Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:26 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Mazare incearca sa ascunda ilegalitatile pe care le face in domeniul turismului si al agrementului

ro

09 Aug, 2010 13:51 1042 Marime text

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a dat, ieri, publicităţii un comunicat de presă cu o serie de lămuriri referitoare la Planul de Urbanism Zonal al staţiunii Mamaia, aceasta aflându-se „în ultima vreme în mijlocul a numeroase controverse legate de dezvoltarea” sa.

MDRT menţionează că Mamaia se află în administrarea Primăriei Constanţa, zona de plajă fiind în grija Administraţiei Bazinale Apele Române Dobrogea Litoral şi că niciuna din cele două instituţii nu este în subordinea ministerului condus de Elena Udrea. În continuare, se preci-zează că PUZ-ul staţiunii „a fost aprobat cu nerespectarea legii” prin hotărârea Consiliului Local Municipal Constanţa 302/2009 şi asta pentru că din documentaţia de aprobare a PUZ-ului lipsesc, susţine ministerul, avizele de specialitate ale autorităţilor centrale pentru turism, necesare punctului 2.1.1. al Metodologiei de avizare a documentaţiilor de urbanism privind zone şi staţiuni turistice, precum şi a documentaţiilor tehnice privind construcţiile din domeniul turismului, aprobată prin HG 31/1996. „Nu a fost obţinut avizul de gospodărire a apelor şi nici alte avize de la alte instituţii centrale ale statului”, se menţionează în comunicatul MDRT.

Ministerul atrage atenţia şi asupra faptului că documentaţia de urbanism „PUZ Mamaia” nu conţine delimitarea zonei costiere, conform prevederilor OUG 202/2002. Deşi Inspectoratul Teritorial de Stat în Construcţii Constanţa a dispus suspendarea acestui PUZ, până în prezent Primăria Constanţa nu a completat documentaţia de aprobare a HCLM cu avizele care lipseau. Cu toate acestea, însă, aşa cum recunoştea şi primarul Constanţei, Radu Mazăre, în luna mai, municipalitatea a emis în continuare autorizaţii de construcţie în staţiune.

În continuare, MDRT menţionează şi câteva „situaţii de ilegalitate” care fie au fost „generate de Primărie”, fie au fost tolerate de către aceasta, iar aici sunt date drept exemplu unităţi de primire turistică ce nu deţineau autorizaţii de construire, „ulterior controlului fiind eliberate documente (certificate de urbanism, autorizaţii de construire)”, dar şi unităţi care, după desfiinţare, şi-au reconstruit locaţiile dezafectate. Conform comunicatului ministerului, doar în 2010 în Mamaia au fost desfiinţate 19 unităţi de primire turistică, în timp ce Inspectoratul de Stat în Construcţii a identificat mai multe cluburi şi unităţi de alimentaţie publică pe care le-a somat în vederea desfiinţării.

Cât despre amplasarea unui utilaj de agrement pe plaja din Mamaia, referitor la care Mazăre a făcut, vineri, tot felul de acuzaţii, ministerul condus de Udrea susţine că potrivit HG 511/2001 „în ceea ce priveşte amplasarea temporară a unui utilaj de agrement pe plaja din Mamaia, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu are nicio altă competenţă decât eliberarea unui aviz prealabil autorizaţiei de funcţionare care trebuie emisă de Primărie”. Ministerul argumentează aici că, potrivit prevederilor legale, în cazul în care structurile de primire turistică cu funcţiuni de agrement nu îndeplinesc condiţiile necesare şi nu obţin avizul MDRT şi, ulterior, autorizaţia de funcţionare, ele trebuie dezafectate de către administratorii lor până la debutul sezonului estival. „În caz contrar, dezafectarea se va dispune de către primarul localităţii şi se va efectua pe cheltuiala deţinătorilor” structurilor mai sus menţionate.

În această ordine de idei, MDRT consideră că prin recentele declaraţii Mazăre „nu face decât să dovedească, încă o dată, necunoaşterea legislaţiei în vigoare sau interpretarea tendenţioasă a acesteia”. De asemenea, ministerul îi reproşează edilului şef şi „o rea credinţă în ceea ce priveşte relaţia cu MDRT” , Mazăre „încercând, o dată în plus, să ascun-dă ilegalităţile pe care le face în domeniul construcţiilor, al agrementului şi al celorlalte activităţi pe care le desfăşoară în staţiunea Mamaia, punând pe seama MDRT toate nereuşitele sale”.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 09 Aug, 2010 13:03 Primarul Constantei ,RADU MAZARE , ascunde cu strasnicie si relatia lui cu MAFIA RUSEASCA din Constanta ,mare consumatoare de curent electric prin folosirea ARMELOR neconventionale numite PSIHOTRONICA si cu MICROUNDE...