Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:15 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corifeul teatrului românesc, Radu Beligan „Dintre toate operele, cea mai frumoasă este o viaţă bine trăită”

ro

08 Feb, 2014 00:00 1759 Marime text
Sala Senatului Universităţii Ovidius a găzduit, ieri, festivitatea decernării titlului de Doctor Honoris Causa maestrului Radu Beligan, pentru întreaga activitate desfăşurată în slujba teatrului. Ieri, profesorii instituţiei superioare de învăţământ, studenţii, oaspeţii şi admiratorii constănţeni l-au întâmpinat în picioare şi aplauze îndelungate pe cel care i-a încântat ani de-a rândul cu rolului memorabile – Radu Beligan.
 
„Teatrul este pentru Radu Beligan o dimensiune a existenţei, este acel spaţiu creativ şi meditativ, este spaţiul ocrotitor din punct de vedere spiritual, valoric, cultural, este spaţiul plenitudinii intelectuale. Planetele zodiacale par să se fi aliniat benefic pentru destinul marii personalităţi artistice. Un drum inedit străbătutu cu prestanţă i-a fost conferit de constelaţia Thaliei. O sinteză a a a carierei sale stă mărturie: este preşedinte pe viaţă a Cartelului Internaţional de teatru, este membru al Consiliului Superior al Teatrului Naţiunilor sub preşedinţia lui Pierre Moinet, directorul general al artelor şi literaturii din Ministerul Afacerilor Culturale al Franţei, a fost co-preşedinte al Festivalurilor de Teatru şi Muzică organizate de UNESCO, a primit o stea în 2011 pe Aleea celebrităţilor în Piaţa Timpului din Bucureşti. Pentru toate acţiunile sale i se conferă epitetul de remarcabil. Ca o recunoştinţă a valorii Domniei sale, Senatul Universităţii Ovidius, la propunerea Consiliului Facultăţii de Arte, acordă înaltul titlu de Doctor Honoris Causa actorului Radu Beligan, un corifeu al artei spectacolului contemporan. Este o onoare pentru Universitatea de la malul Mării Negre ca în acest moment solemn numele lui Radu Beligan să treacă în istorie, să auroleze Cetatea academică tomitană”, a spus în discursul Laudatio, decanul Facultăţii de Arte, conf. Univ. dr. Daniela Hanţiu.
 
Preşedintele Senatului, Petre Bordei, i-a înmânat titlul de Doctor Honoris Causa. Vizibil marcat de momentul festiv, actorul Radu Beligan a mulţumit universităţii constănţene pentru acest titlu. „Singurul lucru care ne îngăduie să privim fără dezgust lumea în care trăim este frumuseţea pe care anumiţi oameni o recreează, din timp în timp, pornind de la haos: tablourile pe care le pictează, muzica pe care o compun, cărţile pe care le scriu şi viaţa pe care o trăiesc. Dintre toate operele, cea mai frumoasă este o viaţă bine trăită. Aş zice chiar că este operă de artă prin excelenţă”, a spus marele actor.
 
O viaţă dedicată scenei

 
Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în satul Galbeni, judeţul Bacău. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru. A interpretat în peste şapte decenii roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii române: Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mircea Ştefănescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan şi universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.

 A fost unul dintre discipolii actriţei Lucia Sturdza Bulandra şi al scriitorului Eugen Ionescu. Beligan este privit în general ca unul dintre numele majore ale teatrului românesc, cu un repertoriu complex, clasic şi modern. A jucat alături de actori importanţi, cu reprezentaţii atât în ţară cât şi în străinătate. În perioada anilor 1961-1969 a fost directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti, iar între 1969-1990 - director al Teatrului Naţional Bucureşti. Prin Decretul nr. 43 din 23 ianuarie 1953 al Prezidiului Marii Adunări Naţionale a Republicii Populare Române, actorului Radu Beligan i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Române „pentru merite deosebite, pentru realizări valoroase în artă şi pentru activitate merituoasă”. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa I (1967) „pentru activitate îndelungată în teatru şi merite deosebite în domeniul artei dramatice”.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii