Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:20 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Pe plaja din Faleza Nord, turistii se bronzeaza langa hoituri de animale

ro

28 Jul, 2010 13:42 2373 Marime text

Relaxare, mult soare, apă limpede şi niscaiva prilejuri de distracţie - asta se aşteaptă turiştii să găsească pe litoral. Înalte aşteptări, am putea spune, având în vedere că după ani buni în care s-a tot bătut moneda pe nevoia unui mediu curat şi pe promovarea Constanţei pe harta turismului naţional şi internaţional încă există plaje care arată ca adevărate gropi de gunoi. Exemplul cel mai elocvent este reprezentat de plaja din dreptul cartierului Faleză Nord.

În trecut, această plajă era refugiul constănţenilor care voiau să se ascundă de învălmăşeala din Mamaia sau din celelalte staţiuni. „Secretul” a fost aflat însă şi de turiştii cazaţi în zonă, astfel că, zilele trecute, am întâlnit pe plaja din dreptul cartierului Faleză Nord turişti veniţi din Iaşi, Mehedinţi sau Brăila. Au venit în căutarea unei oaze de linişte şi au dat peste un focar de infecţie.

Căile de acces - câteva poteci abrupte

Acest aspect ne-a fost semnalat şi de un cititor al cotidianului nostru, care s-a semnat „Lucifer”. „Acum câţiva ani mergeam să fac plajă la capătul

liniei 102, în Faleză Nord. Era o plajă cochetă, cu două terase, se ame-najase o scară de lemn, pe care puteai să ajungi pe plajă şi era şi un drum de acces pentru maşini. Am avut însă o surpriză extrem de neplăcută zilele trecute, când, dorind să scap de aglomeraţia din Mamaia şi de pe plaja Modern, am ales să merg în locul de care vă vorbesc. Este ca după război. Drumul de acces cu maşina - nu mai există! Tot terenul viran respectiv este îngrădit şi se face un cartier rezidenţial. Plaja este într-o mizerie de nedescris, mai precis arată ca o groapă de gunoi comună”, ne-a semnalat cititorul „Cuget Liber”.

De altfel, primele semnale că printre atuurile zonei nu se numără şi păstrarea curăţeniei sunt vizibile încă dinainte de a coborî pe plajă: potecile de pământ - doar pe alocuri se mai poate observa că intenţia „artistului” a fost ca respectivele cărări abrupte să fie nişte scări săpate în pământ, pentru a mai uşura accesul turiştilor - sunt străjuite de resturi de alimente şi de PET-uri care răsar din iarbă.

„Pot fi educaţi cu amenzi usturătoare“

Ajuns pe plajă, ai crede că privirea îţi va fi furată de limpezimea mării şi de strălucirea nisipului. Ar fi strălucit poate dacă nu ar fi devenit o imensă scrumieră, cu ţigări „uitate” cine ştie de când şi dacă plaja nu ar fi fost înconjurată de un cordon de PET-uri.


În dreapta plajei se întinde o faleză îngustă care ar putea să concureze cu o groapă de gunoi în miniatură. Nu lipsesc nici leşurile de animale, pe lângă care trec pescarii amatori şi turiştii cu copii mici, nici graffiti-ul de prost gust.

„Nu ne place, cum să ne placă aşa ceva? Acum zece ani, când veneam la Costineşti, stingeam ţigările în pahare de plastic, ne era ruşine să le lăsăm în nisip, aşa curat era. Este prima zi când suntem la plajă şi am venit aici, dar de mâine mergem cu siguranţă în altă parte”, ne-a declarat o turistă din Iaşi, care se afla pe plajă împreună cu fiul ei de câţiva anişori şi pe care îl supraveghea să nu por-nească copăcel către grămezile de gunoi.

Mizeria este făcută tot de constănţenii sau turiştii care ajung pe respectiva plajă, este de părere şi cititorul ziarului nostru: „Vina în principal pentru mizeria de acolo este a oamenilor care frecventează locul respectiv şi se complac în această situaţie. Dar aceştia pot fi educaţi dacă se aplică nişte amenzi usturătoare. Însă de felul în care arată faleza, faptul că nu poţi coborî pe plajă decât pe o cărare îngustă, lipsa coşurilor de gunoi nu dovedeşte decât că pe edilii noştri îi doare în … de constănţeni”.

Apele Române susţin că există coşuri de gunoi (!)

Cătălin Anton, purtător de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, ne-a declarat că montarea coşurilor de gunoi, strângerea gunoaielor şi restul serviciilor trebuie asigurate de operatorul de plajă care a concesionat porţiunea respectivă. În acest caz, după cum ne-a declarat reprezen-tantul instituţiei, este vorba de SC BM & MS Company SRL. „În urma semnalelor primite, cum că în ultimul week-end, urmare a numărului crescut de turişti, nu s-a menţinut curăţenia, am atenţionat operatorii de plajă să strângă deşeurile de pe porţiunile de plajă. În caz contrar riscă între 10.000 şi 20.000 de lei”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Mai mult, potrivit acestuia, săptămânal, inspectorii ABADL fac „rondul” pe toată întinderea plajei, pentru a evita acumularea de gunoaie. Este greu de crezut însă că a călcat picior de inspector pe plaja respectivă de ceva vreme, fie că e vorba de cei de la Apele Române, de la Garda de Mediu sau Primăria Constanţa.

De altfel, pe site-ul ABADL, la secţiunea „reclamaţii” este postată şi în prezent o sesizare de la începutul lunii iunie de la o femeie care reclamă aceeaşi lipsă de curăţenie de pe porţiunea de plajă amintită şi nu numai. „În zonele de plajă Tataia, Trei Papuci, NU EXISTĂ COŞURI DE GUNOI ŞI NICI TOALETE, motiv pentru care toată zona a devenit, cu precădere de la 1 iunie, TOALETĂ PUBLICĂ”, semnala Cristina N.

Reclamanta a primit chiar şi răspuns de la reprezentantul ABADL: „Lucrările mecanice specifice s-au executat cu regularitate, iar sectorul de plajă este echipat cu coşuri de gunoi de 250 l. Aspectele sesizate se confirmă în zona limitrofă, zonă care este administrată de Primăria Constanţa”.

În ciuda răspunsului dat de Apele Române, aşa cum nu existau coşuri de gunoi la începutul lunii iunie pe plaja menţionată, nu existau nici ieri. Reprezentanţii instituţiei au promis un control în zonă şi luarea unor măsuri, după sesizările transmise. Rămâne de văzut cât vor fi de operativi.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii