Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:58 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica Fagadau - „Fara mall-ul de pe Traian, valea portului s-ar fi prabusit de mult”

ro

15 Jul, 2010 00:35 1031 Marime text

Strada Traian, afectată în urmă cu câteva zile în zona unde se construieşte Trident Plaza Mall de o alunecare de teren, care a rupt o bucată din asfalt, a intrat în atenţia Primăriei Constanţa, precizează viceprimarul Decebal Făgădău. Potrivit acestuia, specialiştii au oferit o soluţie de intervenţie pentru astuparea gropii, urmând ca lucrarea să înceapă în câteva zile. „Miercuri sau joi obţin devizul pentru lucrare, iar de execuţia ei se va ocupa fie dezvoltatorul, Red Management şi Harborside, fie SC Confort Urban din cadrul Primăriei Constanţa, dar care îşi va recupera banii lucrării de la dezvoltator”, a precizat Făgădău.

Viceprimarul a mai adăugat, printre altele, că deocamdată nu poate spune dacă blocurile din zonă au fost afectate de alunecările de teren sau dacă locuitorii sunt în pericol, în condiţiile în care nu este gata expertiza, la fel, nici raportul de citire a martorilor construcţiilor. „Specialistul care a analizat situaţia a oferit o soluţie de astupare a gropii şi urmează să întocmim devizul lucrării. Vom face acest lucru ori noi, ori beneficiarul mall-ului, iar în 8 săptămâni ni se va comunica şi expertiza privind siguranţa acelor ancore de care sunt ancoraţi piloţii în taluz. Între timp, se vor citi toţi martorii care sunt acolo şi care ne vor spune dacă s-au înclinat clădirile din zonă”, a explicat Decebal Făgădău, viceprimarul adăugând că surparea s-a datorat faptului că firma constructoare a mall-ului nu a anunţat beneficiarul cu privire la faptul că este în faliment, nu a predat şantierul şi nu a asigurat conservarea şantierului.

„Beneficiarul va reîncepe lucrarea, din câte am aflat, imediat ce va lămuri litigiul în care se află acum cu constructorul iniţial. Din câte ne-au spus, au început deja discuţiile cu alţi patru constructori pentru a se decide cine să ducă la bun sfârşit investiţia”, a mai precizat viceprimarul. Tot potrivit acestuia, nu se poate aprecia în momentul de faţă dacă locuitorii din blocurile A4, A5 şi A6 sunt în pericol, deoarece trebuie aşteptată expertiza. În plus, susţine el, „fără acea investiţie (n.r. – mall-ul), valea portului s-ar fi prăbuşit de mult dacă nu exista un proiect similar. Faptul că nu s-a mai lucrat, că nu a fost conservată lucrarea şi nu au fost actualizate expertizele – iată ce a dus la apariţia surpării, în apropierea unei galerii vechi din 1910, coroborată cu puţuri care preluau apele subterane”, a mai precizat viceprimarul. Un punct de vedere diferit l-a avut prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, care spune că a fost sesizat de cetăţeni să se implice: „Am cerut deja de la Inspectoratul în Construcţii date cu privire la situaţie, să vedem cine este vinovat pentru surparea de pe Traian, la fel şi din alte zone sensibile. Părerea mea, la prima vedere, legată de incidentul de pe strada Traian, este că acea consolidare făcută de constructor este prost realizată. Scurgerea de pământ a avut loc între piloni”, a apreciat Claudiu Palaz.

www.replicaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii