Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:49 25 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica Deltacons, abonata la banii Apelor Romane - Firma care a garantat in fals pentru scoaterea epavei Rostok, „cadorisita" de Mitrea cu inca un contract

ro

03 Sep, 2010 12:46 723 Marime text

Moda licitaţiilor în care participanţii erau selectaţi conform criteriilor preţ/calitate pare să fi apus demult. Cel puţin aşa se reflectă, la prima vedere, activitatea de achiziţii a Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL). De-a lungul timpului, cei de la Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL), ulterior ABADL, par a-şi fi dezvoltat o adevărată pasiune în alocarea unor sume importante din banii publici către o singură firmă atunci când vine vorba despre lucrări în nordul Dobrogei.

Cunoscută încă de pe vremea când Ministerul Transporturilor făcea măcar licitaţii (cât despre realizările concrete, acestea nu pot fi ilustrate în teren), Deltacons S.A. pare a fi una dintre companiile care are lipici la banul public. Sunt notorii cazurile cu iz penal în care sus numita a fost implicată de pe urma garantării unor lucrări la Canalul Dunăre-Marea Neagră şi Poarta Albă-Năvodari, în valoare de peste 200 de miliarde de lei, cu scrisori de garanţie bancară dubioase. Firul anchetei procurorilor se pierde în timp, însă şirul contractelor primite de la diferite instituţii rămâne întreg. Compania tulceană a fost salvată de nenumărate ori de la insolvenţă sau faliment chiar de către instituţia care administrează tot ce înseamnă apă în Dobrogea. Una dintre „pomeni" a fost făcută în urmă cu câţiva ani, când se începuseră lucrările de la Mila 23. Deltacons, în calitate de singur participant la licitaţie, a câştigat suma de 18,1 miliarde lei vechi, fără ca nimeni să verifice măcar situaţia juridică a acesteia. SC Matrix Advertising SRL ceruse falimentul Deltacons în instanţă, prin dosarul 687/88/2007. În schimb, în aceeaşi zi, ca premiu de consolare, Deltacons a mai primit de la fostul DADL suma de 261.810 RON, prin licitaţie directă, pentru supraînălţarea digurilor de la Sulina. Constructorul tulcean s-a mai ocupat în trecut şi de amenajarea unor bălţi în urma pescuitului excesiv, tot la ordinul direcţiei de ape, în urma unei licitaţii în care, se pare, că a prezentat cele mai bune condiţii. Societatea este controlată de Alexandru Stroie. Acesta este naşul fetei lui Valerică Anghel, fostul director al Administraţiei Fluviale Dunărea de Jos în perioada fastă pentru Deltacons. Societatea a câştigat într-un mod extrem de dubios licitaţia pentru scoaterea epavei Rostok, într-o manieră care demonstrează că Stroie a ştiut suma maximă pe care Administraţia Fluvială a Dunării de Jos o avea alocată de la Banca Europeană de Investiţii pentru această operaţiune, dar şi prin prezentarea unei scrisori de garanţie falsă. Recomandându-l experienţa acumulată în lucrul cu banii statului, Deltacons a mai primit recent un contract de la ABADL-ul condus acum de pedelistul Marian Mitrea, tot pentru servicii prestate în zona Tulcea, în valoare de peste şapte milioane de ron. În urma anunţului de atribuire cu nr. 90476, din 1 septembrie a.c., Deltacons SA s-a angajat să facă lucrări de alimentare cu apă a localităţilor Ceatalchioi, Caraorman, Pătlageanca, Periprava şi Tudor Vladimirescu din Delta Dunării, jud. Tulcea. De această dată, sursa de finanţare vine din acordul cadru de împrumut pentru finanţare parţială F/P 1579/2006, referitor la finanţarea investiţiilor prioritare din domeniul gospodăririi apelor, dintre Romania şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, aprobat prin HG nr.163/2008. Deşi suma iniţial estimat pentru lucrări era de 8.857.904,75 RON, Deltacons a venit cu o super-mega-ofertă: „doar" 7.813.734,81 RON fără TVA. De nerefuzat!

www.replicaonline.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii