Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:16 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanta USL şi schimbările ce pot surveni în judeţ

ro

07 Feb, 2011 12:05 746 Marime text
Ceea ce părea a fi de neconceput s-a realizat sâmbătă, la Bucureşti: stânga şi dreapta s-au amestecat sub pretextul că această alianţă va fi „pavăza libertăţilor câştigate în Revoluţia din 1989". Chiar dacă unii politicieni de marcă nu dau şanse de supravieţuire USL-ului, liderii PSD şi PNL susţin că uniunea va funcţiona până în 2020.

După ce românii au avut parte de o guvernare PNL-PSD timp de doi ani - fără ca dragostea dintre cele două formaţiuni să fie recunoscută oficial şi fără a li se spune că liberalii au făcut, de fapt, ceea ce social-democraţii îşi doreau, altfel riscând să cadă Guvernul Tăriceanu cât ai bate din palme -, iată că dragostea din interes a învins, iar „mirii" au scos actele, oficializându-şi relaţia. A fost necesară o zi pentru ca formalităţile să fie gata, iar pregătirile pentru nuntă să înceapă. Spunem pregătirea nunţii, pentru că evenimentul va avea loc în două, chiar trei etape: alegerile locale, cele parlamentare şi prezidenţialele. Ce-i drept, protagoniştii au elaborat un plan de afaceri bine gândit, având în vedere că şi darul va fi în trei etape şi diferit din punct de vedere cantitativ, pentru că despre calitate şi urmările căsătoriei se vor pronunţa românii în cazul în care Uniunea Social Liberală (USL) va prelua guvernarea.

Semnarea sâmbătă, 5 februarie, de către preşedinţii PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, a unui protocol a statuat alianţa între PSD şi Alianţa Creştin Democrată şi apariţia USL.

Planuri mari, riscuri asumate

Uniunea Social Liberală (USL) îşi propune să funcţioneze până pe 31 decembrie 2020, iar conducerea va fi bicefală - Ponta&Antonescu -, deciziile urmând a fi luate prin „consultare şi consens".Având în vedere că apariţia USL a avut ca principală motivare izolarea PD-L şi înlăturarea acestui partid de la guvernare, introducerea în protocol a interdicţiei privind negocierile cu democrat-liberalii pentru realizarea unei viitoare majorităţi parlamentare dovedeşte din start neîncrederea ce există între partenerii USL. Mai mult, protocolul semnat sâmbătă interzice trecerea de la un partid la altul a membrilor formaţiunilor care compun USL şi instituie obligativitatea votului comun în Parlament. Altfel spus, dacă şefii o impun, subalternii vor trebui să se conformeze, chiar dacă asta ar putea să-i oblige pe liberali şi social-democraţi să stea în opoziţie şi după 2012. Şi cum în casa familiei USL lucrurile trebuie bine ordonate, „mirii" au decis că, la prima apariţie publică, alegerile locale, „ginerele" PSD va avea 21 de candidaţi la preşedinţia CJ şi 20 la funcţia de primari ai municipiilor reşedinţă de judeţ, iar „mireasa" PNL+PC - 20 la CJ şi 20 de edili în „capitalele" de judeţ, în timp ce „nuntaşii" - aspiranţii la mandatele de consilieri judeţeni şi municipali - vor dansa împreună, pe o listă comună, rămânând de văzut care va avea privilegiul de a ajunge pe poziţii eligibile.

Bate briza schimbărilor?

Însă, până atunci, „în toate consiliile judeţene şi locale, părţile vor constitui o alianţă în termen de 30 zile de la semnarea prezentului protocol". Ceea ce înseamnă că, în unele legislative locale şi judeţene, n-ar fi exclus să asistăm la schimbări de viceprimari sau vicepreşedinţi de CJ. În Consiliul Local Municipal Constanţa şi la Consiliul Judeţean Constanţa situaţia rămâne neschimbată. Totuşi, la nivelul altor localităţi pot surveni modificări, mai ales că, încă de anul trecut, apropierea PSD-PNL constituia premisa înlocuirilor. Spre exemplu, la Mangalia s-a şi concretizat prin promovarea unui viceprimar liberal. „Situaţii similare (n.r. - desemnarea altor secunzi ai administraţiilor publice locale) vor fi şi în oraşele Cernavodă şi Băneasa, unde trebuie să găsim consilierii cei mai buni din partea PNL care să preia funcţiile de viceprimari", ne declara, la vremea respectivă, secretarul general al PSD Constanţa, Cristinel Dragomir. Totodată, el afirma că în localităţile unde majoritatea în consiliile locale aparţine PSD sau PNL nu se va mai interveni deoarece „nu are sens", dar în cazul celor cu primari PD-L, reprezentanţii opoziţiei nu exludeau posibilitatea de a încerca, acolo unde se va putea, să-şi pună viceprimari fie de la PSD, fie de la PNL.

Testul final şi zestrea dobândită

În runda a doua a nunţii, alegerile parlamentare, PSD şi PNL-PC îşi vor menţine colegiile pe care le deţin, cele „ocupate" de democrat-liberali urmând a fi împărţite frăţeşte. La Constanţa ar fi patru colegii unde PSD şi PNL ar urma să se lupte pentru a le cuceri, numai că trei sunt pentru Camera Deputaţilor şi doar unul pentru Senat, ceea ce ar putea isca o nouă rundă de negocieri. Să vrea PNL încă un mandat la Senat şi să renunţe, în schimb, la unul din Camera Deputaţilor, rămâne de văzut. Calculele par stupide, întrucât există cel puţin un deputat PD-L, Constantin Chirilă, care este bine văzut de electoratul din Colegiul 4 şi are toate şansele de a-şi prelungi mandatul.

Oricum, după cum se poate constata, împărţirea puterii la nivel judeţean pesupune doar doi protagonişti - PSD şi PNL, PC-ul fiind de decor.

Presupunând că s-a trecut cu bine şi de parlamentare, iar darul oferit mirilor a fost conform aşteptărilor, mai rămâne un ultim test care să demonstreze trăinicia familiei USL - prezidenţialele. Conform protocolului, candidatul la prezidenţiale va fi stabilit în urma sondajelor, iar premierul va fi dat de partidul care nu va desemna prezidenţiabilul. Numai că omul ce va fi susţinut de USL pentru Cotroceni va fi acela cel mai bine plasat într-un sondaj de opinie la nivel naţional, realizat în mod încrucişat de două case de sondare, care îşi vor împărţi în jumătate un eşantion reprezentativ. Aşadar, şi aici se demonstrează o lipsă de încredere între PSD şi PNL-PC, teama de a nu-şi fura căciula unul altuia fiind evidentă. Cât priveşte împărţirea puterii la nivel central, „ponderea celor două părţi în Guvern se stabileşte în mod egal între cele două părţi componente ale alianţei, fără a considera funcţia de prim- ministru", dar depinde de fiecare partid pe ce ministere va pune mâna.

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii