Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:06 14 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alocaţiile de hrană pentru pacienţi, majorate Petre Preda, de la Arimex Comexim 2000 SRL - „Apreciem săvârşirea gestului reparator“

ro

01 Oct, 2016 00:00 2387 Marime text
Neschimbate de opt ani, alocaţiile de hrană pentru pacienţi au fost, în sfârşit, majorate. Spitalele vor mări, din octombrie, alocaţiile de hrană pentru pacienţi, în funcţie de afecţiunile pentru care sunt internaţi, banii suplimentari urmând să fie acordaţi din veniturile proprii ale unităţilor sanitare finanţate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
 
În Monitorul Oficial din 27 septembrie a fost publicată Hotărârea nr. 665 pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 429/2008 privind nivelul alocaţiilor de hrană destinată consumurilor colective din unităţile sanitare publice. „Începând cu data de 1 octombrie 2016, anexa la Hotărârea Guvernului nr. 429/2008 privind nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 329 din 25 aprilie 2008, se modifică şi se înlocuieşte“, se arată în hotărârea semnată de premierul Dacian Julien Cioloş şi contrasemnată de ministrul Sănătăţii, Vlad Vasile Voiculescu, şi ministrul Finanţelor Publice, Anca Dana Dragu.
 
„Din anul 2008, de când a fost ultima dată indexată alocaţia de hrană, şi până în prezent, la conducerea ministerului s-au schimbat 13 miniştri: Eugen Nicolăescu, Ion Bazac, Adriean Videanu, Cseke Attila, Ritli Ladislau, Vasile Cepoi, Victor Ponta, Raed Arafat, Eugen Nicolaescu, Nicolae Bănicioiu, Patriciu Achimaş-Cadariu şi Vlad Vasile Voiculescu. Societatea noastră, Arimex Comexim 2000 SRL, a adresat memorii fiecărui ministru al Sănătăţii în funcţie, solicitând realizarea unui act reparator în ceea ce priveşte indexarea valorii alocaţiei de hrană. Am arătat că, de mai bine de opt ani, normele de hrană stabilite pentru bolnavii din unităţile sanitare au rămas fixate la acelaşi nivel, cu toate că preţurile la alimente s-au triplat, cu toate ca salariul minim pe economie aproape s-a triplat şi el (în anul 2008 a fost de 500 de lei, iar acum este 1.250 de lei), cu toate că preţul utilităţilor s-a triplat şi cu toate că preţul combustibililor s-a majorat semnificativ, cu toate că toate taxele şi impozitele s-au mărit substanţial.
 
Am arătat că, cel puţin comparativ, pentru hrana unui câine maidanez, comunitar, aflat în adăposturile special create, statul cheltuieşte mai mult decât pentru hrana unui om internat în spital. Studiile au arătat că, în anul 2015, din punct de vedere valoric, hrana alocată pentru o persoană aflată în arest sau în penitenciar a fost de trei ori mai mare decât cea alocată unui suferind internat în spital. Am arătat că norma de hrană a militarilor, a poliţiştilor, a jandarmilor, a pompierilor a crescut de la an la an, fiind de aproape cinci ori mai mare decât cea a pacienţilor.
 
Am arătat că valoarea unei singure mese, a unui prânz, de care beneficiază o persoană repartizată la cantina socială este de două ori mai mare decât meniul întreg, adică trei mese pe zi, al unui pacient internat. Am arătat şi că valoarea unui tichet de masă este cu 30% mai mare decât valoarea alocaţiei de hrană destinate unui pacient pentru o zi. Am arătat că parlamentarii României au recunoscut public că pentru o masă de prânz nu sunt suficienţi 9,41 de lei şi că cea mai ieftină masă de prânz costă 10 lei în zonele cu economie precară. Am întrebat: «Cât ar trebui să coste trei mese ale unui pacient?»
 
Am mai arătat, adresându-ne prim-ministrului Dacian Cioloş, că Guvernul a fost discriminatoriu în ceea ce priveşte stabilirea alocaţiei de hrană a pacienţilor internaţi, faţă de celelalte categorii de persoane care beneficiază prin lege de drepturi de hrană şi am demonstrat aceasta arătând că, în cazul persoanelor instituţionalizate, alocaţia de hrană, care fusese reglementată tot printr-o hotărâre de Guvern şi tot din anul 2008, a fost modificată, actualizată, indexată în anul 2015, în sensul că, pentru această categorie de persoane, a crescut, începând cu ianuarie 2015, cu peste 60%, de la 10,30 de lei, cu TVA, la 16,60 de lei, cu TVA.
 
Am arătat că ajustarea, indexarea alocaţiei de hrană a bolnavilor este nu numai un act reparator de decenţă, ci şi o reală necesitate care influenţează direct actul medical, iar grija pentru pacienţi, semeni ai noştri, aflaţi în suferinţă, ar trebui tratată cu prioritate.
 
În ceea ce ne priveşte, mulţumim acestui Guvern că a analizat cu obiectivitate memoriile noastre şi apreciem sincer săvârşirea gestului reparator, chiar dacă a venit cu atâta întârziere“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Petre Preda, reprezentantul societăţii Arimex Comexim 2000 SRL, cea care asigură hrana pentru pacienţii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi a celor de la Spitalul Municipal de Boli Infecţioase Constanţa.
 
Iată nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice: bolnavi TBC şi HIV/SIDA(adulţi) - 16 lei, bolnavi TBC şi HIV/SIDA (copii) - 15 lei, bolnavi hepatită, neoplazici (adulţi) - 15 lei, bolnavi hepatită, neoplazici (copii) - 16,4 lei, bolnavi diabet (adulţi) - 15 lei, bolnavi diabet (copii) - 17,5 lei, bolnavi arşi - 15 lei, alţi bolnavi adulţi - 10 lei, lăuze - 15 lei, bolnavi în leprozerii - 11 lei, regim de hemodializă - 9 lei, bolnavi psihic şi bolnavi psihic cu internare obligatorie - 12 lei, bolnavi internaţi în staţionare de zi - 7 lei, copii nou-născuţi prematur în maternităţi sau compartimente, alimentaţi artificial - 10 lei, copii nou-născuţi prematur în maternităţi/compartimente, alimentaţi natural - 5 lei, copii 0-3 ani - 10 lei, copii 3-16 ani - 12 lei, însoţitori ai bolnavilor internaţi în unităţi sanitare - 7 lei, bolnavi internaţi la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie - 19,4 lei.
 
„Nivelul alocaţiilor de hrană cuprinse în prezenta anexă este maximal; acesta poate fi majorat prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale pentru spitalele din subordinea acestora, cu suportarea, de către acestea, din bugetele proprii, a cheltuielilor suplimentare, precum şi la solicitarea persoanelor fizice beneficiare, care vor suporta cheltuielile suplimentare corespunzătoare“, se mai arată în Hotărârea nr. 665.
 
Citeşte şi
 
Arimex Comexim 2000 SRL apelează la ministrul Sănătăţii
„Ajustarea alocaţiei de hrană a bolnavilor este un act reparator“

Ti-a placut articolul?

Comentarii