Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:19 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afaceri cu dezastre la Ovidiu

ro

29 Sep, 2004 00:00 1104 Marime text

In urma cu o luna, localitatea Ovidiu a fost grav afectata de inundatii * Desi cotidianul "ZIUA de Constanta" a mai tras un semnal de alarma in privinta ignorantei si indolentei cu care primarul si viceprimarul localitatii Ovidiu trateaza aceasta problema, nici acum acestia nu s-au implicat in ajutorarea sinistratilor * Satenii au fost martori neputinciosi la distrugerea muncii lor de-o viata, fara ca vreo autoritate sa intervina intr-un fel sau altul * Ajutoarele promise sinistratilor intarzie sa apara, ramanand astfel la stadiu de promisiune * Autoritatile locale se eschiveaza * Este foarte probabil ca, in preajma alegerilor din aceasta toamna, liberalul Ion Podaru sa isi aduca aminte de promisiunile pe care le-a facut pe data de 6 iunie

La ora diminetii, linistea localitatii Ovidiu nu pare sa fie tulburata de nimic. Oamenii robotesc de zor pe langa gospodariile lor. Strazile presarate de case care mai de care mai aratoase, mai inalte sau mai tuguiate, dau impresia unei bunastari desprinse parca din filele ingalbenite ale unei carti vechi. Pe neasteptate insa, se porneste o furtuna torentiala despre care cei din zona spun ca n-au mai vazut asa ceva de foarte multi ani. In cateva ore, furia apelor inunda zeci de gospodarii si distruge agoniseala muncii de-o viata. Autospecialele de la Brigada de Pompieri "Dobrogea" fac fata cu greu dezastrului. Oamenii ies afara din case, in disperarea de a-si mai putea salva cateva dintre bunurile luate pe sus sau de a se adaposti ei insisi intr-un loc mai sigur. Intrucat canalizarile localitatii pentru epurarea, colectarea si evacuarea apei de consum sau de ploaie n-au mai fost desfundate de mult timp, apa se infiltreaza sub temeliile constructiilor si inunda beciurile si casele. Toate acestea nu sunt date desprinse dintr-un film, ci este chiar realitatea. La sfarsitul lunii august, cei mai multi dintre constanteni au fost surprinsi de prapadul care s-a abatut asupra judetului. Insa cei mai afectati au fost localnicii din localitatile Agigea, Tuzla, Eforie si Ovidiu.

Asteptari zadarnice

Se implineste o luna de la dezastru si nici acum fruntile multora dintre cei afectati de inundatii nu s-au descretit. Atmosfera vesela de odinioara este inlocuita de o priveliste lacustra. Pe acest taram al localitatii Ovidiu, unde acum domina insulitele de stuf, malul si mocirla, oamenii umbla incaltati cu cizme de cauciuc, galosi, iar pantalonii sunt suflecati pana la genunchi. O femeie vaduva ne-a spus ca a ajuns sa nu mai suporte sobolanii si gandacii care "patruleaza" nestingheriti prin microclimatul prielnic inmultirii si dezvoltarii oferit de subsolul imobilului ei. In aceeasi situatie se afla si cei care locuiesc la gara Siutghiol, dealul Uzinei sau pe strada Pescarilor. Aurel Ionica ne-a spus ca "toti peretii casei trebuie tencuiti si zugraviti din nou", iar de pe strada Garii, Florin Chelaru considera ca toata gradina de zarzavaturi si legume este distrusa iremediabil de apa si pacura. Localnicii spun ca reprezentantii Primariei au fost pe la casele lor, au facut proces-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, ca au fost compatimiti verbal si cam atat. In rest... Dumnezeu cu mila. Pe de alta parte insa, primarul nou ales, liberalul Ion Podaru, declara ca au fost in jur de 40 de gospodarii afectate si ca "s-a constituit un ajutor social de urgenta, s-au strans colete cu haine si produse alimentare pentru sinistrati". In sprijinul afirmatiilor acestuia, viceprimarul Georgel Albina sustine ca s-a intocmit un tabel nominal privind materialele de constructii solicitate si repartizate in urma inundatiilor. Pana aici, toate bune si frumoase, doar daca n-ar ramane numai la nivelul lungilor si interminabilelor asteptari. Satenii se gandesc cu groaza la iarna care se grabeste sa-si faca aparitia peste ce a mai ramas din casele lor darapanate. Si cum, la romani, tot raul este posibil, mai-marii Primariei spun ca oamenii, ca sa profite de ajutorul acordat de indemnizatiile statului, mai darama si ei cate ceva prin ograda, doar asa, ca sa aiba cine repara "cotetele" lor sau, mai grav, sa pagubeasca autoritatile. Altii mai spun ca ajutoarele promise intarzie sa apara de teama celor care primesc si vand, la randul lor, materialele de constructii sau alte bunuri. Dincolo de intelegerea umana, afacerile cu dezastrele sunt in toi si nu tin cont de iarna geroasa care bate la usa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii