Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:29 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telegraf Interlopul Cristel, condamnat la şapte ani în dosarul „jaful secolului"

ro

26 Jan, 2011 12:25 2487 Marime text

SENTINŢA. Judecătoria Constanţa a dat ieri sentinţa în dosarul „jaful secolului", cum a fost numită de poliţişti tentativa de furt de la depozitul de bijuterii „Sevda", din Constanţa, Cristian Marian Gheorghiu, zis Cristel, de 34 de ani, Severin Gheorghiţă Ciocârlan, de 21 de ani, Ionuţ Velichea, de 20 de ani, şi Claudiu Nicuşor Vlăescu, de 24 de ani, au fost condamnaţi la câte şapte ani de închisoare, Valentin Ifrim, de 32 de ani, la şase ani şi şapte luni, iar Ionuţ Moroianu, de 24 ani, la trei ani de închisoare cu executare. Primii cinci acuzaţi au fost judecaţi pentru tentativă de furt cu consecinţe deosebit de grave, iar Moroianu pentru tăinuire la tentativă de furt. Sentinţa nu este definitivă.

FILAŢI DE POLIŢIŞTI. Potrivit rechizitoriului, pe 23 iunie 2010, cei şase indivizi, membri ai clanului interlop „Fraţii", au pus la cale jefuirea depozitului de bijuterii „Sevda", situat în cartierul constănţean Faleză Nord, dar au fost prinşi de poliţişti înainte de a acţiona. Anchetatorii spun că, dacă planul le-ar fi reuşit, interlopii ar fi pus mâna pe bijuterii din aur şi argint, ceasuri, icoane şi tablouri estimate la un milion de euro. Oamenii legii susţin că hoţii ar fi plănuit lovitura timp de aproape trei săptămâni. „Atacul" a început în jurul orelor 21.30, atunci când trei dintre membrii grupării au coborât dintr-un autoturism în faţa unei case nelocuite de pe strada Dragoslavele, paralelă cu Viceamiral Murgescu. Aveau de gând să ajungă la prada de patru milioane de lei prin curtea imobilului părăsit, sărind un gard care despărţea cele două proprietăţi. Potrivit anchetatorilor, Ionuţ Velichea a încercat să scape fugind pe acoperişurile unor clădiri învecinate, dar poliţiştii nu l-au scăpat din ochi şi l-au forţat să se predea, trăgând un foc de avertisment. În tot acest timp, spun anchetatorii, Cristel le asigura „spatele", „patrulând" la volanul unui autoturism marca Volvo, care avea plăcuţele de înmatriculare acoperite cu noroi şi păcură. Anchetatorii spun că membrii bandei aveau de gând să-l atace şi să-l imobilizeze pe paznicul aflat în incinta imobilului, înainte de a ajunge la comoara vizată. Niciunul dintre ei nu bănuia, însă, că poliţiştii îi filau, pregătiţi, în orice moment, să intervină şi să-i încătuşeze. Când au primit undă verde, poliţiştii au împânzit zona. Maşina condusă de Cristel a fost blocată în trafic de oamenii legii. La percheziţie, poliţiştii au descoperit în autoturism un pistol cu bile, pe care Gheorghiu îl deţinea în mod ilegal. Cristel, Ciocârlan, Velichea, Vlăescu şi Ifrim au fost arestaţi a doua zi, iar Moroianu a ajuns după gratii la trei săptămâni de la jaf, acuzat că a făcut rost de otrava cu care urma să fie ucişi câinii care păzeau imobilul în care se află depozitul de bijuterii „Sevda". Tot Moroianu este acuzat că a făcut rost de un aparat de bruiaj pe care hoţii intenţionau să îl folosească pentru anihilarea sistemului de supraveghere a depozitului de bijuterii.

CERERI DE ELIBERARE RESPINSE. Pe parcursul procesului, cei şase au formulat numeroase cereri de eliberare, însă toate au fost respinse. Singurul care a fost la un pas de a ieşi din arest, Ionuţ Moroianu, a beneficiat de clemenţa Judecătoriei Constanţa. Instanţa i-a înlocuit măsura arestării preventive cu obligarea de a nu părăsi localitatea, însă Tribunalul Constanţa l-a întors din drum, după ce a admis recursul procurorilor. El a declarat în faţa magistraţilor că habar nu avea că otrava era pentru câinii de la „Sevda", iar aparatul de bruiaj urma să fie utilizat de Ifrim şi complicii lui pentru spargerea depozitului. Un alt acuzat, Claudiu Nicuşor Vlăescu, a plătit chiar 10.000 de lei cauţiune numai să se vadă liber, dar judecătorii i-au respins solicitarea de a-l elibera. Şi Cristel a avut mai multe cereri de acest gen, susţinând că este nevinovat şi că se afla în zona jafului cu totul întâmplător.

www.telegrafonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii