Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:30 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanta Mii de constanteni, hartuiti de o lege neclara

ro

20 Aug, 2010 13:47 952 Marime text

Declaratiile si cotizatiile de asigurari sociale pentru veniturile de natura profesionala se depun pana pe 25 august

Functionarii publici cer lamuriri de la Bucuresti, pentru ca legea si normele sunt contradictorii

Cei care nu respecta legea pot incasa amenzi de pana la 5.000 de lei

Mii de agenti economici, dar si de angajati au luat cu asalt institutiile la care urmeaza sa plateasca asigurarile sociale catre stat pentru cei care obtin venituri profesionale altele decat cele salariale. Oamenii cer lamuriri privind achitarea asigurarilor sociale, dar si indrumarile necesare, pe care, pana in prezent, nu au avut de la cine sa le obtina, pentru ca normele de aplicare a legii au aparut foarte tarziu, iar functionarii publici au recunoscut ca sunt foarte multe neclaritati in lege. Angajatorii, dar si angajatii sunt pusi pe drumuri, in aceste zile, pentru a depune declaratii si pentru a-si plati asigurarile sociale catre stat pentru veniturile pe care le obtin din veniturile extrasalariale, termenul-limita fiind 25 august. Acestia trebuie sa depuna declaratii la Casa Judeteana de Pensii (CJP), la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) din Constanta, iar apoi, lunar, trebuie sa achite contributiile pentru veniturile obtinute. Angajatul trebuie sa achite, din luna iulie, contributii sociale de sanatate, de 5,5% din venit, contributii de asigurari sociale, de 10,5%, si contributii la fondul de somaj, de 0,5%, adica un total de 16,5%.

Contribuabilii, pusi pe drumuri

Purtatorul de cuvant al CJP Constanta, Kristina Mutis, spune ca asiguratul are obligatia sa instiinteze Casa de Pensii despre orice modificari survenite in declaratia pe care trebuie sa o depuna la sediul institutiei, cand i se va incheia un contract pentru prestarea de activitati independente, altele decat cele salariale. In cazul in care veniturile angajatului se vor schimba, acesta este obligat ca, in termen de 14 zile, sa depuna o noua declaratie, in care sa se precizeze noul venit profesional. In situatia in care nu mai realizeaza venituri de natura profesionala, are, de asemenea, obligatia sa anunte CJP Constanta, unde a depus declaratia de asigurare, in termen de 3 zile lucratoare de la modificarea venitului. Kristina Mutis spune ca cei care nu realizeaza lunar venituri au obligatia de a depune declaratia de asigurare ori de cate ori realizeaza venituri. Termenul de plata pentru contributia individuala de asigurari sociale este pana la data de 25, pentru luna anterioara celei in care se realizeaza venituri de natura profesionala. Pentru neachitarea la termen a contributiei individuale la bugetul asigurarilor sociale de stat, se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere.

Declaratii si contributii se vor depune, respectiv plati, si la AJOFM, dar si la CJAS. Pe declaratiile pe care le vor completa asiguratii se mentioneaza ca aceasta contributie lunara va putea fi platita la ghiseele institutiilor, prin mandat postal sau prin alte mijloace de plata, in conditiile legii. Potrivit acelorasi declaratii, asiguratul, in urma acestor cotizatii lunare pe care le va plati, urmeaza sa beneficieze de indemnizatia de somaj si stagiu de cotizare in sistemul public de pensii si alte asigurari sociale, dar va beneficia si de un pachet minim de servicii medicale gratuite. Cei care nu vor depune declaratia pana la data de 25 august sau nu-si platesc cele trei contributii catre sistemul de asigurari sociale risca amenzi intre 300 lei si 5.000 lei.

Specialistii sunt bulversati


Reprezentantii celor trei institutii (CJP, AJOFM si CJAS) unde fiecare constantean care obtine venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, trebuie sa-si depuna declaratiile si cotizatiile, luna de luna, sunt nemultumiti ca normele de aplicare a OUG 58/2010, privind unele masuri financiar-fiscale, se contrazic cu legea. Mai mult, atat specialistii constanteni, cat si cei din alte judete au trimis scrisori catre Ministerul Finantelor si cel al Muncii, pentru lamurirea mai multor puncte din lege. Ei sunt indignati si de faptul ca normele de aplicare au aparut cu doar 4 zile calendaristice inainte de termenul-limita de intrare in vigoare a legii. Pentru ca bulibaseala sa fie completa, fiecare institutie a interpretat Ordonanta 58 si normele sale de aplicare dupa cum i-a taiat capul pe juristii sai: functionarii din unele institutii au inteles ca aceste cote ale contributiilor sociale se aplica la venitul brut, iar altii, ca se aplica la venitul net al fiecarui individ. Atat functionarii publici, care trebuie sa aplice aceasta lege, cat si cei care trebuie sa achite asigurarile sociale trebuie sa suporte incompetenta celor care emit legi si ordonante de urgenta pe banda rulanta, insa cei din urma pot avea ghinionul sa se trezeasca amendati dupa termenul de 25 august, pentru ca nu exista nimeni care sa le explice, clar, ce au de facut.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii