Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:53 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colegiul Comercial Carol I, prins pe picior greşit de Curtea de Conturi

ro

11 Feb, 2014 00:00 6498 Marime text
Camera de Conturi a făcut publice şi rezultatele acţiunilor de audit/control desfăşurate la Colegiul Comercial Carol I Constanţa. Inspectorii de la Curtea Conturi au desfăşurat o acţiune de audit/control cu tema „Verificarea modului de utilizare şi gestionare a mijloacelor materiale şi băneşti În urma acţiunii de control au fost depistate mai multe nereguli. Astfel, nu s-au înscris în evidenţa contabilă obligaţii de plată
reprezentând cheltuieli cu transportul elevilor la unitatea de învăţământ, în valoare de 120 mii lei.

Sumele ridicate în valută din contul de disponibil în valută au fost evidenţiate în „Registrul de casă” în lei la cursul leu/euro din data ridicării acestora, nefiind operate şi înregistrate distinct într-un registru de casă în valută. Valoarea estimată a abaterii este de 21 mii lei.
Plăţi de 8 mii lei efectuate în anul 2012, generate de litigiul cu SC COMCM SA Constanţa şi care se compun din 1,2 mii lei onorariul avocatului care reprezintă entitatea în proces şi suma de 6,5 mii lei, reprezentând cauţiunea depusă în dosar, au fost înregistrate direct pe cheltuieli şi nu în contul 473 „Decontări din operaţiuni în curs de clarificare”.
Nu au fost întreprinse acţiuni care să plaseze şi să menţină riscurile în limite acceptabile. Din cauza neimplementării corespunzătoare a unor proceduri operaţionale care să vizeze activitatea financiar-contabilă şi activitatea de achiziţii publice nu există strategii implementate pentru monitorizarea şi evaluarea riscurilor şi pentru verificarea şi evaluarea permanentă a controlului intern.
Entitatea are în folosinţă bunuri aparţinând domeniului public al Unitatea Administrativ Teritorială Constanţa, care nu au fost inventariate pe liste
separate şi confirmate de ordonatorul principal de credite; nu au fost preluate în administrare active în valoare de 665 mii lei.

Nu s-au elaborat norme proprii pentru desfăşurarea inventarierii, în conformitate cu cerinţele pct. 5 din OMFP nr.2861/2009 de aprobare a Normelor privind organizarea şi efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii. Nu au fost inventariate toate elementele de activ şi pasiv. Camera de Conturi Constanţa a formulat o serie de măsuri, care urmează să fie implementare de Colegiul Carol I. Astfel, în actul de control întocmit s-au formulat recomandări cu privire la respectarea prevederilor legale privind organizarea evidenţelor contabile şi a sistemului de control intern.
Pentru abaterile constatate mai sus care nu au fost remediate în timpul controlului, directorul Camerei de Conturi Constanţa a emis decizie prin care s-a dispus luarea măsurilor legale de către conducătorul entităţii în cauză pentru remedierea deficienţelor constatate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii