Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:45 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliere in cazul disponibilizarilor de la SNCFR

ro

16 Aug, 2003 00:00 1015 Marime text

Reduceri de personal

Numarul salariatilor care vor fi dati afara, la nivelul Constantei, nu este cunoscut, inca * Din cele 40 de societati, 15 au luat deja legatura cu agentia constanteana a fortei de munca * Numai Sucursala CFR Marfa a anuntat ca va disponibiliza 500 de angajati * Alte doua societati vor face concedieri

Potrivit unei Hotarari de Guvern, spre sfarsitul lunii septembrie, 40 de societati din cadrul Companiei Nationale de Cai Ferate vor disponibiliza personal. In ultimele doua saptamani, reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Constanta s-au intalnit cu 15 societati din totalul de 40, respectiv Sucursala CFR Marfa, Regionala CFR Infrastructura, Sucursala CFR Calatori, Societatea de Intretinere si Reparatii Vagoane, CFR IRLU SA Bucuresti, care are 15 sectii in toata tara, printre care si la Constanta, Societatea de Reparatii Locomotive Medgidia, Societatea de Proiectare Lucrari de Intretinere si Reparatii Infrastructura, Societatea de Expeditii Mesagerie, Bagaje, Coletarie, Valori, Societatea de Informatica Feroviara si Societatea de Administrare Active Feroviare. Desi au avut loc aceste discutii, nu se stie, deocamdata, care este numarul total al angajatilor ce urmeaza a fi disponibilizati. "Nu pot si nu suntem in posesia unei cifre globale privind numarul persoanelor disponibilizate in judetul Constanta. Acest lucru se intampla ca urmare a faptului ca SNCFR - ul are o structura organizatorica speciala, fiind organizata pe regiuni si puncte de lucru. Nu stiu care este cifra. Si eu as fi dorit sa stiu, deoarece in functie de dimensiunea cifrei, ne mobilizam si ne organizam si noi", a declarat Rodica Marinica, director general al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Constanta. Aceasta a mai adaugat ca Sucursala Marfa estimeaza ca va disponibiliza aproximativ 500 de persoane, insa aceasta gestioneaza mai multe judete. Prin urmare, nu se poate inainta o cifra ferma a numarului de disponibilizati pentru judetul Constanta.

Drepturile disponibilizatilor

La ora actuala, reprezentantii AJOFM se afla in faza de lucru cu angajatorii care vor face disponibilizari, pentru a gasi un mijloc de comunicare eficienta, astfel incat, cei care vor ramane fara loc de munca, sa intre in drepturile de plata la timp si sa nu existe probleme din acest punct de vedere. Prin urmare, cei care vor fi disponibilizati vor primi doua salarii medii nete pe economie, salariu stabilit la 1 ianuarie 2003, respectiv 9,5 milioane de lei, bani care se acorda din fondul de somaj. Rodica Marinica a precizat ca in urma discutiilor purtate cu reprezentantii societatilor care vor da afara angajatii, s-a stabilit ca sumele aferente sa fie acordate de catre acestea, urmand ca, ulterior, pe baza unor protocoale care se vor incheia intre AJOFM si agentii economici respectivi, sa le fie virati banii de la fondul de somaj. Imediat dupa disponibilizare, persoanele trebuie sa-si depuna dosarele de somaj. Daca indeplinesc conditiile de acordare a acestei indemnizatii, o prima conditie fiind depunerea unei cereri in acest sens, persoanele care au ramas fara loc de munca primesc si un venit de completare. Acesta din urma se acorda in functie de vechimea in munca pe transe. Astfel, pentru persoanele cu o vechime in munca mai mica de 15 ani se acorda venitul de completare pe o perioada de 20 de luni. Cei care au o vechime intre 15 si 20 de ani primesc acesti bani timp de 22 de luni, iar cei care au peste 25 de ani de vechime beneficiaza de aceasta suma timp de 24 de luni. Daca in perioada acordarii indemnizatiei de somaj persoana nu a reusit sa se incadreze in munca, aceasta primeste, la momentul expirarii somajului, venitul de completare la nivelul salariului mediu net dar nu mai mult de 4,7 milioane de lei.

Fara plati compensatorii

In momentul efectuarii disponibilizarilor, societatile pot acorda plati compensatorii daca acest lucru este prevazut in contractul colectiv de munca. In perioada acordarii acestor sume, sunt suspendate platile din bugetul statului. Acestea se reiau in momentul in care se finalizeaza acordarea de plati compensatorii. Rodica Marinica, director al AJOFM, a precizat ca pana la ora actuala nici una dintre societatile cu care s-au purtat discutii nu a precizat ca va face plati compensatorii. Prin urmare, persoanele disponibilizate de la SNCFR vor primi doar sumele care sunt reglementate de lege in aceste cazuri.

Intalnire cu sindicatele

Problema disponibilizarilor de la SNCFR a determinat si o intalnire intre reprezentantii AJOFM si cei ai sindicatului Cartel Alfa. Rolul a fost acela de a se intelege foarte bine care sunt procedurile si prevederile legale in astfel de cazuri, astfel incat, cei care vor ramane fara loc de munca sa stie exact la ce sa se astepte. In urma acestor discutii, s-a stabilit ca acolo unde vor exista mai mult de 50 de persoane disponibilizate, sa se infiinteze un comitet, format din reprezentanti ai patronatului, ai sindicatului si ai AJOFM, care sa ofere informatii punctuale oamenilor. Persoanele care vor face parte din acest comitet vor fi instruite de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, astfel incat sa se asigure o informare corecta a celor care vor fi disponibilizati. Colectivul mixt va sigura si serviciile de preconcediere, in sensul ca se va proiecta, inainte de disponibilizare, impreuna cu cei afectati, un plan de cariera pe care doresc sa-l urmeze cei care au ramas fara loc de munca. Totodata, agentia constanteana a pregatit si programe informatice unitare care au fost predate angajatorilor in vederea desfasurarii actiunii fara probleme deosebite. Ultima intalnire pe tema disponibilizarilor de la SNCFR va avea loc luni la sediul agentiei nationale. Rodica Marinica a mai precizat ca, in opinia sa, numai la SNCFR Marfa si SNCFR Infrastructura, care estimeaza pe regiuni un numar mai mare de 50 de persoane, de saptamana viitoare, se vor stabili echipele mixte ce vor lucra in interiorul acestor institutii in vederea acordarii de consultanta si informatii.

Alte disponibilizari

Nu numai SNCFR a anuntat, la nivelul Constantei, disponibilizari in luna septembrie.La sediul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Constanta au mai anuntat reduceri de personal inca doua societati. Este vorba de societatea Unico Ital SRL, care va concedia 200 de confectioneri si Electro Constructii Elco SA, care va da afara 164 de angajati. Rodica Marinica a mentionat ca, in cazul confectionerilor, nu sunt probleme de plasare pe piata fortei de munca, deoarece exista cereri suficiente in acest domeniu. Pentru cea de-a doua societate, fiind vorba de profil de activitate de constructii, vor exista, probabil, anumite probleme, deoarece se apropie sezonul rece. Reprezentantii AJOFM nu au inca specializarile individuale si de aceea nu se poate pune probleme neasigurarii unor noi locuri de munca.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii