Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:11 12 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată referatul de arestare pentru Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2 Bucureşti! (document DNA)

ro

25 Mar, 2016 00:00 2105 Marime text
ZIUA de Constanţa prezintă referatul întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei prin intermediul căruia au cerut arestarea preventivă a lui Neculai Onţanu, primar al Sectorului 2 al municipiului Bucureşti. Acesta este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită. În cauză au mai fost reţinuţi şi duşi la arestare: Toma Şutru, secretar al Consiliului Local al Sectorului 2 Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, dar şi Loredana Claudia Radu, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, bănuită de complicitate la luare de mită şi spălare de bani.
 
Potrivit DNA, „în perioada 2006 - 2007, inculpatul Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2 Bucureşti, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991“.
 
„După emiterea titlului de proprietate, inculpatul Neculai Onţanu a primit o suprafaţă totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunţător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive către suspecta Radu Loredana Claudia şi o altă persoană, interpuşi indicaţi de edil. În baza acestei solicitări, la data de 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la acelaşi notariat public, două contracte de vânzare-cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 500 mp din terenul situat pe strada Barbu Văcărescu către persoana respectivă şi asupra unei suprafeţe de 1.000 mp din acelaşi lot către suspecta Radu Loredana Claudia. Preţul prevăzut în contractul încheiat cu persoana respectivă a fost de 500 de euro/mp, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu preţuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (preţ total 250.000 de euro)“, conform DNA.
 
Din documentele procurorilor mai reiese că, „în contractul încheiat cu suspecta Radu Loredana Claudia, a fost prevăzut un preţ de zece ori mai mic, respectiv 50 de euro/mp (preţ total, 50.000 de euro)“.
 
„Cu privire la modalitatea de plată, s-a menţionat în ambele situaţii că s-ar fi plătit un avans de 5.000 de euro la o dată neprecizată, iar diferenţa s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului. În realitate, nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onţanu Neculai, la indicaţia acestuia. Suprafaţa de teren respectivă era cuprinsă în titlul de proprietate emis la propunerea inculpatului Neculai Onţanu şi avea o valoare de piaţă de aproximativ 4.200.000 de euro, pe baza sumelor cu care a fost revândut de cei doi intermediari, la scurt timp, după finalizarea tranzacţiilor fictive“, după cum se precizează şi în actele procurorilor.
 
DNA mai arată că „în perioada august - decembrie 2007, inculpatul Șutru Toma, în calitate de secretar al Consiliului Local al Sectorului 2 Bucureşti, pentru a-şi exercita atribuţiile de serviciu într-o modalitate care să faciliteze reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate pe raza sectorului 2 Bucureşti, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991, a cerut şi a primit de la acelaşi denunţător, beneficiar al drepturilor litigioase, suma totală de 2.000.0000 de euro“.
 
„De această dată, remiterea banilor a fost mascată prin încheierea unui contract fictiv de vânzare-cumpărare cu o rudă a inculpatului pentru un teren inutilizabil economic (traversat de linii de înaltă tensiune) şi care valora la momentul încheierii înţelegerii aproximativ 215.000 de euro. Suma de 2.000.000 de euro remisă de către denunţător a fost transferată într-un cont bancar pentru care inculpatul Șutru Toma avea drept de semnătură, iar pentru a ascunde originea infracţională a banilor, au fost realizate ulterior mai multe transferuri bancare şi investiţii imobiliare în România şi Spania“, au conchis procurorii.
 
Referatul DNA privind cererea de arestare preventivă a lui Neculai Onţanu, primar al Sectorului 2 al municipiului Bucureşti, a lui Toma Şutru, secretar al Consiliului Local al Sectorului 2 Bucureşti, şi a Loredanei Claudia Radu, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“.

Ti-a placut articolul?

Comentarii