Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Bolnavii HIV-SIDA au rămas fără tratament!

ro

01 Dec, 2010 12:36 1028 Marime text
Situaţie fără precedent la Constanţa! Cei 729 de pacienţi care suferă de HIV-SIDA au rămas fără medicamente. „Este pentru prima dată când judeţul nostru se află în această situaţie, mai ales că noi primim şi medicamente din sponsorizări. Cu toate acestea, am apelat şi la această variantă şi am epuizat medicaţia", a declarat prof. dr. Sorin Rugină, coordonator al Centrului regional de supraveghere şi monitorizare a infecţiei HIV/SIDA Constanţa. Pentru o mare parte a bolnavilor, tratamentul a fost deja oprit, pentru că s-au epuizat toate tipurile de medicamente. Alţi bolnavi mai au pastile pentru o scurtă perioadă de timp. „Am făcut toate demersurile posibile şi am solicitat circa 20 miliarde lei vechi. Atât am estimat că vor ajunge pentru asigurarea tratamentului până aproape de finele lunii ianuarie 2011. Aşteptăm răspunsuri favorabile, mai ales că şi bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat", a mai precizat prof. dr. Sorin Rugină. Dacă această situaţie nu se reglementează, din luna decembrie, niciun bolnav HIV-SIDA din Constanţa nu va mai avea acces la tratamentul gratuit. Problemele au apărut în luna septembrie, când bolnavii s-au confruntat cu prima întrerupere în tratament. „S-a creat deja acest gol în asigurarea tratamentelor şi de acum încolo vom merge mereu în deficit", a mai precizat coordonatorul Centrului.

Pierderi financiare şi mai mari

Prof. Sorin Rugină a declarat că perspectiva este sumbră. Întreruperea şi reluarea tratamentelor presupun o cheltuială mult mai mare de fonduri, deoarece, după fiecare pauză în tratament, fiecare bolnav este chemat la control. I se fac analize, determinări şi schema de tratament trebuie schimbată, în multe cazuri, cu una mult mai „agresivă", dar şi mai scumpă, în acelaşi timp. „Avem acum un bolnav care mai are doar trei variante de scheme de tratament. După această nouă oprire în medicaţie va trebui reevaluat. I se vor schimba, din nou, medicamentele cu unele mult mai scumpe. Dacă mai există două astfel de întârzieri, nu vom mai avea variante la dispoziţie. Niciun alt medicament nu va mai fi eficient şi speranţa lui va scădea foarte mult", a explicat prof. dr. Sorin Rugină. În acest stadiu vor ajunge toţi cei 729 de bolnavi din judeţul Constanţa.

„Sinucidere" cu mâna Guvernului

Tulpina virală riscă să capete rezistenţă la medicamente şi, în maximum doi ani, nici tratamentele de ultimă generaţie nu îşi vor mai face efectul. Practic, Guvernul îi condamnă la moarte. Cât despre posibilitatea ca bolnavii să-şi cumpere singuri medicamentele... nici nu se pune problema! O schemă completă ajunge la 2.000 de dolari pe lună! Şi, chiar dacă ar avea bani să şi-o asigure singure, nu ar putea: medicamentele vin cu dedicaţie în cadrul programului naţional şi nu pot fi achiziţionate din farmaciile cu circuit deschis. Concluzia? „Vom relua tratamentele cu scheme extrem de scumpe, în condiţiile în care banii pe 2011 vor fi şi mai puţini. În plus, vor exista liste lungi de aşteptare pentru pacienţii nou depistaţi pentru care nu vom avea medicamente", a concluzionat prof. dr. Sorin Rugină.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii