Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:21 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asigurări voluntare la CJP Constanţa Care este suma cea mai mare achitată la Constanţa pentru a primi pensie publică. Detalii

ro

18 Dec, 2018 00:00 3387 Marime text
Dacă nu lucraţi, dar vreţi să vă asiguraţi la sistemul public de pensii, aveţi posibilitatea de a încheia, voluntar, cu Casa Judeţeană de Pensii, un contract de asigurare socială. Contractul poate fi încheiat şi de către cei care vor să-şi completeze venitul asigurat, utilizat la stabilirea pensiei.
 
De la începutul anului până la 1 octombrie, 3.332 de români au încheiat voluntar contracte de asigurare socială, în baza Legii nr. 263 din 2010, potrivit informaţiilor prezentate de Casa Naţională de Pensii. Casele de pensii au încasat, în primele nouă luni din 2018, peste 232 de milioane de lei de la românii care s-au asigurat la pensie din proprie iniţiativă.
 
Cele mai multe contracte de asigurare socială, încheiate facultativ de români în acest an, sunt înregistrate la casele de pensii din Bucureşti (493 de contracte), Constanţa (241 de contracte), Suceava (153), Argeş (147), Iaşi (140), Prahova (135), Dâmboviţa (117), Dolj şi Cluj (câte 110 contracte în fiecare judeţ), Galaţi (98 de contracte).
 
„În judeţul Constanţa, cel mai mare venit asigurat voluntar la pensie, în 2018, este de 10.000 de lei. Constănţeanul plăteşte la pensie, din proprie iniţiativă, 2.500 de lei pe lună, în baza contractului de asigurare socială, pe care l-a încheiat cu Casa de Pensii Constanţa“, a explicat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, directorul Casei Judeţene de Pensii, Cristina Samoilă.
 
Persoanele interesate să se asigure voluntar la pensie pot încheia cu Casa Judeţeană de Pensii un contract de asigurare socială în care aleg venitul asigurat la care vor plăti lunar CAS. Acest venit lunar trebuie să fie cel puţin cât salariul minim pe economie. Plata CAS se face lunar, în contul Casei Judeţene de Pensii cu care a încheiat contractul de asigurare socială. Plata se poate face şi anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni. Contractul de asigurare socială produce efecte de la data înregistrării acestuia la Casa Judeţeană de Pensii. Din aprilie 2018, cei care se asigură voluntar la pensie plătesc CAS aplicat la un venit ales care trebuie să fie cel puţin cât salariul minim pe economie.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • romeo nicolae botezatu 01 Dec, 2019 21:31 buna ziua pot sa fac acest contract cu d voastra daca eu lucrez in Norvegia momentan? mentionez ca lucrez pe baza de contract si platesc toate darile la statul norvegian,incusiv pensie va multumesc!