Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:53 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Poşta şi THR-ul – pe lista neagră a Primăriei Mangalia

ro

11 May, 2011 12:24 1080 Marime text

La sfârşitul anului trecut, Consiliul Local Mangalia a aprobat instituirea taxei de paragină pentru agenţii economici care şi-au lăsat de izbelişte amplasamentele din sudul litoralului. Taxa se aplică începând cu luna mai a.c., astfel că primarul oraşului, Mihai Claudiu Tusac, i-a invitat marţi pe reprezentanţii presei să facă turul staţiunilor şi să le arate câteva dintre clădirile uitate de administratori de ani buni. Dacă nu vor face nimic pentru a schimba situaţia, cele 30 de societăţi care sunt luate în vizor ar putea plăti, în total, aproape 9,5 milioane de lei pentru taxa de paragină.

Aleşii locali din Mangalia au decis ca cei care deţin spaţii mai mici de 100 mp să plătească 40 lei/zi, iar cei cu amplasamente care depăşesc 100 de mp să plătească 400 lei/zi, în perioada 1 mai - 30 septembrie. Taxa se încasează de la persoanele fizice şi juridice care deţin în proprietate construcţii lăsate în paragină şi îndeplinesc simultan următoarele condiţii: deţin în proprietate construcţii cu caracter comercial lăsate în paragină; în perioada 1 mai - 30 septembrie 2011 nu desfăşoară activităţi economice conform obiectului de activitate şi destinaţiei; nu au luat măsuri de conservare adecvate până la data de 1 mai 2011, afectând astfel imaginea zonei. Construcţiile lăsate în paragină au fost identificate de serviciile de specialitate din cadrul primăriei municipiului Mangalia, astfel că pe lista neagră a autorităţii se află 30 de agenţi economici. Potrivit rapoartelor întocmite de angajaţii administraţiei publice locale, din aproximativ 1.000 de active din sudul litoralului 5% sunt închise sau lăsate în paragină.

 

Muşcături de... crocodil, la ofertă

În opinia autorităţilor, dar cu siguranţă şi a cetăţenilor, peisajul creat de lăsarea în voia sorţii şi a naturii a structurilor de cazare şi alimentaţie publică din Saturn, Venus, Neptun, Olimp (şi lista poate continua!) înseamnă să le tai craca de sub picioare turiştilor şi implicit locuitorilor din zonă care nu vor mai avea unde să lucreze. De aici şi până la momentul când şi cei „curajoşi" care, încă, încearcă să facă afaceri în sudul litoralului vor trage obloanele turismului nu mai e mult. Lista repercusiunilor ar putea continua şi tocmai de aceea Primăria Mangalia a instituit această taxă usturătoare.

Primul amplasament pe care l-a prezentat Mihai Claudiu Tusac a fost campingul din staţiunea Olimp. „E un dezastru total. Numai câinele este aici şi e pregătit să facă turism. Toate clădirile sunt în paragină în acest camping şi nu funcţionează de cel puţin 4-5 ani. Aici societatea va plăti, la sfârşitul sezonului, 5 miliarde 500 de milioane de lei vechi. Nu este o amendă, este o taxă pentru paragină şi este corectă, pentru că nu este corect faţă de agenţii economici care au investit şi faţă de turişti să avem astfel de unităţi în paragină. Campingul aparţine societăţii «Holiday Club Olimp». (...) Aici poate să te muşte nu numai câinele, ci şi şarpele, crocodilul... eu ştiu ce mai au ăştia pe-aici?", a declarat primarul Mangaliei. Tot în paragină am descoperit complexul de hoteluri „Amfiteatru", „Belvedere", „Panoramic", despre care Tusac spune că a fost, cândva, cel mai frumos de pe litoralul Mării Negre, în care se cazau, în genere, străinii cu bani. Acum clădirile stau să cadă, iar agenţii economici care deţin spaţii pentru restaurante şi terase în zonă se plâng că, dacă pe vremuri turiştii îşi făceau rezervări, acum aceştia nici nu le mai calcă pragul, ignorându-le afacerile din cauza peisajului din jur. Complexul este deţinut de societatea „Olimp Estival", care va plăti puţin peste 180.000 de lei pentru sezonul 2011. Şi din Complexul „Zodiac" a rămas doar o urmă a ceea ce a fost odată. Doar câţiva pereţi, mormane de gunoaie şi multă vegetaţie crescută în voie. Deoarece nu a făcut nimic pentru ca amplasamentul să fie funcţional, administratorul Hanafi Addelkhalek va plăti circa 1,6 milioane de lei noi.

 

Poşta a lăsat trei clădiri să se dărâme

Printre cei care vor rotunji considerabil bugetul administraţiei publice locale din Mangalia se numără „THR Marea Neagră" - cu o datorie estimată la circa 2,7 milioane de lei, „Compania Naţională Poşta Română" - cu 183.600 de lei, „Atlantis Club" - circa 1,6 milioane de lei, „Jupiter SA" - 1,1 milioane de lei, dar şi „Grand Plaza Hotel" - cu aproape un sfert de milion. „E o bătaie de joc, sunt staţiuni de interes naţional, dar nu se interesează nimeni de ele. Este vorba de trei clădiri lăsate în paragină, de ani de zile, în mijlocul a trei staţiuni de importanţă naţională. (...) Cel mai mare agent economic din sudul litoralului care nu şi-a onorat, după părerea mea, responsabilităţile într-o zonă turistică este «THR Marea Neagră». Adică SIF Transilvania, o societate care are zeci de milioane de euro profit anual. La noi, în sudul litoralului, au 108 unităţi, dintre care au renovat numai patru în ultimii 20 de ani. Dacă vor continua tot aşa, prin anul 2.400 cred că vor fi toate modernizate", a spus Mihai Claudiu Tusac.

 

Unii s-au conformat

Dar sunt şi agenţi economici care au înţeles demersul administraţiei publice locale. Mulţi dintre ei, după primirea somaţiilor de la primărie, au început să le repare, să aranjeze exteriorul şi faţadele, să le amenajeze astfel încât să nu mai afecteze imaginea generală a staţiunilor. În opinia edilului, taxa de paragină a început să producă efectul. „Noi nu dorim să strângem bani, ci să conştientizeze fiecare agent economic importanţa investiţiei sale în zonă, să înţeleagă că printr-un efort comun vom readuce staţiunile din sudul litoralului românesc la clasificările anterioare, de 4 şi 5 stele, fapt benefic atât lor ca agenţi economici, cât şi cetăţenilor, care vor avea astfel locuri de muncă asigurate şi întreaga zonă de sud a litoralului va prospera", a conchis Tusac.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii