Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:55 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cântă cucul, barza vine din ţările calde şi nu este bine să te cerţi cu cineva Tradiţii pentru spor şi sănătate de Buna Vestire

ro

25 Mar, 2013 00:00 7952 Marime text
Astăzi, creştinii ortodocşi prăznuiesc Buna Vestire (Blagoveştenia, denumirea slavonă a sărbătorii). Este ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Maicii Domnului că-l va naşte pe Fiul lui Dumnezeu.

Praznicul Bunei Vestiri este o zi de mare bucurie pentru întreaga Biserică Ortodoxă. Sfintele Scripturi semnalează că, odată cu vestirea adusă Maicii Domnului de Arhanghelul Gavriil, începe şi mântuirea oamenilor. Prima dată, Îngerul Gavriil i s-a arătat Maicii Domnului pe când aceasta împlinise 12 ani. Atunci, Arhanghelul Gavriil a fost trimis în mare taină de Dumnezeu la Templu din Nazaret pentru a-i aduce Fecioarei Maria marea veste. Camera în care ea se ruga a fost scăldată de o lumină puternică şi un glas a răsunat în încăpere: „Tu vei naşte pe fiul Meu!” Mesajul adus de înger a bucurat-o foarte mult pe Maria. După aceea, timp de doi ani, ea a aşteptat ca minunea aceasta, peste legea firii, să se împlinească.

Cucul, care vesteşte lucrurile importante din viaţă

În calendarul popular, Buna Vestire poartă numele de Blagoveştenia sau Ziua Cucului. Se spune că în această zi cucul, pasărea care vesteşte lucruri importante în viaţa oamenilor, cântă pentru prima dată în acest an. Cântecul lui, care va răsuna până la sărbătoarea Sfântului Apostol Petru, îndeplineşte multe misiuni. La sărbătoarea Sfântului  Petru, când el se îneacă cu orz şi nu mai poate cânta, atunci se transformă în uliu, până la sărbătoarea Bunei Vestiri din anul următor. Din vechime, de Buna Vestire, când cucul cântă pentru prima dată în acel an, sătenii se pregăteau pentru acest eveniment. Profeţia lui se împlinea, dacă cel care asculta cântecul său împlinea mai multe condiţii: nu era supărat, flămând şi avea bani în buzunar. Şi astăzi, în unele zone, bătrânii respectă tradiţia şi se adresează cucului, pentru a şti cât mai au de trăit.
Sărbătoarea este păstrată mai ales de femei, pentru că Arhanghelul Gavriil a adus-o Fecioarei Maria. Este mare păcat ca în această zi de sărbătoare cineva să lucreze. În Bucovina şi în multe zone din Muntenia, unele femei se scoală dis-de-dimineaţă, fac focul în ogradă şi pun în faţa uşii pâine, sare şi apă; când apa s-a mai încălzit se lasă în acelaşi vas, pentru ca îngerii să-şi potolească setea.

În schimb, pâinea şi sarea se dau de pomană unui sărac, cu convingerea că această tradiţie va aduce spor şi sănătate în acea gospodărie. În Transilvania, se mai păstrează un vechi obicei. De seara, se pregătesc câteva obiecte rituale: o oală cu jar, tămâie, clopoţei şi chibrituri. Cel care se scoală primul în acea familie iese din casă, pune tămâie peste jar şi înconjoară clădirea de trei ori; apoi, afumă vitele, pomii, făcând zgomot cu clopoţeii. Se spune că ritualul îşi propune să alunge paguba, energiile negative şi bolile din perimetrul acelei gospodării. De Buna Vestire, apicultorii scot stupii afară, dar şi vitele din grajduri şi le lasă să stea la soare, fără să poarte jug, pentru ca ele să fie sănătoase tot anul.
Dacă în ziua praznicului va fi ceaţă, primăvara va fi plăcută, călduroasă şi fără multe zile mohorâte. Tot de Bunavestire se spune că vin berzele din ţările calde. De Blagoveştenie este dezlegare la peşte. Este bine să mâncăm peşte, pentru a fi sprinteni şi sănătoşi ca peştele.

Mâine este Sfântul Arhanghel Gavriil, numit Blagovestnicul

Sărbătoarea Bunei Vestiri continuă şi în ziua următoare, pe 26 martie, când credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Arhanghel Gavriil, numit Blagovestnicul (mai ales în Bucovina). Şi în această zi se mănâncă peşte. Sfântul Gavriil este protectorul copiilor, aduce veştile bune şi ne ajută pe toţi să cultivăm talentele şi inspiraţia rudelor tinere. Dacă ouă găinile sau orice pasăre de curte, acestea nu se pun sub cloşcă, pentru că nu vor ieşi pui sănătoşi; aceştia aduc pagubă în familie. Femeile care vor să aibă copii, ţin post negru, beau agheasmă şi se roagă Maicii Domnului ca praznicul Bunei Vestiri să facă minuni şi în familia lor. Sărbătoarea Bunei Vestiri trebuie petrecută în bună înţelegere cu cei din jurul nostru. Cine se ceartă de Buna Vestire va avea necazuri tot anul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii