Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:13 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asistentii medicali au supravietuit inca un an

ro

14 Dec, 2004 00:00 929 Marime text

"Praf in ochi" de Sarbatori

Dupa aprobarea partiala a revendicarilor, statul a trimis catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate suma de 25 de miliarde de lei * Presedintele "Siampa Sanitas", Ani Borsi, a declarat ca din acesti bani se vor achita salariile pe luna decembrie, urmand ca imediat sa fie date si tichetele de masa * Suma alocata Constantei este insa mult prea mica pentru a rezolva toate problemele si reprezinta mai putin de jumatate din suma care fusese ceruta initial * CJAS ceruse 60 de miliarde de lei pentru a putea acoperi si necesarul de medicamente pentru aceasta luna * In aceasta toamna, peste 3000 de asistenti medicali au fost la un pas de a intra in greva generala, intrucat revendicarile lor nu fusesera aprobate * Grevistii au cerut majorarea salariilor cu 80% si dupa doua luni de negocieri, statul a aprobat o crestere de doar 20%, si aceea in doua transe

Ultimele trei luni ale acestui an au fost extrem de dificile pentru salariatii din sistemul sanitar, mii de angajati fiind la un pas de a intra in greva generala, intrucat Guvernul refuza sa le indeplineasca revendicarile. Inca din cursul lunii octombrie, asistentii medicali si infirmierii din intreaga tara au protestat impotriva indiferentei manifestate de guvernanti, solicitand salarii mai mari, tichete de masa si alte cateva facilitati, trebuie sa recunoastem, de bun simt. Cererile le-au fost respinse, proiectul de buget pentru anul 2005 necontinand modificari spectaculoase. Acest lucru a condus la noi proteste, existand pericolul producerii pe data de 8 noiembrie a unei greve generale care ar fi paralizat total sistemul. Aprobarea noilor solicitari a fost facuta in plina campanie electorala, probabil pentru ca guvernantii sa poata demonstra cat sunt de "interesati" de problemele "supusilor". Desi sindicalistii de la "Siampa Sanitas" cerusera o majorare salariala de 80%, guvernul nu a fost de acord decat cu o crestere de 20%, si aceea in doua transe. De asemenea, s-a aprobat alocarea tichetelor de masa, cate 20 pe luna pentru fiecare salariat.

Banii raman o problema

Dupa ce s-a reusit evitarea producerii unei greve generale, Ministerul Sanatatii a decis alocarea sumei de 25 de miliarde de lei pentru Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta, suma care a fi trebuit sa acopere necesarul pentru luna decembrie. Acesti bani sunt insa insuficienti pentru a rezolva toate problemele de la Constanta. De altfel, CJAS solicitase 60 de miliarde de lei, care ar fi trebuit sa ajunga atat pentru salarii si tichete, cat si pentru medicamente, proteze sau alte bunuri. Presedintele "Siampa Sanitas", Ani Borsi, a declarat ca din suma trimisa la Constanta se "acopera" doar achitarea salariilor. Cu doua zile inainte de alegerile prezidentiale si cu doar trei saptamani inainte de sfarsitul anului, actualul Guvern a gasit asadar o cale de a le "inchide gura" miilor de asistenti medicali si de a evita aparitia unor noi proteste. Asistentii medicali din intreaga tara si, implicit, din judetul Constanta asteapta ca anul viitor sa inceapa noi negocieri cu reprezentantii noului Guvern, privind majorarea salariilor. De asemenea, de la 1 ianuarie 2005, asistentii medicali vor beneficia de anumite facilitati cum ar fi gratuitate la efectuarea analizelor medicale sau la tratamente in institutii balneo-climaterice. Sindicalistii de la "Siampa Sanitas" au mai solicitat alocarea unor sume mai mari pentru spitale si dispensare, cat si renovarea si modernizarea acestora. Toate aceste masuri ar conduce inevitabil la o imbunatatire calitativa a activitatii si serviciilor din sistem.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii