela. Pe parcelele vândute unor nume cu rezonanţă, gen Andrei Pavel, Gabriel Trifu, Nicuşor Constantinescu sau Varujan Vosganian, s-au construit vile de toată frumuseţea. Despre Gabriel Tufeanu se mai ştie că este directorul Gemeeni Film. Însă legăturile bucureşteanului cu Radu Mazăre sunt mult mai strânse decât par la prima vedere. Propusul pentru şefia cinematografelor este vicepreşedintele tinerilor social-democraţi şi membru al Fundaţiei pentru Promovarea Idealurilor Europene. Este asociat în şase firme: SC Rogat Prodserv SRL (împreună cu mama sa, Rodica Maria), SC Mediator Group, cu sediul în Constanţa (împreună cu Adrian Cătălin Dumitrescu), SC Gemeeni Group SRL, SC Gemeeni Film SRL (împreună cu tatăl, Ştefan), SC Advadelt SRL (împreună cu Marius Puşcaşi) şi SC Industrial Development Group SRL. Primul nume care ne atrage atenţia dintre asociaţii lui Tufeanu este cel al lui Marius Puşcaşi. Administrator al Complexului Flora, printre patronii căruia îi găsim şi pe Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, Puşcaşi este şi „coleg" de inculpare cu primarul, în dosarul terenurilor retrocedate. De asemenea, Puşcaşi a fost asociatul vicepreşedintelui CJC, Cristian Darie, la căsuţa Teleorman, din Satul de Vacanţă. Marius, împreună cu aleasa inimii sale, Carmen, apare în multe tranzacţii cu terenuri, în cele mai interesante zone ale oraşului. Tot împreună sunt acuzaţi de DNA pentru „Avantajele patrimoniale dobândite ilegal". Şi aşa ajungem la o altă firmă a lui Tufeanu, SC Industrial Development Group SRL.

Omniprezentul Valentin Gheorghe Ionescu


Monitorul Oficial 1378 din 2006 ne arată că printre fondatorii societăţii se afla şi SC Compania de Servicii şi Consultanţă SA, reprezentată de Gheorghe Valentin Ionescu. Un alt inculpat în dosarul retrocedărilor. Administrator al SC Sisteme Internaţionale de Afaceri, Valentin Gheorghe Ionescu este un alt nume controversat. Notat, împreună cu primarul Mazăre, în celebrul dosar privind retrocedarea ilegală de terenuri, Ionescu a apărut deseori în peisajul afaceristic constănţean. Mai mult decât atât, chiar şi Valentin Pârvulescu, consilierul local PSD care a refuzat poziţia de viceprimar, a fost director al SIA SA. Prin firma Habitat şi Ambient SA, alături de Giorgică Giurgiucanu, Mihai Camboianu şi Cristian Borcea, Valentin a reuşit să intre în posesia unor terenuri din zone foarte bune ale Constanţei, majoritatea făcând parte din averea familiei Movilă. Numele lui Ionescu apare în SC Euro Antreprenor SRL, Jacobs, Hendrix & Partners SRL, Societatea Naţională de Distribuţie SA, Dusep SA, Compania de Servicii şi Consultanţă SA, Compania de Tutun şi Ziare SA, Habitat şi Ambient SA, Rezident Com SA. Afaceristul este administrator al SC Tomis Marina Management SA. Un fapt demn de menţionat este că SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA este firma care a pus mâna, în urmă cu ceva ani, pe proiectul ce viza Portul Turistic Tomis. Monitorul Oficial 1782 din 2007 arată că SC Compania de Servicii şi Consultanţă SA se retrage din SC Industrial Development Group SRL. Se pare că Mazăre pune un pion important, asociat cu cei care îi sunt „colegi" de inculpare. Probabil că cinematografele constănţene vor ajunge pe mâini bune. Trebuie menţionat că încercările noastre de a-l contacta pe Gabriel Tufeanu, pentru a-i lua un punct de vedere, au eşuat. Singurul care a răspuns la telefon a fost administratorul firmei Advadelt, Romulus-Luigi Niculiţă, care ne-a asigurat că îşi va anunţa patronul că dorim să îl contactăm. Însă nu am primit niciun răspuns.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii