Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:24 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrulnatura.ro Mituri și legende alimentare. „Mănâncă tot din farfurie“

ro

02 Jul, 2021 00:00 1284 Marime text
  • De când am sosit pe lume, ni se spun și ni se servesc povești.
  • Așa ne este prezentată realitatea din jurul nostru, în forma poveștilor, metaforelor, legendelor și miturilor.

Unui copil i se servesc continuu metafore și povești despre orice din jurul lui (inclusiv despre alimentație), astfel încât nu mai reușește să distingă realitatea de mitologie și trăiește întreaga viață într-o împletitură confuză din cele două.

Când am început să-mi fac propriul demers de vindecare interioară, am descoperit că în mintea mea există o țesătură densă de povești și mituri, cu privire la orice.

Testând fiecare poveste în parte, am descoperit falsitatea majorității. Am continuat și continui demersul de vindecare (care este un proces de lungă durată) precum și procesul identificării validității a ceea ce mi s-a spus versus ceea ce este adevărat/fals pentru mine.

Mi-am propus să vă dezvălui câteva dintre legendele alimentare și apoi, medicale, strâns legate între ele – cu care am crescut și care mi-au provocat starea de boală – atât a corpului fizic, cât și a sufletului. Poate regăsiți ceva elemente și în propriile povești și deveniți curioși despre existența lor și în viața dumneavoastră.

Mituri și legende alimentare

„Mănâncă tot din farfurie, să crești mare!“ – este legenda preferată a părinților, mulți dintre ei mândrindu-se cu copilul care mănâncă bine, tot ce-i pun în farfurie.

Este fals. Corpul nostru nu are nevoie de tot din farfurie, la fiecare masă – întrucât zi după zi, nevoile corpului sunt diferite.
Dacă mestecăm foarte bine (de circa 50 de ori fiecare înghițitură), după 10-15 înghițituri apare râgâitul (primul râgâit) – semn că stomacul este plin. Și semn de gata pentru acum. Majoritatea oamenilor neglijează acest semnal, și continuă să introducă alimente în stomac mult peste capacitatea acestuia ca să termine tot din farfurie, că este păcat să lași mâncarea acolo.
Păcat este să umpli complet farfuria de fiecare dată, fără să întrebi copilul dacă îi trebuie sau nu, dacă îi este foame sau nu! Păcat este să umpli stomacul dincolo de capacitatea lui, de ficare dată, silind organismul să consume enorm de multă energie pentru digestie, la fiecare masă!

(Am tot folosit automat cuvântul păcat atât de înrădăcinat în limbajul nostru cotidian, de am ajuns cu toții să ne simțim păcătoși la fiecare pas, cu fiecare gest, cu fiecare greșeală!).

M-am trezit, personal, cu compulsia de a mânca tot din farfurie, chiar și atunci când nu mi-era foame sau nu-mi plăcea prea mult ceea ce aveam în farfurie – doar pentru că am plătit mâncarea – sau că mi-a fost servită cu drag de cineva.
De zeci și sute de ori mi-a fost rău pentru că am depășit semnalul de stop mâncare al corpului meu (primul râgâit).
Și asta doar pentru că funcționează la pilot automat setarea mâncat tot din farfurie, bine întipărită din copilărie.

Sursă text: www.centrulnatura.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii