Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:37 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul Spital Universitar, inglodat in datorii

ro

06 Aug, 2008 00:00 1452 Marime text
1217947149.jpg

Unitatea sanitara are debite de peste 26 miliarde lei vechi la furnizorii de medicamente si CN APM SA

Managerii Spitalului Clinic CF, cunoscut drept Spitalul Universitar CF, nu au mai achitat vreo factura catre Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime SA Constanta (CN APM SA) si furnizorii de medicamente din 2006. Prin Hotararea de Guvern 367/2007, unitatea sanitara pierdea titulatura de universitar si devenea Spitalul Clinic CF, cu trei sedii si un numar de 165 de paturi. Tot anul trecut, avea loc un schimb la nivelul conducerii. Prin Ordinul Ministerului Transporturilor 1316/13.12.2007, economistul Ionut Ionescu lua in mana fraiele spitalului. Si, o data cu ele, o groaza de datorii acumulate din 2006. Cu toate acestea, cele trei sedii ale unitatii sanitare sunt dotate cu aparatura de ultima generatie, achizitionata in perioada 2001 - 2002. "Laboratorul de imagistica si radiologie este foarte bine dotat cu aparatura cumparata de Ministerul Transporturilor, pe care, la momentul respectiv, s-a dat in jur de 1.500.000 euro", spune managerul SCCF. In ambulatoriul de specialitate se gaseste un aparat osteodensitometru, pentru masurarea calciului din oase al pacientilor, si computer tomograf. Tot in Policlinica CF exista si mamograf, unicul din Constanta in aceasta perioada, pentru ca cel existent in Spitalul Judetean nu mai este functional.

Bani cu taraita

In prezent, Spitalul Clinic CF a inregistrat debite de miliarde de lei vechi. Asa ca, potrivit purtatorului de cuvant al CN APM, Monica Velicu, conducerile fostului Universitar nu au mai achitat, din 2006, nici chiria, nici vreo factura pentru utilitatile la unul dintre sediile unitatii sanitare. In acest mod, Spitalul Clinic CF a ajuns sa datoreze la CN APM SA 623.000 lei. Dar acestea nu sunt singurele datorii ale unitatii sanitare. Tot din 2006, s-au acumulat si 20 de miliarde, debit catre furnizorii de medicamente. "Am cumparat marfa pe datorie, nu am putut achita si asa s-a ajuns la aceste probleme", spune managerul interimar al unitatii sanitare. Buba ar fi bugetul dat cu taraita, din partea Ministerului Transporturilor. "Pentru 2008, am cerut la Casa de Asigurari a Transporturilor 83 de miliarde lei vechi, dar ne-au fost alocati doar 53 miliarde", justifica Ionut Ionescu gaura din fondurile unitatii sanitare. Cu 30 de miliarde lipsa si medicamente pe care nu le poate achizitiona, managerul interimar al SCCF are incredere ca problemele se vor rezolva. Dar nu peste noapte. "Asteptam rectificarea de buget din septembrie, dar atunci se poate sa ne aloce doar doua sau cinci miliarde lei vechi...", continua acesta. Pana atunci, fostul Spital Universitar se adanceste din ce in ce mai mult in datorii.

"Intrebati-i pe ei!"

"Am fi putut sa facem imbunatatiri, reparatii, sa cumparam sisteme informatice, aparatura, sa modernizam spalatoria, unde avem masini vechi. Insa, in fiecare an se intampla la fel, primim mai putini bani", este explicatia directorului. Motivul pentru care suplimentarile de la Casa de Asigurari de Transporturi se subtiaza pe an ce trece ramane o necunoscuta pentru economistul Ionut Ionescu. "Intrebati-i pe ei!", este raspunsul managerului.

Au ramas fara medicamente

Se pare ca managerul Spitalului Clinic CF nu are, deocamdata, probleme cu furnizorii, care continua sa onoreze comenzile. Cu toate acestea, din cauza bugetului micsorat, conducerea unitatii sanitare nu-si permite sa achizitioneze anumite medicamente. La fel ca si in cazul Spitalului Judetean de Urgenta, din stocul fostului Universitar lipseste Gentamicina. Antibioticul nu se mai importa si, in schimbul lui, trebuie sa achizitioneze un inlocuitor la un pret de trei ori mai mare. Nici vaccin antitetanos si Nalorfin, substanta folosita pentru efectuarea anesteziilor, nu se gasesc in unitatea sanitara. "Este o singura firma care importa Nalorfin, dar mi s-a spus ca nu l-au gasit", spune managerul. In aceasta situatie, directiunii nu-i ramane altceva de facut decat sa adanceasca debitele si sa achizitioneze un inlocuitor, pentru care da in jur de 10,5 lei, in timp ce primul costa aproximativ un leu.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii