Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:54 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Trei milioane de euro pentru faleza Cazinoului

ro

26 Jul, 2010 13:36 700 Marime text

Diferenţă ca de la cer la pământ, asta se poate spune despre oraşul care se termină în zona Casei Armatei şi a Muzeului de Artă Populară şi în cartierul Peninsulă. Constanţa a devenit un oraş modern, iar peninsula este ca o rană urâtă pe un corp sănătos. Plimbarea pe Tomis nu mai este, de multă vreme, o modalitate de relaxare… Nu mai există nimic care să atragă privirile… Poate doar rămăşiţele unor clădiri care, în niciun caz, nu datează de pe vremea vechiului Tomis, ci doar arată ca atare. Lumea se întreabă, şi este cât se poate de firesc, ce fac autorităţile locale? Este adevărat că ar fi trebui să se ia măsuri în urmă cu ani de zile, dar aşteptarea va da roade nu peste foarte mult timp.

Banii europeni se numără la cent

În urmă cu mulţi ani, a fost elaborat un plan de reabilitarea a Peninsulei. Părea că nimic nu s-a mai întâmplat, iar „tăcerea“ autorităţilor locale a dat naştere la suspiciuni. „Când te duci să ceri bani europeni şi speri să îi şi iei, semnezi o mulţime de documente, printre care şi cel prin care răspunzi pentru faptul că nu s-au mai folosit fonduri europene pentru acelaşi obiectiv. Dacă noi am fi alocat bani pentru consolidarea parţială a unor obiective, nu am mai fi primit nici măcar un cent pentru acel obiectiv. Există o explicaţie foarte clară pentru situaţia actuală din Peninsulă. Avem de suferit şi din punct de vedere politic, dar şi uman. Dorim să rezolvăm problema cât mai repede, dar trebuie să gândim raţional“, a declarat Decebal Făgădău, viceprimarul Constanţei.

Întâi apă şi canalizare, apoi restul

Există un proiect al Regiei Autonome Judeţene de Apă Constanţa care vizează reabilitarea reţelei de apă şi canalizare în zonă. Până când nu se va finaliza acest proiect, autorităţile locale nu pot pune în practică proiectele edilitare. „În cazul în care autoritatea locală ar interveni în zonă, nu se mai poate aplica niciun proiect, pentru că nu mai putea cere bani europeni. Proiectele de care suntem siguri sunt cele care vizează faleza, de la Cazino până în portul turistic Tomis, care vizează consolidare şi restaurare. Valoarea lucrărilor a fost estimată la trei milioane de euro“, a susţinut Decebal Făgădău.

Liber de la Finanţe

Comitetul de Management pentru Coordonarea Instrumentelor structurale a aprobat, pe 7 mai 2010, Lista de proiecte prioritare aferente Polului Integrat de Dezvoltare (PID), pentru polul de creştere Constanţa. Proiectul, ce are ca obiectiv strategic „Constanţa turiştilor“, include restaurarea şi reabilitarea, printre altele, a promenadei, Pieţei Ovidiu, zonei pietonale din centrul istoric, punerea în valoare a termelor romane şi a Edificiului roman cu mozaic, a bisericii greceşti, a moscheii „Carol I“, Arhiepiscopiei şi a Catedralei „Sfinţii Petru şi Pavel“. În proiectul de reabilitare al zonei intră străzile Prelungirea Traian, bulevardele Tomis şi Elisabeta, străzile Arhiepiscopiei, Mircea, Remus Opreanu.

Greu de rezolvat


Una dintre soluţiile ce ar putea fi aplicatăe pentru clădirile din Zona Peninsulară ar fi preluarea faţadelor în administrarea autorităţii locale, care astfel ar putea să păstreze specificul şi să nu permită construcţii care nu respectă arhitectura zonei. „Vom vedea dacă vom sprijini sau forţa pe proprietarii clădirilor să acţioneze pentru ridicarea zonei. Au fost retrocedate imobile în instanţă, dar există şi obligaţia de a menţine chiriaşii“, a declarat viceprimarul Decebal Făgădău. Există încă imobile pentru care nu s-a clarificat, încă, regimul juridic. Locatarii ilegali au fost acţionaţi în instanţă, dar executorul care ar fi trebuit să rezolve evacuarea a constatat că, între timp, ocupantul a plecat şi a lăsat locul altor persoane, care, la rândul lor, locuiesc ilegal.

www.lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii