Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:53 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cooperatorii meşteşugari din ţară şi-au dat întâlnire la Hefaistos Ziua Internaţională a Cooperaţiei, sărbătorită cu fast, premii şi muzică (galerie foto)

ro

06 Jul, 2013 00:00 3090 Marime text
Prin tradiţie, în prima sâmbătă a lunii iulie, întreaga lume cooperatistă celebrează Ziua Internaţională a Cooperaţiei, manifestare aflată la cea de-a 92-a aniversare sub egida Alianţei Cooperatiste Internaţionale (ACI) şi la a 19-a ediţie a Zilei Internaţionale a Cooperaţiei înaltul patronaj al ONU.

Şi în acest an, cooperatorii meşteşugari din ţară şi-au dat întâlnire la Eforie Nord, la hotelul Hefaistos. Tema marii sărbători cooperatiste din acest an, „Întreprinderea cooperativă rămâne puternică pe timp de criză” este o bună ocazie de reflecţie la rolul cooperaţiei în promovarea progresului şi civilizaţiei, la tot ce au făcut cooperativele în perioadele mai mult sau mai puţin prospere ale omenirii. Se poate spune că tema este extrem de inspirată, dacă facem o comparaţie între situaţia de astăzi a societăţilor cooperative şi cea a altor forme de întreprindere confruntate cu bătălia economic din ce în ce mai acerbă pe plan mondial. „Societăţile noastre se potrivesc Strategiei UC 2020, care are ca scop o economie sustenabilă. Noi deja acţionăm în acest sens, îndeplinind un rol care nu poate fi neglijat în economia românească. Şi considerăm că, pentru înscrierea ţării noastre pe traiectoria unei dezvoltări durabile, activităţile cooperativelor de producţie şi servicii sunt vitale. Este adevărat că încă mai avem multe de făcut, însă am convingerea că societăţile cooperative meşteşugăreşti pot privi spre viitor cu încredere”, le-a transmis celor prezenţi Sevastiţa Grigorescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Cooperaţiei Meşteşugăreşti (UCECOM). Un mesaj de felicitare a fost transmis şi de către primul ministru Victor Ponta. „Împreună susţinem dezvoltarea durabilă, încercăm să consolidăm comunităţile locale şi să construim un mediu social dominat de solidaritate, toleranţă şi inclusivitate. Uneori, cooperativele reuşesc să facă aceste lucruri mai bine decât Guvernul, dat asta nu face decât să ne motiveze şi se confirme că aprecierea, susţinerea şi mulţumirile pe care eu şi colegii mei din executiv vi le aducem sunt binemeritate”, le-a transmis Victor Ponta, membrilor UCECOM.

Cele mai bune societăţi cooperatiste meşteşugăreşti, premiate

Cele mai bune societăţi cooperatiste meşteşugăreşti au primit diplome din partea Uniunii Naţionale a Cooperaţiei Meşteşugăreşti. Astfel, locul III a revenit Societăţii Cooperatiste din Buzău – Atcom, iar locul II – SCM Colin Daily Bucureşti. Marele premiu şi cupa au fost adjudecate de Confex Societate Cooperativă Buzău.

Din istoria UCECOM

UCECOM a luat fiinţă în anul 1951, fiind reorganizată în anul 2006 (în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei), având permanent, de la înfiinţare până în prezent, rolul de organizaţie de reprezentare a cooperaţiei meşteşugăreşti, la nivel naţional şi internaţional. În prezent, la UCECOM sunt asociate, direct sau indirect, 516 de entităţi cooperatiste, respectiv 478 de societăţi cooperative meşteşugăreşti şi 38 de uniuni judeţene şi asociaţii ale acestora, însumând 16.000 de persoane care deţin o dublă calitate. Peste 90% dintre societăţile cooperative meşteşugăreşti sunt încadrate în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii. În sector îşi desfăşoară activitatea peste 300 de persoane cu handicap, încadrate în muncă în 34 de societăţi cooperative. Activităţile cooperaţiei meşteşugăreşti se desfăşoară aproape în toate centrele urbane ale ţării, în 2.690 de unităţi, acoperind practic întreaga sferă economică. Principalele activităţi vizează producţia de bunuri industriale şi de larg consum (confecţii textile şi tricotaje, mobilă şi articole din lemn, încălţăminte, marochinărie, artă populară, artizanat, confecţii metalice), precum şi o gamă largă de servicii adresate populaţiei (întreţinere corporală, întreţinere şi reparaţii autovehicule, reparaţii radio - TV, electrocasnice, bijuterii, construcţii). La nivelul anului 2012, entităţile cooperatiste meşteşugăreşti asociate la UCECOM au realizat venituri de 515,3 milioane de lei. În judeţul Constanţa există 35 de societăţi cooperatiste meşteşugăreşti, asociate la Uniunea Judeţeană a Cooperaţiei Meşteşugăreşti Constanţa. Preşedintele Uniunii Judeţene Constanţa este Ionică Voican.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii