Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:18 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ceronav încheie anul cu mândrie Ovidiu Cupşa - „Ceronav şi-a consolidat poziţia pe piaţa europeană”

ro

13 Nov, 2013 00:00 2590 Marime text
Cursuri de calificare noi, investiţii importante la Galaţi, poligon de antrenamente, reabilitarea sediului de pe strada Baba Novac – sunt doar câteva dintre realizările Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (Ceronav).

Ieri, în cadrul unei conferinţe, directorul general Ceronav, Ovidiu Cupşa, a prezentat bilanţul provizoriu al activităţii instituţiei. De asemenea, au fost prezentate şi previziunile pentru finalul anului 2013, dar şi perspectivele de dezvoltare. La eveniment au participat directorul general Ovidiu Cupşa, Dan Pisică, Ciprian Plăcintă, Claudia Gheorghe şi Emil Luca – directori în cadrul instituţiei. „În ultimul an şi jumătate de când echipa managerială actuală a preluat conducerea Ceronav, ne-am axat pe partea de dezvoltare şi consolidare a instituţiei. Obiectivele noastre sunt creşterea valorii instituţiei pe piaţa internaţională, furnizarea de servicii şi cursuri nu doar pentru navigatorii români, dar şi pentru cei străini, consolidarea relaţiilor bilaterale cu organismele internaţionale. În viitorii patru ani, valoarea investiţiilor se ridică la 80.000.000 de lei. Acest lucru va dubla valoarea instituţiei. Putem spune că valoarea investiţiilor din următorii patru ani va fi la nivelul celor făcute timp de 30 de ani”, a  declarat Ovidiu Sorin Cupşa, directorul general CERONAV. În aceste condiţii, instituţia va rămâne „un centru puternic”.

Patru cursuri noi pentru navigatori

În anul 2013, Ceronav a introdus în activitatea sa patru cursuri noi: cursul de familiarizare privind securitatea navei şi sarcini specifice la bordul navei, cursul de igienă destinat bucătarilor maritimi şi personalului ce îşi desfăşoară activitatea în sectorul alimentar de la bord, cursuri de promovare pentru ofiţerii maritimi de cart punte şi maşină de la nivelul operaţional la nivel managerial. Pentru anul 2014, Ceronav îţi propune să introducă în curricula sa o serie de cursuri: cursul de calificare timonier maritim, cursul de specializare şef timonier, cursul de specializare ajutor mecanic, cursul de calificare electrician de bord, cursurile de adaptare pentru toţi ofiţerii operaţionali şi manageriali de la bord. De asemenea, în 2012, au trecut pragul instituţiei 48.424 de cursanţi, iar anul acesta – 43.908.

Sediu de peste opt milioane de lei la Galaţi

La Galaţi, se realizează Ceronav, care va corespunde standardelor internaţionale de formare profesională continuă în domeniul transportului pe căile navigabile interioare. În noul sediu va fi amplasat un complex nautic de instruire practică şi informare ce include actualul ponton InfoDanube, precum şi facilităţi de instruire practică a personalului din transporturi navale. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 8.400.000 lei. Obiectivul se realizează pe un teren al statului în administrare CERONAV de 4524,4 mp. Prin dotarea cu simulatoare se va diversifica paleta de cursuri din domeniul maritim şi se va decongestiona activitatea din Constanţa a CERONAV, se vor diversifica cursurile din domeniul transportului pe ape interioare, vor putea fi efectuate cursuri în domeniul logisticii şi transportului intermodal şi formare profesionala pentru personalul de operare portuară.

Sediul de pe Baba Novac, modernizat

Un alt obiectiv, realizat în acest an este poligonul de antrenamente – mijloace de salvare pe mare în Baza de instruire. În acest sens, a fost reparat şi consolidat cheiul. Valoarea lucrărilor se ridică la 424.929 lei inclusiv TVA. Nu în ultimul rând, a fost executat termo sistemul sediului Ceronav de pe strada Baba Novac. Proiectul a avut o valoare de 255.000 lei şi a constat în placarea faţadelor cu polistiren expandat de 5mm, montarea de glafuri la toate ferestrele, înlocuirea uşilor de la intrarea principală. Sediul Ceronav de pe Baba Novac va intra şi el în reparaţii. Astfel se vor reamenaja sălile de curs, sălile de simulatoare, birourile, holurile de acces şi casa scării principale şi secundare. La începutul anului 2013, CERONAV a deschis un punct de lucru la Bucureşti. Acesta funcţionează în sediul Colegiului Nautic Român de la Mogoşoaia. Prin deschiderea acestui punct de lucru la Bucureşti, CERONAV vine în întâmpinarea clienţilor săi din partea de vest a ţării, fiind mai uşor accesibil pentru aceştia, dar şi a celor din străinătate.

Muzeu al simulatoarelor

Ovidiu Cupşa a mai precizat că, primăvara viitoare, la sediul Ceronav de pe strada Baba Novac va fi amenajat un mic muzeu. „Vom pune o cutie mare de sticlă, în care vor fi expuse primele simulatoare ale Ceronav. Astfel, constănţenii vor putea afla despre evoluţia tehnicii cu care am lucrat”, a subliniat directorul Cupşa. Ceronav a devenit membru al unei reţele internaţionale pentru competenţe, înfiinţată la iniţiativa Universităţii Salento din Italia, al reţelei autorităţilor competente pentru calificări profesionale IMI PQ NET România, al Asociaţiei mondiale privind infrastructura transportului pe apa. De asemenea, Ceronav mai este membru al International Association for Safety and Survival Training, International Maritime Lecturers' Association, Baltic and International Maritime Council, Education in Inland Navigation Association, Intelligent Transport Systems Romania, Centrul National pentru Promovarea Transportului Intermodal/ Romanian Intermodal Association, ANELIS PLUS, Liga Navala Română.  Toate organismele internaţionale din care Ceronav face parte sunt organisme specializate pe domeniul de activitate al instituţiei. Datorită prestaţiei sale în cadrul acestor organizaţii, Ceronav şi-a consolidat poziţia pe piaţa europeană ca centru de pregătire maritimă de prestigiu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii