Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:55 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agentia imobiliara CN ACN

ro

13 Aug, 2008 00:00 1520 Marime text
1218552153.jpg

Directorul Administratiei Canalelor Navigabile, Ovidiu Cupsa, si-a exprimat dorinta ca, in viitor, sa subconcesioneze sau sa inchirieze terenuri nu numai in scopuri de activitati de navigatie

Daca, pana acum, afacerea s-a dovedit profitabila, pe viitor, liberalul se asteapta la o crestere a veniturilor companiei cu 20-25% numai din afacerile cu terenuri. Asa ca intentioneaza sa faca un PUG al zonei Canalului pentru a identifica terenurile si pentru a le stabili o intrebuintare. Asta, mai ales acum, cand Directia Generala Transport Naval din cadrul Ministerului Transporturilor a transmis CN ACN incheierea nr. 66537, privind dosarul nr. 66537/27.09.2007, emisa de OCPIC - Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta, privind intabularea dreptului de Proprietate in favoarea statului roman - Proprietate Publica si intabularea dreptului de Concesiune in favoarea CN ACN SA Constanta, in vederea valorificarii potrivit legii. "Domeniul public al statului aflat in concesiunea CN ACN este estimat la aproximativ 3.500 hectare de teren. Aceasta initiativa se inscrie in politica generala de management a conducerii companiei, iar o parte din aceasta suprafata care va fi disponibila va putea fi supusa inchirierii sau subconcesionarii catre investitorii interesati", se mentioneaza intr-un comunicat al companiei. Covidiu Cupsa spune ca nu se vor vedea mall-uri sau fast-food-uri pe malul canalului, insa nu exclude posibilitatea dezvoltarii unor ansambluri rezidentiale, acolo unde este posibil. "Vom avea terenuri folosite pentru activitati legate de navigatie, altele, pentru parcuri eoliene si altele, pentru ansambluri rezidentiale", a explicat ma- marele CN ACN-ului.

Eoliene si ansambluri rezidentiale, pe malul Canalului

Este foarte optimist si crede ca pamantul companiei pe care o conduce va fi folosit pentru dezvoltarea unor santiere navale importante si a unor fabrici, in urma concesionarii sau inchirierii. De asemenea, crede ca va creste si traficul pe Canal, in acest fel. Pentru eoliene, planurile sunt deja facute. In zona Port Agigea - Pod Basarabi, unde malurile sunt foarte inalte, au fost identificate patru zone propice pentru parcurile cu mori de vant. "Deja sunt vreo sase sau sapte firme interesate de acest aspect. Avem o societate austriaca, care a venit sa vorbeasca despre acest subiect. Si firma lui Dan Voiculescu, Grivco, este foarte interesata de acest aspect", a precizat Cupsa. Insa, nu stie daca Gigi Becali, despre care presa centrala a titrat ca va investi puternic in imobiliare, in Dobrogea, va baga bani si in conturile ACN-ului: "Nu stiu daca va participa si el la licitatia pentru acele terenuri. N-am auzit nimic". Cat despre zonele rezidentiale, asa cum le-a numit, Cupsa spune ca ar "popula malul Canalului", ceea ce este de dorit in situatia actuala. Nu ii este frica de investitorii neseriosi. "In imobiliare sunt si oameni seriosi. Si eu investesc in imobiliare", a raspuns seful ACN, intrebat fiind daca se teme de "spalatorii de bani" din sectorul imobiliar. Cupsa s-a declarat multumit de licitatiile de terenuri din ultima perioada. El a precizat ca cele patru terenuri inchiriate in ultimele saptamani, doua in Cernavoda, unul in Agigea si unul in zona Ovidiu-Lumina, nu vor fi folosite in alte scopuri decat cele de navigatie.

"Legea permite orice!"

In ciuda faptului ca ofertantii si-au depus si planurile la dosar, seful ACN-ului spune ca nu stie ce proiecte se vor realiza pe cele patru loturi. In schimb, a comentat faptul ca la licitatia din 4 august, mai precis lunea trecuta, terenurile au fost castigate de o firma infiintata anul acesta. Mai mult decat atat, cele trei firme ofertante aveau o legatura evidenta intre ele: VHS Yacht Building (castigatorul) si SC Avemar SRL au un actionar comun, in persoana lui Virgil Cacioianu, iar cea de-a treia firma care a depus oferta, Cleo Expert Consulting, o are ca patroana pe sotia lui Horia Bud, implicat si el in firma castigatoare. Insa, toata increngatura i se pare absolut legala lui Cupsa: "Legea permite orice! Licitatia a fost anuntata asa cum trebuia. Nu a fost niciun conflict de interese, nu a fost nicio problema. Asta a fost situatia. Ok, foarte bine daca exista o legatura. Din punct de vedere legal, eu nu am nicio problema. Singura mea legatura cu licitatia este aprobarea procedurii de licitatie, nimic mai mult". Mai mult decat atat, lui Cupsa nu i se pare ciudat ca doua firme infiintate in 2008, avand aceiasi actionari, vor avea de platit, lunar, catre CAN aproximativ 50.000 de euro, numai pe chirii. "Eu nu ma pot pronunta despre puterea financiara a unei firme. Rolul nostru este sa respectam, din punct de vedere legal, procedurile de licitatie", a mai spus Cupsa. Insa, nu stie daca licitatia de luni, 11 august, se va concretiza. Atunci, firma Building Invest SRL, ce ii are ca actionari pe Horia Bud si pe Virgil Cacioianu, a inchiriat doua terenuri cu sume record: 20.008, respectiv 21.101 euro pe luna, fara TVA. Cupsa a precizat ca, potrivit legii, la trei zile dupa licitatie, agentul economic poate veni pentru a se parafa contractul. Daca acest lucru nu se intampla, procedura de licitatie va fi reluata.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii