Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:50 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elev şi dascăli în tabăra infractorilor Cum s-au „mânjit” la Bac nişte profesoare şi au ajuns inculpate

ro

12 Sep, 2013 00:00 3127 Marime text
Două profesoare, dar şi un elev de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului. Pe rolul Tribunalului Constanţa a fost înregistrat pe data de 10 septembrie dosarul nr. 8143/118/2013, având drept obiect „infracţiuni de corupţie (Legea nr. 78/2000) art. 255 Cod Penal, art 254 Cod de Procedură Penală la art 6 din Legea 78/2000, cu aplic art 41 alin 2 Cpen”. Inculpaţi în dosar sunt profesoarele Maria Ţuţuianu Maria şi Gabriela Lefter, dar şi elevul Cornel Ciacîru. Prima şedinţă de judecată va avea loc pe 15 octombrie.

„Prin rechizitoriul din data de 9 septembrie 2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Ţuţuianu Maria, Lefter Gabriela şi Ciacîru Cornel, primele două pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, iar cel de-al treilea pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
Probatoriul administrat în cauză a relevat, ca stare de fapt, că la data de 26 august 2013, cu ocazia susţinerii examenului de Bacalaureat la disciplina Limba şi literatura română, în centrul de examinare organizat la liceul „Dimitrie Leonida” din Constanţa, cele două inculpate, în calitate de cadre didactice supraveghetoare, au pretins şi primit în două rânduri suma totală de 400 de lei, strânsă de la şase elevi candidaţi şi remisă de inculpatul Ciacîru Cornel, unul dintre cei şase elevi candidaţi, prin lăsarea pe catedră a banilor înveliţi în şerveţele nazale, cu scopul de a fi lăsaţi să copieze la examen şi chiar să fie ajutaţi în rezolvarea subiectelor.

Întrucât unul dintre cei şase elevi candidaţi a fost surprins copiind de alt profesor supraveghetor şi eliminat din examen, a sesizat organele de urmărire penală despre faptele de corupţie comise în sala de examen. Faţă de denunţător s-a dispus o soluţie de neurmărire penală, întrucât sesizarea organelor de urmărire penală despre o faptă de dare de mită înainte de sesizarea în alt mod a acestora constituie cauză de nepedepsire pentru denunţător. De asemenea, faţă de ceilalţi patru elevi candidaţi mituitori s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală şi aplicarea de sancţiuni cu caracter administrativ, constând în amenzi în cuantum de câte 1.000 de lei.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale trimiterea în judecată reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie”, se spune
în comunicatul Compartimentul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Ti-a placut articolul?

Comentarii