Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:10 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Baran vrea sa rezilieze contractul pentru spital

ro

12 Sep, 2007 00:00 1468 Marime text
1189533446.jpg

Ingrijorate ca au mai ramas doar trei luni pana la retragerea celor trei milioane de euro alocate pentru reparatiile de la Spitalul Judetean, autoritatile locale iau masuri radicale

La ora actuala, problema reabilitarii Spitalului Clinic Judetean nu are inca o solutie clara. Refuzul israelienilor de la firma Baran de a relua lucrarile parasite in urma cu doi ani ii exaspereaza pe responsabilii din Sanatate. La aceasta, se adauga si faptul ca, in lipsa vreunei initiative a constructorilor, pana la sfarsitul anului, Ministerul Sanatatii va retrage fondurile alocate spitalului. Intrigat de atitudinea reprezentantilor societatii Baran, directorul Autoritatii de Sanatate Publica, dr. Marius Enescu, a declarat: "In cadrul Comisiei interinstitutionale pentru dezvoltarea si strategia sistemului de sanatate de ieri, am propus notificarea prin Judecatoria Constanta a firmei Baran. Pe aceasta cale, societatea israeliana va fi avertizata ca SCJU va face apel la clauzele prevazute in contencios". Enescu a afirmat ca, reprezentantii comisiei vor mai da totusi o sansa constructorului care, in situatia data, nu isi respecta obligatiile contractuale. "Vom solicita continuarea lucrarilor, iar daca refuza, ii vom informa de riscul la care se expun in cazul rezilierii contractului cu spitalul", a precizat managerul ASPJ.

"Am fost ingaduitori cu Baran"

Curios este faptul ca, pana acum, conform declaratiilor autoritatilor din sanatate societatea israeliana a preferat tacerea, in ciuda numeroaselor diligente facute. "Intarzierea este inexplicabila si nu este justificata de constructor. Avem pusi deoparte, pentru 2007, trei milioane de euro", a precizat intrigat Enescu. Pentru ca stie ca daca nu va folosi acesti bani pana la sfarsitul anului ii va pierde, directorul SCJU Tiberiu Tofolean a intrat in panica: "Stam din martie cu acesti bani degeaba. Noi avem cu avocatii lui Baran o corespondenta stransa, insa exista unele conditii pe care ei le pun in legatura cu continuarea lucrarii. Vechiul contract trebuie renegociat pentru ca anumite modificari prevazute in proiectul initial nu mai sunt valabile in UE. Noi vrem structura de rezistenta refacuta, vrem un bloc operator special, vrem sa facem Unitatea de Primire Urgente", asa declara, in luna august, Tofolean. Acesta sustinea atunci ca, deoarece, intre timp, rata de schimb a monedei euro a scazut de la 41.000 lei la 31.000, firma Baran a realizat ca este intr-o mare pierdere. In procente aceasta inseamna "25% din valoarea contractului", aprecia, atunci, directorul SCJU. Autoritatile locale mai spun ca, din cauza refuzului lui Baran, orice lucrare de reabilitare la cladirea spitalului a fost blocata. Se pare ca si pentru autoritati rabdarea a ajuns la limita. "Noi am fost destul de ingaduitori, iar cetatenii au asteptat prea mult. In acelasi timp, ne temem ca, in lipsa folosirii banului public oferit, interesul constantenilor va fi afectat", a afirmat Enescu, satul de neseriozitatea firmei care a castigat licitatia pentru repararea celui mai mare spital din judet. Potrivit acestuia, israelienii au trimis ultima hartie oficiala ca vor aborda lucrarile la spital in luna iunie, afirmatie care, ulterior, s-a dovedit a fi falsa.

Scris de: {autor}Gratiela TULCEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii