Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biserica Greacă din Constanţa îşi serbează cel de-al doilea hram

ro

27 Aug, 2014 00:00 5062 Marime text
Astăzi, Biserica Schimbarea la Față (Biserica Greacă) din Constanța îşi serbează cel de-al doilea hram, Sfântul Fanurie, cinstit de comunitate încă din secolul al XIX-lea.

Nu se cunoaște cu exactitate locul și perioada în care a trăit Sfântul Fanurie, însă acesta este reprezentat într-o icoană de secol XIV, descoperită printre ruinele unei biserici din insula Rhodos. Cultul său este foarte răspândit în rândul grecilor, fiind considerat un sfânt făcător de minuni. O istorisire amintește că, prin anul 1500, niște păstori au descoperit o peșteră luminată de o flacără. Înainte de a se înapoia la casele lor, au ajuns, cu efort, în râpa unde se afla peștera, iar acolo au găsit moaștele sfântului şi o piele de animal pe care era povestită viața lui.
Fanurie era cel mai mare dintre cei 13 copii ai familiei și, după moartea tatălui, a descoperit că, pentru a le asigura hrana, mama sa dansa noaptea într-un local. Din acel moment, şi-a părăsit familia și și-a închinat viața slujirii lui Dumnezeu, în post și rugăciune. Tradiția spune că, pentru mântuirea mamei sale, Sfântul Fanurie a făcut tot ce i-a stat în putință. Chiar în momentul martirajului, prin ucidere cu pietre, sfântul s-a rugat lui Dumnezeu ca toţi cei ce închină rugăciuni pentru mama lui să fie miluiţi de Dumnezeu. Ritualul cere ca rugăciunea să fie însoțită de facere de bine. Astfel, o turtă făcută din nouă ingrediente trebuie împărțită săracilor, după binecuvântarea preotului.

Declarată monument istoric

Construcţia Bisericii Schimbarea la Față (Biserica Greacă) a început în anul 1865 şi s-a terminat în 1867, la baza ei stând firmanul de construire dat de sultanul Abdul Aziz. Clădirea, în formă dreptunghiulară, nu are turle, întrucât era prevăzut în mod expres ca bisericile creştine din Imperiul Otoman să nu fie mai înalte decât moscheile musulmane. Pictura bisericii a fost executată de un renumit pictor aghiograf de la Muntele Athos. Pe 23 noiembrie 1878, în această biserică, în prezenţa locuitorilor oraşului Constanţa, s-a oficiat primul Te Deum de mulţumire pentru victoriile ostaşilor români în luptele de cucerire a independenţei naţionale (1877) de la Plevna, Vidin, Rahova, precum şi pentru revenirea Dobrogei la Ţara Mamă. În anul 1954, biserica a fost declarată monument istoric şi inclusă pe lista obiectivelor de patrimoniu naţional şi cultural. Din cauza lipsei fondurilor şi a stării de degradare, membrii comunităţii elene au cerut aprobarea Patriarhiei Române ca lăcaşul de cult să treacă în sânul Bisericii Ortodoxe Române. În anul 1974, Patriarhia Română a aprobat includerea bisericii parohiale cu patrimoniu şi enoriaşi în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului şi a Dunării de Jos. Biserica Schimbarea la Faţă mai serbează două hramuri: pe 27 august - Sfântul Fanurie şi pe 30 noiembrie - Sfântul Andrei. Slujbele se săvârşesc atât în limba română, cât şi în limba greacă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii