Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:30 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CJC a pompat milioane de euro în Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa De ce pleacă Nicuşor Constantinescu pentru o intervenţie chirurgicală tocmai în America? (galerie foto)

ro

21 Jan, 2014 00:00 5064 Marime text
Pe data de 23 iunie 2010, Consiliul Judeţean Constanţa a preluat Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa. De atunci, autoritatea publică judeţeană a reparat şi modernizat unele secţii şi clinici din cadrul unităţii sanitare, cum ar fi Clinica de Ortopedie şi Traumatologie Medicală, Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, Clinica de Oncologie, Clinica ATI. A fost deschis şi Centrul de cardiologie intervenţională – Cardiolife.
 
Cu toate acestea, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a declarat că pleacă în America, pentru a rezolva o problemă medicală. Intenţia preşedintelui CJC de apleca în America a fost confirmată şi de Radu Mazăre, primarul Constanţei: „Nicuşor Constantinescu are un diagnostic medical foarte grav „confirmat în Germania. Le-a explicat că trebuie să plece în America să facă o intervenţie chirurgicală de urgenţă aş putea spune că este o chestiune de viaţă şi de moarte", a declarat Radu Mazare, la protv.
 
În luna martie 2012,a fost inaugurată cu fast Clinica de Ortopedie şi Traumatologie Medicală. Proiectul de reabilitate a fost susţinut şi finanţat de Consiliul Judeţean Constanţa (CJC). Clinica beneficiază de spaţii amenajate ultramodern. Blocul operator, ce se întinde pe o suprafaţă de 700 de mp, are în componenţă patru săli de operaţii, un spaţiu de sterilizare, spaţiu de pregătire a bolnavilor, zona postoperatorie. De asemenea, blocul operator a fost dotat cu un sistem de ventilare cu flux laminar, care duce la o scădere a infecţiilor intraspitaliceşti, fapt pentru care militează spitalele din întreaga lume. Pentru secţia de Ortopedie a fost achiziţionat şi un aparat de radiologie unic în ţară. Pacienţii sunt cazaţi în condiţii moderne, secţiile fiind dotate cu paturi ultramoderne. Pentru fiecare există câte o telecomandă, dar şi câte un buton de urgenţă. Au fost amenajate şi camerele de lucru pentru asistenţii medicali, laboratorul pentru determinări de urgenţă, sală de aplicare a protezelor gipsate, cu anexele pentru pregătirea feşelor, cameră pentru medici anestezişti.

Şeful Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie este dr. Alexandru Şerban, medic ortoped cu mai mult de trei decenii experienţă în acest domeniu. Nu este singurul ortoped venit de la Bucureşti. „Nu am venit singur din capitală, ci cu încă şapte medici, colegi de-ai mei de la Floreasca. După mine au mai venit şi rezidenţi, şi asistenţi. În total suntem 19 cadre medicale”, declara, într-o conferinţă de presă din 27 martie 2013 medicul Alexandru Şerban. Clinica de Ortopedie şi Traumatologie Medicală se află la etajul patru al spitalului judeţean, pe acelaşi palier cu noua clinică de Chirurgie Cardio-Vasculară, condusă de dr. Marius Militaru. Astfel, cu fondurile CJC – 10 milioane de euro s-a reuşit finalizarea lucrărilor de modernizare pe întreg etajul IV al spitalului unde funcţionează Clinica de Chirurgie Cardio-vasculară şi Clinica de Ortopedie şi Traumatologie Medicală.
 
Din anul 1969 de când a fost construit Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Secţia de Chirurgie nu a fost reabilitată. De aceea, conducerea unităţii sanitare a solicitat ajutorul Consiliului Judeţean Constanţa pentru a sprijini financiar renovarea şi dotarea acestei secţii. În martie 2013 s-a dat startul reabilitării Clinicii de Chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SCJU). Şi de acestă dată, proiect a fost iniţiat şi susţinut, la fel ca şi în cazul Clinicilor de Chirurgie Cardiovasculară sau Ortopedie, de către Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), instituţie care a preluat SCJU din punct de vedere administrativ. Şeful Clinicii de Chirurgie este prof. univ. dr. Octavian Unc. Noua Clinică are aproape o sută de paturi, în loc de 75. Blocul operator al Clinicii de Chirurgie este dotat cu aparatură de ultimă generaţie, care permite medicilor să intervină indiferent de gradul de dificultate al operaţiilor. Printre achiziţiile care urmează să fie făcute se numără şi un lanţ de chirurgie laparoscopică 3 D, care costă 75.000 de euro, dar şi mai multe instrumente de tăiere şi coagulare.
 
La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa există şi un compartiment care salvează inimile constănţenilor cu infarct. Este vorba despre Centrul de cardiologie intervenţională de ultimă oră la SCJU, realizat la iniţiativa lui Nicuşor Constantinescu. Astfel, lângă Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) a fost deschis, acum doi ani, în luna mai 2012, centrul „Cardiolife”, un parteneriat public-privat(CJC - SCJU - Cardiolife Timişoara). Intervenţiile care au loc aici sunt posibile datorită sprijinului financiar acordat, exclusiv, de către autorităţile locale. Medicul coordonator al Secţiei de Cardiologie Intervenţională este dr. Bogdan Mut. Aici îşi desfăşoară activitatea medici specializaţi, care au posibilitatea să lucreze cu aparate de ultimă generaţie ce au fost aduse la SCJU. „La Constanţa, dar şi în Dobrogea, nu o să se mai spună că se moare cu zile”, a declarat preşedintele CJC, la inaugurarea secţiei, în luna mai, 2012.

În luna mai 2012, în prezenţa ministrului Sănătăţii de atunci, Vasile Cepoi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a inaugurat ieri noua Secţie de Oncologie, a cărei reabilitare a costat două milioane de euro. Secţia de Oncologie a fost complet renovată şi va oferi condiţii deosebite pacienţilor. Noua secţie va avea 25 de paturi şi le va asigura bolnavilor oncologici atât tratamentul de care au nevoie, cât şi o monitorizare permanentă a stării lor de sănătate. Secţia a fost reabilitată şi modernizată cu fonduri exclusiv de la Ministerul Sănătăţii. Mobilierul a fost asigurat, sub formă de sponsorizare, de SC RAJA SA Constanţa. Mai mult, Oncologia a fost relocată în apropierea laboratorului de cobaltoterapie, pentru a uşura accesul pacienţilor la terapia specifică.
 
În noiembrie 2009 a avut loc inaugurarea Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă ce este compusă din şase saloane, fiecare având cinci paturi. Investiţia a fost de 5.000.000 lei. Secţia este dotată cu un sistem de aer condiţionat, special pentru ATI pentru a filtra aerul, deoarece flora microbiană se poate înmulţi, iar geamurile nu pot fi folosite în aerisire. Secţia este dotată cu ploscă automată ce curăţă, sterilizează şi dezinfectează, are climatizare, fluide vitale şi lampa de examinare. Secţia deţine 15 ventilatoare şi 30 de monitoare. Investiţia a fost posibilă „datorită fondurilor primite de la Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean, prin programul de reabilitare a unităţii sanitare.

Ti-a placut articolul?

Comentarii